slawek910 Napisano 10 Grudzień 2011 Autor Napisano 10 Grudzień 2011 Proszę o pomoc w identyfikacji tych butów: czy są przed czy powojenne oraz kto tych butów mógł używać ?
slawek910 Napisano 10 Grudzień 2011 Autor Napisano 10 Grudzień 2011 6 czy to co widać na tym zdjęciu to sposób naprawy takich butów np. w przypadku przetarcia ?
slawek910 Napisano 11 Grudzień 2011 Autor Napisano 11 Grudzień 2011 i profil tego który był najprawdopodobniej naprawiany. I z tego co się jeszcze dowiedziałem od byłego właściciela to te buty ok 20 lat jak nie więcej leżały w piwnicy na prawidłach szewskich.
shadowN Napisano 11 Grudzień 2011 Napisano 11 Grudzień 2011 w.g. mnie nie jest to LWP..Bardzo podobnie zachowuje się skóra na moich przedwojennych, posiadają takie samo brzegowanie podeszwy, jest też wyściółka ze skóry bydlęcej.Sam kształt buta też jest mocno wystylizowany, mało obły, dlatego sądzę iż Kowalinho ma rację.pozdrawiam.
slawek910 Napisano 11 Grudzień 2011 Autor Napisano 11 Grudzień 2011 Postaram się jeszcze zdobyć jakieś informacje o użytkowniku tych butów może to rzuci nowe światło. Dziękuje za pomoc.Pozdrawiam
slawek910 Napisano 11 Grudzień 2011 Autor Napisano 11 Grudzień 2011 Nie chce zakładać osobnego wątku wiec zapytam tutaj. Pytanie może śmieszne ale kto pyta nie błądzi: czy ktoś może mi tak w prosty sposób wytłumaczyć różnice miedzy saperkami a oficerkami ? :D Czytałem też na forum o 3 rodzaju obuwia: Butach juchtowych - czym one się różniły od ww ? Za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuje.
shadowN Napisano 11 Grudzień 2011 Napisano 11 Grudzień 2011 Saperki są krótsze, nie są tak mocno profilowane a cholewa jest praktycznie jednej średnicy na całej wysokości..Buty juchtowe zasadniczo posiadają duży skos między lewym a prawym brzegiem u góry cholewy..
shadowN Napisano 10 Grudzień 2011 Napisano 10 Grudzień 2011 Polskie oficerki, mogą być przedwojenne ale pewności nie dam ponieważ są kombinowane..Daj kilka fotek profilu czubka, tak aby określić jego wysokość..Przyda się także fotografia wnętrza butów, i twoja pomoc aby określić co za materiał kryje się w nich od środka..pozdrawiam.
kowalinho Napisano 11 Grudzień 2011 Napisano 11 Grudzień 2011 Buty juchtowe szeregowych broni jezdnych wz. 31 różnią się wszystkim - materiałem, krojem, przeznaczeniem. Te nic z juchtówkami nie mają wspólnego, poza byciem wysokimi butami. :-)
Pytanie
slawek910
Proszę o pomoc w identyfikacji tych butów: czy są przed czy powojenne oraz kto tych butów mógł używać ?
18 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.