Skocz do zawartości
  • 0

Wał napędowy czołgu?

DOMILUD PL

Pytanie

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
sledzac watek poczatkowo myslalem ze to wał korbowy, mylilem sie bo jest to element napedu, co wnoszę po talerzu, ta obejma to stopa trzumajaca ten wał w obudowie na panewkach, mysle ze moze pochodzic z czołgu
Napisano

Wrzucę jeszcze fotkę fragmentu przypuszczalnie sprzęgła bocznego od T-34 z tamtego rejonu. Jednak wał w ziemi wcale nie musi bochodzić od teciaka, ponieważ wyrwałem z tej miejscówki sporo innego złomu, również od samochodów.

Napisano
Och, kopacz, wielkie sorry, ale trochę się poirytowałem.
W ziemi leży kawał żelastwa i z wstępnych oględzin i śledzenia przez parę godzin w necie widzę, że prawdopodobnie jest to część skrzyni biegów od jakiegoś czołgu. Potrzebne są dokładniejsze rysunki.
Jeszcze raz przepraszam.
Napisano
spoko,spoko:) - porób może lepsze fotki tej dźwigienki i tego drugiego elementu i podczyść troch - bo z wykopaniem całej skrzyni jak na razie pewnie nie chcesz się szarpać - może komuś się skojarzy.
Napisano

Po pół godzinie stwierdziłem, że nie będę kopał dalej. Ponad moje siły. To wszystko waży ze 300 kg, ma szerokość ok. 1,2 m. Zdjęcia niestety nie są najlepsze. W każdym razie całość z obu stron zakończona jest stalowymi czopami, a w środku koła zębate. Obok wyszło jeszcze kilka innych rupieci. Zdjęia poniżej.

Napisano

Element o wadze ok. 5kg, chyba część obudowy, gdzie wychodzi wał na zewnątrz.
Od czego to wszystko? Byłbym wdzięczny gdyby ktoś mógł podać jakiś link do mechaniki (skrzynia biegów) pojazdów typu:
T-34, Pantera, Panzer IV, ISU-152 - w zasadzie tylko to i wszystko inne na tych podwoziach operowało w naszym rejonie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie