Skocz do zawartości
  • 0

Stary pistolet...

ra_v

Pytanie

Napisano

Proszę o pomoc w id tego pistoletu.
Średnica lufy 11mm, długość pistoletu około 24cm.
Składane spusty, lufa łamana.
Zamierzam się go pozbyć lub wymienić tylko nie wiem czy jest on legalny w Polsce i czy podpada pod ustawę?
Dzięki za każde info

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Popieram tu kolegę Argonautę,nabój systemu Lefaucheux jest nabojem scalonym.Pocisk znajduje się w mosiężnej łusce,z tyłu łuski wystaje bolec-iglica.Po uderzeniu kurka w ten element,następuje zapłon prochu i wystrzał.
Napisano

Proszę o pomoc w id tego pistoletu.
Średnica lufy 11mm, długość pistoletu około 24cm.
Składane spusty, lufa łamana.
Zamierzam się go pozbyć lub wymienić tylko nie wiem czy jest on legalny w Polsce i czy podpada pod ustawę?
Dzięki za każde info

Napisano
Pistolet kiesznkowy, czy tez podrozny. Lata stawiam na 1850-80. Amunicja trzpieniowa, w Polsce podpada pod ustawe.

Na lufie powinny gdzies byc bicia testow, da sie ustalic po nich pochodzenie.
Napisano
Przeczytaj najpierw zmieniona wersje ustawy, konkretnie fragment o broni rozdzielnego ladowania, potem zastanow sie jakiego rodziaju jest amunicja Lefaucheux.
Napisano
dzięki Panowie.
Prawie wszystko teraz jest dla mnie jasne. Pistolet przebywa" w Uk i w takim układzie nie będę ryzykował z przywozem. poczekam na lepsze czasy.
dzięki za pomoc i pzdr
Napisano
Do marca jest legalny,chyba pisał,że chce go się pozbyć.Po drugie gdzie jest napisane,że amunicja Lefaucheux jest scaloną? Element zapłonowy,w tym przypadku kapiszon jest umiejscowiony poza komorą nabojową i nie jest jednolitą częścią amunicji.Po trzecie aby zalegalizować taką broń trzeba mieć na nią papier jaką bronią ona jest.Policja potraktuje kolegę jak bandytę i w związku z tym kocioł w domu zrobi.Już było ileś tam takich przypadków.Wszystko jest w necie.Ogólnie obecna ustawa jest bardziej popieprzona od poprzedniej.Milion interpretacji, a władza i tak zrobi jak zechce.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie