Skocz do zawartości
  • 0

Bagnet ze strychu

ssoovveerr

Pytanie

Napisano

Witam
jak w temacie znalazłem na strychu pod belką taki o to bagnet, prosił bym szanowne grono o pomoc w zidentyfikowaniu tego znaleziska. Nie znam sie w tym temacie dł. bagnetu z pochewką 40cm. dł ostrza 25cm. na ostrzu widnieją jak by dwie wiewiórki stojace do siebie plecami a pod nimi litery CE Nic wiecej nie ma Okładki chyba z bagielitu lub plastiku 3 nity mocujące okładki z góry dziekuje za pomoc
Pozdr
sover.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam
jak w temacie znalazłem na strychu pod belką taki o to bagnet, prosił bym szanowne grono o pomoc w zidentyfikowaniu tego znaleziska. Nie znam sie w tym temacie dł. bagnetu z pochewką 40cm. dł ostrza 25cm. na ostrzu widnieją jak by dwie wiewiórki stojace do siebie plecami a pod nimi litery CE Nic wiecej nie ma Okładki chyba z bagielitu lub plastiku 3 nity mocujące okładki z góry dziekuje za pomoc
Pozdr
sover.

Napisano
No cóż, tak jak pisałem nie jestem znawcą w tym temacie.Sprawdziłem miejsce o którym pisze zukuri nawet je przeczysciłem niestety nie posiada bagnet takich punc znaczków aczkolwiek wydaje mi się ,że coś tam było bo słabo widać litere J tak jak by było to kiedyś zpiłowane.A może tak chciałem tam coś znalesć,że zobaczyłem tą litere he he. Te wiewiórki tez są nie za bardzo widoczne Jutro wezme go do pracy i powalcze z nim zobaczymy co jeszcze na nim jest ukryte
Pozdrawiam
Napisano
Podkleszcze sie pod temat, posiadam identyczny bagnet ( piła, okladziny z prasowanej i moletowanej skory na trzech nitach) zero sygnatur typu producent czy odbiory wojskowe ( nie byly zeszlifowane bo bagnet jest w przyzwoitym stanie), jest jedynie odbior techniczny ( stylizowana litera gotycka wybita na głowicy ) ...co to jest ? paradny ??? bojowy ktory nie przeszedl odbioru wojskowego ?? zaznaczam ze ma cechy bojowego,chocby otwor odwadniajacy w okladzinach chwytu i kanał na wycior w rekojesci.
Za wszelkie uwagi dziekuje.
Napisano
Kiedyś zbierałem noże szturmowe – mimo, że nie były one zamawiane przez armię trafiło mi się kilka niemieckich pierwszowojennych ze stemplami kontrolnymi. Punce były pewnie tylko wewnątrzfabrycznym znaczkiem. Takie punce trafiają się i na bagnetach paradnych.
Niestety, KS-ik był popularnym bagnetem komercyjnym, dla mnie ten, który nie nosi typowych oznaczeń wojskowych nie jest bagnetem bojowym. Z paradnymi bagnetami ogólnie jest problem – czasem spotyka się stare i bojowe, ale niklowane i ozdobione. Często fabryki produkujące bagnety bojowe decydowały się na odsprzedawanie ich na rynku komercyjnym, nawet w czasie III Rzeszy.
http://www.k98bagnety.com/3401.html (dolna połowa strony).
Pozdrawiam,
Piotr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie