Skocz do zawartości

Lubań1945-wypady

wilcz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wczoraj z pełnym zaangażowaniem ruszyli do akcji chłopaki ze Stowarzyszenia Pomost.Osiem godzin pracy sprzętu, rozryty cały trawnik i...

• Odpowiedzi 141
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

...kompletnie nic.Żadnych grobów,żadnych ludzkich szczątków.Na głebokości ok. 2m fragment wieży z T34/85 produkcji fabryki nr 183. Respekt budzi grubość pancerza od ok. 7,5 do 10 cm.

Napisano

W innym miejscu na podobnej głebokości fragment pojemnika do działą Pak 40.I to tyle.Jedyne wytłumaczenie, to że mogiły mogą być obecnie pod asfaltem parkingu

Napisano
Witajcie.
Chyba nie trafiliście w to miejsce. Tak sobie kiedyś tam łaziłem ze starymi fotkami i troszeczkę inne miejsce przypasiło mi na te mogiły (podkreślam, że to tylko moja wizja ;) )
Powodzenia w dalszych poszukiwaniach ;)
  • 1 month later...
  • 1 month later...
Napisano

Po raz kolejny zawitali w nasze strony ekshumatorzy ze Stowarzyszenia Pomost, tym razem prace trwały na cmentarzu parafialnym w Nowogrodźcu.

Napisano

Prace trwały przy jednej mogile w której miało się znajdować pięciu niemieckich żołnierzy oraz przy jednej pojedynczej w którj według inskrypcji na krzyżu miał spoczywać Wilhelm Laschinski.Co ciekawe,żołnierz ten zmarł na ulicy atak serca na wieść,że do miasta wkraczają sowieci.

• 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
Napisano

Zasatanawiające jest, jak ci żołnierze wytrzymywali na mrozie w gumiakach? W środku były tylko standardowe, syntetyczne skarpety.

• 2 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie