Skocz do zawartości
  • 0

Nieśmiertelnik pruski K.P.Z.W

eranyson88

Pytanie

Napisano

Witam,
Chciałbym prosić o jakiekolwiek informację na temat tego nieśmiertelnika. Wykonany jest z cynku, u góry napis K.P.Z.W-reszty niestety nie ma, poniżej POZ...? a na samym dole zachowała się cyfra 3. Znalazłem go w Końskich (woj. Świętokrzyskie), niedaleko leżał też guzik z cyfrą 5.
Pozdrawiam.

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dlaczego tak sądzisz? Znalazłem podobny w internecie. Kształt mniej więcej ten sam oraz litery K.P chociaż w innym układzie. Rosyjski na pewno nie jest ponieważ w ich alfabecie nie występuje taka litera W (jeśli się nie mylę).

To link do podobnego:
http://myvimu.com/exhibit/22056-niesmiertelnik-wz-1878-i-r-128
Napisano
Bo wygląda ewidentnie na tabliczkę znamionową/numerek, patrzac na czcionkę to coś młodszego niż 1 WŚ. Nieśmiertelniki były bite wg. określonego schematu, a twój przykład podobnego" akurat zaprzecza Twojej teorii.
Napisano
O jakim schemacie mówisz? Przeglądałem setki nieśmiertelników i jest mnóstwo różnych kompilacji. Kształt i materiał może nie świadczą o tym, że w 100% jest to nieśmiertelnik, ale jak już pisałem znalazłem go w miejscu gdzie wyszły jeszcze inne fanty z I wojny. Orientujecie się może co oznacza K.P- jest na moim jak i na tym z linku. Nie jestem pewien czy na moim jest K.P.Z.W.. czy K.P ZW..
Napisano
Kp., KP. lub Komp. to skrót od Kompanie (kompania), ale nie spotkałem się jeszcze, żeby było bite oddzielnie K.P.".

Jak to się mówi z gówna bata nie ukręcisz", trzeba szukać innego rozwiązania.
Napisano
borsuk miał racje Koło PZW czyli K.PZW czyli np Koło PZW Poznań ,lub też POZWOLENIE wydane przez dane koło na łódke lub odłów
Napisano
Może faktycznie nie jest to nieśmiertelnik, ale z tym kołem wędkarskim nie bardzo pasuje ponieważ po W" napis się nie kończy. Niestety brak jest reszty.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie