Arbi1000 Napisano 19 Listopad 2011 Autor Napisano 19 Listopad 2011 Może ktoś rozszyfruje ten symbol?Sztućce są masywne, myślałem ,że mosiądz.Na sygnaturze widnieje jednak napis Alpacca"
Arbi1000 Napisano 19 Listopad 2011 Autor Napisano 19 Listopad 2011 Może ktoś rozszyfruje ten symbol?Sztućce są masywne, myślałem ,że mosiądz.Na sygnaturze widnieje jednak napis Alpacca"
fireghost888 Napisano 19 Listopad 2011 Napisano 19 Listopad 2011 Alpacca jest to ogólna nazwa stopów metali.Połączenie metali, z miedzi , niklu i od czasu do czasu innych metali takich jak cynk , cyna , ołów czy kadm.Allpacce po raz pierwszy zastosowano w Chinach jako substytut srebra. Do Europy trafiła pod nazwą paktong lub biała miedź.W XVIII kilka niemieckich firm zaczęło stosować tą technikę a w 1823 roku odbył się plebiscyt na najlepszą jakość by odkryć najlepszą imitację srebra .Najbardziej znana firma Berndorf, sprzedawali swoje wyroby pod nazwą srebra alpaki a termin stał się powszechnie używany w całej Europie.w 1840 r otworzył się rynek na tego rodzaju przedmioty pod wpływem galwanizacji czyli praktycznego wykonywania trwale przylegających cienkich powłok metalicznych poprzez osadzanie jednego metalu na innym ( np. chromowanie, cynkowanie, cynowanie, kadmowanie, miedziowanie, niklowanie, złocenie). Srebro alpaki przez wiele lat było składnikiem Europejskich monet i innych produktów komercyjnych jak instrumenty muzyczne,maszyny przemysłowe.Ze względu na podobieństwo wizualne do srebra, alpaka srebra jest często stosowana w jubilerstwie jako tańsza alternatywa dla prawdziwego srebra. Alpaka srebra jest też popularna wśród południowoamerykańskich firm jubilerskich i jest używana do tworzenia pięknych, tradycyjnych i nowoczesnych elementów.
Arbi1000 Napisano 20 Listopad 2011 Autor Napisano 20 Listopad 2011 No dzięki kolego za ten wykład ,ale chyba rozminąłeś się z meritum.W temacie chodzi o producenta tego przedmiotu.Co to jest alpaka, to każdy poszukiwacz" z grubsza się orientuje a Ty przepisałeś mi tutaj pół encyklopedii.
Pytanie
Arbi1000
Może ktoś rozszyfruje ten symbol?
Sztućce są masywne, myślałem ,że mosiądz.
Na sygnaturze widnieje jednak napis Alpacca"
3 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.