Skocz do zawartości
  • 0

Dwa sygnety

gero

Pytanie

Napisano

Witam koledzy,wpadly mi ostatnio w rece dwa sygnety,pierwszy z kamieniem to pamiatka po bracie mojej babci ktory walczyl w partyzantce i zdobyl go w czasie wojny a drugi wyskoczyl oststnio na pewnym poletku pod Poznaniem.Mam do szanownego towarzystwa nastepujace pytania:
1.W jakim okresie mogly zostac wykonane?
2.Czy jest to wyrob polski czy zagraniczny?
3.Z jakiego materialu jestwykonany (ten z kamieniem)?
4.Czy sygnety z inicjalami posiadali tylko ludzie zamozni, czy byly bardziej pospolite?
Za wszelkie informacje z gory dziekuje i pozdrawiam.

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wielkie dzieki pikami.To wlasnie to tylko punca na sygnecie troche wytarta.Wpadla jeszcze jedna rzecz z tym symbolem tylko wyrazniejszym i teraz wszystko jasne choc myslalem ze to pozniejszy wyrob.
Napisano

Witam koledzy,wpadly mi ostatnio w rece dwa sygnety,pierwszy z kamieniem to pamiatka po bracie mojej babci ktory walczyl w partyzantce i zdobyl go w czasie wojny a drugi wyskoczyl oststnio na pewnym poletku pod Poznaniem.Mam do szanownego towarzystwa nastepujace pytania:
1.W jakim okresie mogly zostac wykonane?
2.Czy jest to wyrob polski czy zagraniczny?
3.Z jakiego materialu jestwykonany (ten z kamieniem)?
4.Czy sygnety z inicjalami posiadali tylko ludzie zamozni, czy byly bardziej pospolite?
Za wszelkie informacje z gory dziekuje i pozdrawiam.

Napisano
sygnety z inicjałami były niezmiernie popularne w początku XX w.
Wykonywane głównie ze srebra, podobnie jak zastawa stołowa, nie należały raczej do ludzi biednych, ale mogli sobie na nie pozwolić także Ci, którzy nie byli przesadnie bogaci..
Napisano
Odswiezam.
Na temat drugiego sygnetu dowiedzialem sie wszystkiego co mnie ieteresowalo ale zostal jeszcze ten pierwszy.Moze ktos po technice wykonania lub po biciach bedzie potrafil w przyblizeniu okreslic okres w jakim mogl zostac wykonany.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie