aleksander.pe Napisano 14 Listopad 2011 Autor Share Napisano 14 Listopad 2011 WitamSzukam książek dotyczących szlaku bojowego brandenburskiej 3. Dywizji Pancernej. Opracowuje bowiem biogram pułkownika Ernsta Wellmanna, który służył w tej jednostce.Wiem, że została wydana po niemiecku książka Gunthera Richtera Geschichte der 3. Panzer-Division Berlin-Brandenburg 1935 - 1945. Jest to niestety bialy kuruk (a raczej czarny wnioskujac po kolorze okladki :)) i praktycznie nie do dostania (jesli pojawia sie na ebayu to cena jest zaporowa). Jezeli ktos ma te książke i będzie na tyle uprzejmy, że chciałby podzielić się wiedzą w niej zawartą to będę baaardzo wdzięczny :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek1962 Napisano 14 Listopad 2011 Share Napisano 14 Listopad 2011 To już było http://odkrywca.pl/nieznane-zdjecia-oberst-wellmann,694283.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek1962 Napisano 14 Listopad 2011 Share Napisano 14 Listopad 2011 Teraz poważnie nie musisz sięgać wcale do tej niemieckiej książki.Wszystkie materiały operacyjne Niemców są w USA.Zacznij od Jentza Panzer Truppen czI i II a potem poszukaj dostępu do innych materiałów/internet/Szwabskie knigi to propaganda sukcesu oni piszą z pamięci.Archiwa są w USA jako zdobycz wojenna.Jeśli interesuje cię od 43 rto polecam Ci ,,Fire Brigades,,The Panzer Divisions 1943-45 tam jest 24 strony o tej jednostce/zero wody, same konkrety/to szukaj pod wyd Fedorowicza z Kanady.Tego gościa znajdziesz bez problemu w publikacjach poświęconych nosicielom krzyży żelaznych./na necie też wpisuj imie i nazwisko jednostkę i znajdziesz-szczególnie na forach.W ciągu minuty ja znalazłem to z OdkrywcyTego jest tak dużo że znajdziesz bez problemu.Oczywiście nie po Polsku tylko po angielsku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
njorl Napisano 15 Listopad 2011 Share Napisano 15 Listopad 2011 @jacek1962Szwabskie knigi to propaganda sukcesu oni piszą z pamięci." - rozumiem, że wszystkie je przeczytałeś, a szczególnie dobrze znasz tytuł którego poszukuje aleksander.pe... Proszę daruj sobie takie generalizacje.@aleksander.peTo jest iały kruk", bo obwolutę ma białą;) Aż tak ciężka do dostania nie jest (w minutę znalazłem 6 egzemplarzy), ale ceny - owszem nie są niskie (80-135 EUR).Ja jej nie posiadam, więc nie jestem w stanie pomóc.Pozdr.,MJU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aleksander.pe Napisano 15 Listopad 2011 Autor Share Napisano 15 Listopad 2011 dziekitylko ta propaganda sukcesu" zawsze jest najciekawsza :) Nawet Carell, a moze nawet zwlacza on, nie uniknal koloryzacji i niemal entuzjastycznego tonu w pisaniu o operacji Barbarossa. Najgorsze jest to, ze pisze duzo o 3. dywizj pancernej kompletnie nie podajac zrodel :) Ot, taka kreatywna beletrystyka.ale za amerykanskie archiwki dzieki, warto tam poszukac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
njorl Napisano 15 Listopad 2011 Share Napisano 15 Listopad 2011 A po amerykańskie archiwki" nie trzeba uderzać do NARA;) Warto najpierw sprawdzić w AAN.Pozdrawiam,MJU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowN Napisano 18 Listopad 2011 Share Napisano 18 Listopad 2011 http://www.wwiidaybyday.com/tagesberichte/tagesberichtemain.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.