Skocz do zawartości

Zdjęcia TKS - część IV

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 405
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Po analizie i innymi zdjęciami, na 100% oba powyższe zdjęcia zostały zrobione pod Lipskiem nad Wisłą. TKS zostały zniszczon e 10.09.1939r
Napisano
RE: Masz racje tankietka jest w ruchu.
Ale sfastyka jest narysowana w drugą stronę - w lewo zamiast w prawo. Co jest wielce zastanawiające jak mógłby się tak ktoś pomylić?
A może ktoś celowo? propaganda?

A może po prostu z lusterka widoczna jest wtedy poprawnie, nie wiem ale napis Ambulans na karetce też jest odwrotnie napisany po to żeby w lusterku było go poprawnie widać.
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Napisano
Lipsko. To ta najbardziej znana tankietka, której później ktoś wymontował km z jarzmem (co w sumie jest dość dziwne). Druga rzadsza na zdjęciach tankietka spod Lipska, stojąca w polu, też ma wymontowane jarzmo.
Napisano
Na pewno gdzieś były na forum, nie chcę ich dublować - ale mogę podesłać kilkadziesiąt MB w miarę posortowanych zdjęć TKSów - chętnych proszę o wiadomość na priva (od ostatniego razu minęły ze dwa lata i trochę przybyło).
Napisano
To zdjęcie już pewnie było, ale nie mogłem się powstrzymać - dokumentuje moment zrobienia zdjęcia wrzuconego przez Bodzia 2012-09-20 23:28:14 :-)

(link https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum26/woh9ab8ryqrt134816160441p10397.jpg )
Napisano
Dzięki kol. Mi.Der. Te zdjęcia zrobiono pod Lipskiem. Przy szosie Lipsko - Ożarów. TKS zostały rozbite w niedzielę 10 wrzesnia 1939r. Na fotkach widoczny jest jeden, był jeszcze drugi rozbity jakieś 500m od tego przy szosie. Zdjęcia zweryfikowałem. Więc na 100% zostały zrobione pod Lipskiem.
Napisano
Ten ostatni rozbity to też Lipsko?...

A'propos rozbitych - fotka z 2012-07-25 20:54:58 to chyba będzie TK-3 (kształt przednich łączników ramy zawieszenia)
Napisano
Ten ostatni rozbity to też TK-3 (węższa klapa osłaniająca wylot powietrza po lewej, inne zawieszenie tylnych kół) - zdjęcie znane z wątku o TK-3, być może jest tam też większe.
Napisano
Ten spalony TKS ( ostatnie zdjęcie ) to ten o którym opowiadał mój dziadek. Po dokładnej analizie zdjęcia, miejsce z opowiadań się zgadza. W tle wśród drzew widoczna wieża Lipskiego kościoła. Czyli jest to południowa strona Lipska. Ta sama co TKS przy szosie Lipsko - Ożarów. W okolicy tego spalonej tankietki znajdowała się mogiła.
  • 2 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie