waaldeek31 Napisano 13 Listopad 2011 Autor Napisano 13 Listopad 2011 Mam pytanie do kolegów,jak można poznać czy trojak gdański jest z czystego srebra rok 1758.
sigis3 Napisano 13 Listopad 2011 Napisano 13 Listopad 2011 Witam, raczej bez szans na takiego, w katalogu Kamiński -Żukowski R5, ale moim skromnym zdaniem rzadkość zaniżona. Te trojaczki zdaje się były ładnie posrebrzone, popatrz przez lupę, czasem coś odpada, jakaś rysa, widać miedź.Pozdrawiam
slawgo Napisano 13 Listopad 2011 Napisano 13 Listopad 2011 Na awersie trójka jest niżej w czysto-srebrnej monecie. Inna jest też piątka w dacie.
Raned Napisano 14 Listopad 2011 Napisano 14 Listopad 2011 sigis3 albo moneta jest oryginalna i ze srebra, albo jest falsem i jest posrebrzana.slawgo co powiesz o tej? Moneta posiada lustro mennicze, niewidoczne na zdjęciach.
sigis3 Napisano 14 Listopad 2011 Napisano 14 Listopad 2011 To dlaczego w w/w katalogu jako materiał podana jest Cu?Różnice w kroju jednej cyfry czy położeniu drugiej mogą być, jak mi się wydaje, w przypadku monety z połowy XVIII w, zawodne.
Raned Napisano 14 Listopad 2011 Napisano 14 Listopad 2011 Miałem kilkanaście trojaków gdańskich, wszystkie ze srebra, na tą liczbę chyba jeden był falsem, widziałem także falsa u kolegi. Chyba coś Ci się pomyliło, o jakim katalogu mówisz? Moneta z 1758 występuje także w czystym srebrze nr. 407a w Corpus Nummorum Gedanensis, oprócz zwykłej ze stopu srebra nr. 407, o jakiej więc miedzi mówimy?
slawgo Napisano 14 Listopad 2011 Napisano 14 Listopad 2011 Ten jest ze stopu zawierającego srebro:http://www.fortresscatalogue.com/index2.php?cat=1758PL00400&page=Coin_Details&details_menu=noTen jest z czystego srebrahttp://www.fortresscatalogue.com/index2.php?cat=1758PL00500&page=Coin_Details&details_menu=no
slawgo Napisano 14 Listopad 2011 Napisano 14 Listopad 2011 Drogi kolego Denar. Moneta, której fotkę wkleiłeś jest se stopu zawierającego srebro. w kółeczku zaznaczyłem krokiewkę, która nie występuje w czystosrebrnej monecie. Odległość zaznaczona jako wys" jest w czystosrebrnej większa. Cyfra 5 w dacie jest inna. Tyle moich spostrzeżeń.
Raned Napisano 14 Listopad 2011 Napisano 14 Listopad 2011 To jet mocno naciągane, w pierwszym przypadku jest zdjęcie a w drugim rycina.
slawgo Napisano 14 Listopad 2011 Napisano 14 Listopad 2011 Czystosrebrne są unikatowe, ale postaram się odnaleźć fotkę oryginału. Troszkę to może potrwać. Gdzieś ją widziałem.
slawgo Napisano 14 Listopad 2011 Napisano 14 Listopad 2011 Co prawda nie ten rocznik, lecz zasada ta sama
slawgo Napisano 14 Listopad 2011 Napisano 14 Listopad 2011 Krokiewka pod górną częścią trójki jest najbardziej rzucającym się w oczy szczegółem odróżniającym te dwie monety. W czystosrebrnej jej niema.
sigis3 Napisano 14 Listopad 2011 Napisano 14 Listopad 2011 Katalog wymieniłem powyżej. Też mnie to dziwi. Sprawdziłem w Mennica Gdańska" Gumowskiego, powinny mieć próbę 5 łutową, ale w roczniku 1758 było spore zamieszanie (początkowo miano wybić 900 tys. szt, skończyło się na 2,7 mln.), więc raczej 4-o łutową, jak wcześniejsze emisje. Stąd moje przypuszczenie o srebrzeniu (według mnie niektóre czasem wyglądają na srebrzone, ale może to być wynikiem bielenia monety i późniejszego wytarcia). Ale nie zmienia to faktu, że trojaki w czystym srebrze były obione dla amatorów i zbieraczy ówczesnych"-Gumowski, j.w. Jest to (w czystym srebrze) bardzo rzadka w handlu moneta, nie była zdaje się w WCN (rocznik 1758). I były bite tymi samymi stemplami co pozostałe, różnice, jakie widzę (w innych rocznikach), to minimalnie większa średnica (staranniej wycięte?) i lepiej widoczna obwódka perełkowa.
Raned Napisano 14 Listopad 2011 Napisano 14 Listopad 2011 slawgo w drugim przypadku powinno być en jest z domieszką miedzi".
sigis3 Napisano 14 Listopad 2011 Napisano 14 Listopad 2011 Miedziano- srebrny, chyba bez krokiewki"?http://www.wcn.pl/archive/39_0458?search_in=name&search_what=trojak+gda%C5%84sk+august+1755Według mnie pewniejsze jest po prostu odróżnienie słabego srebra od czystego, bez wnikania w różnice stempli. Na zdjęciu trudniejsze, w naturze widać różnicę (kolor, patyna, waga,rudzenie"). W ostateczności dobry jubiler niech popatrzy.Pozdrawiam
slawgo Napisano 14 Listopad 2011 Napisano 14 Listopad 2011 Sorki za oczywistą omyłkę....chociaż ile tego srebra w tej monecie jest niewiedzą nawet najstarsi Indianie.
sigis3 Napisano 14 Listopad 2011 Napisano 14 Listopad 2011 Powinno być między 4/16 a 5/16, w zależności od emisji, jak wcześniej napisałem. Choć mniejsza nie byłaby niczym niezwykłym.
Raned Napisano 14 Listopad 2011 Napisano 14 Listopad 2011 Ten z mojego zdjęcia wyszedł z ziemi w stanie menniczym, chociaż tego nie widać, na zdjęciu ze wzgl. na jakość, nigdy nie był nawet czyszczony, stąd myślałem, że jest to czyste srebro. Inne znajdowane zawsze wymagały mniejszej lub większej pracy.
darmatt Napisano 19 Listopad 2011 Napisano 19 Listopad 2011 też nie widzę powodu, dla którego miano by stworzyć osobny stempel do monety z czystego srebra.
waaldeek31 Napisano 19 Listopad 2011 Autor Napisano 19 Listopad 2011 Odsyłam kolegów do dalszego tematu na forum Gdański trojaczek",tam umieściłem fotki tej nieszczęsnej monetki.Dodam że została wygrzebana na Kurpiach co samo w sobie jest zdumiewające,skąd w naszym regionie trojak gdański.Znajdujemy Księstwo,Królestwo bardzo dużo zaboru rosyjskiego ale Gdańsk.
waaldeek31 Napisano 19 Listopad 2011 Autor Napisano 19 Listopad 2011 Odsyłam kolegów do dalszego tematu na forum Gdański trojaczek",tam umieściłem fotki tej nieszczęsnej monetki.Dodam że została wygrzebana na Kurpiach co samo w sobie jest zdumiewające,skąd w naszym regionie trojak gdański.Znajdujemy Księstwo,Królestwo bardzo dużo zaboru rosyjskiego ale Gdańsk.
waaldeek31 Napisano 19 Listopad 2011 Autor Napisano 19 Listopad 2011 http://odkrywca.pl/gdanski-trojaczek,696367.html#696367
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.