Skocz do zawartości
  • 0

Pozłacany zegarek naręczny

nomyss

Pytanie

Napisano

Witam

Taki oto zegarek na foto skala (ta biała plama to współczesne 10 gr). Niżej foty detali. Gdyby ktoś znał markę a nawet przybliżony czas produkcji byłoby super.

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Na wewnętrznej stronie koperty zegarmistrze wydrapują często swój znak/datę by przy okazji naprawy poznać czy sikor kiedyś ył u nich"
Poczekajmy na Voraxa:)
Napisano
Sylster mam pare pytan odnosnie Twojej ekhem ID ;)
po 1 dlaczego uwazasz ze to zegarek kieszonkowy?
po 2 skad wiesz nie widzac mechanizmu ile ma kamieni i jaki to model mechanizmu?
po 3 cie dlaczego uwazasz ze zegarek jest pozlacany 20 mikronami skoro pisze na nim jak byk ze jest pozlacany 10 mikronami zlota?
Jedynie z czym sie wstepnie zgodze to datowanie.
Pozdrawiam
Vorax
Napisano

Kolega po prostu użył chyba translatora google :) Jest to zegarek ręczny - widać po uchwytach od paska. Art deco i datowanie rzeczywiście się zgadza, mikrony może i pomyłka bo ma być 10 a nie 20.
Parę firm produkowało bardzo podobne zegarki w wyglądzie zewnętrznym np Armac czy Webster.
Na zdjęciu podobny model Hanhart ale bez złoceń. 15 rubinów, chromowana obudowa(38x22mm), fluorescencyjne wskazówki i cyfry. Pasek ze świńskiej skóry. Piękny Hanhart, na rynek niemiecki, klasyczny styl, circa 1935.

Napisano
sonicsquad:w zegarkach nie ma podobny"
Byly rozne modele i warianty a wiedza zegarkowa to nie tylko porownania i wrozenie z fusow oraz gdybanie a i nie tylko google.
Z podobnym zegarkiem firmy Armac i Webster sie nie spotkalem(notabene mozesz rozwinac temat?)Predzerj to jakies domy handlowe niz fabryki.
Tego typu koperty byly modne w tamtym czasie i produkowalo je nie kilka ale conajmniej kilkanascie/dziesiat firm.
Aby sprecyzowac model mechanizmu potrzebne sa jego zdjecia,bylo tyle niuansow i kombinacji ze ja nigdy nie podejme sie wiarygnodnej id nie widzac mechanizmu.

Ktos kto to jednak robi musi posiadac niesamowita wiedze na poziomie super swiatowym a Pana Sylstera" nie znam jako speca zegarkowego ,ewentualnie jest to jasnowidz;)
Napisano
Źle się wyraziłem podobny" raczej chodziło mi o wygląd kopert w celu naprowadzenia na może właściwy tor... Specem ani nawet laikiem nie jestem. Już się nie wypowiadam :d
Przepraszam jeżeli coś namąciłem. Zdrów
Napisano
Sonicsquad spoko nie ma problemu.
Nomyss szkoda kasy na zegarmistrza jak zegarek jest mocno zgnity i przyklejony to raczej w srodku bedzie jedna wielka rdza a niepotrzebnie sie go uszkodzi .
Generalnie masz go wydatowanego.
Zegareczek jest cywilny dobrej szwajcarskiej firmy ktora wyslawila i stala sie znana w czasie drugiej wojny swiatowej produkcja zegarkow na rynek niemiecki.
Najbardziej znanym zegarekiem byl lotniczy Hanhart dla pilotow Luftwaffe oraz drugi model dla sportowcow i dla wojska czyli sam stoper Hanhart.
Cywilna emisja zegarkow jak ten Twoj byla mniej znana.
Pozdrawiam Vorax
Napisano
Odważyłem się zdjąć jedynie klapkę z szybką a i to w stanie przedzawałowym bo środek zardzewiały i zapieczony. Także o dalszej rozbiórce nie ma mowy. Być może ktoś rozpozna model po zamieszczonych fotach (ew. zbliżenia porobię).
Napisano
Szwajcarski zegarek kieszonkowy w stylu art-deco z lat 30-tych na jednym z mechanizmów AS(rozmiar 16-cie,ilość łożysk ubinowych" 15-cie).Koperta w nim jest pozłacana 20 mikronów.
Napisano
Super dzięki wielkie. Na prywatny użytek mam Hanharta na chodzie (no chwilowo nie chodzi) tak więc firmowy komplecik :)

Sz
Napisano
Ad. Vorax

Niestety ale nie ma szans jak widać na fotach mechanizm jest skorodowany a moje pożal się boże próby otwarcia" dekla/koperty zakończą się pewnie urwaniem jakiegoś ustrojstwa w środku także nie będę ryzykować. Jeżeli uda mi się zdobyć fundusz zaniosę go do zegarmistrza może on się podejmie wtedy wstawię foty (ale czy i kiedy pojęcia nie mam). Ale dzięki za inicjatywę i pomoc również kol. SYLSTER :)

pozdrawiam
Sz
Napisano

Witam

Taki oto zegarek na foto skala (ta biała plama to współczesne 10 gr). Niżej foty detali. Gdyby ktoś znał markę a nawet przybliżony czas produkcji byłoby super.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie