Skocz do zawartości

Książka o Wietnamie

dimmu66

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Chciałby kupić synowi pod choinkę książkę o konflikcie w Wietnamie. Najlepiej taką opisującą przekrojowo cały przebieg konfliktu-od interwencji Francuzów a potem Amerykanów. Chodzi mi o pozycję aktualnie dostępną(przeglądałem fora ale zawarte tam tytuły już zniknęły) Może ktoś z Kolegów może coś polecić?
Napisano
Witam
Niestety z literaturą na ten temat jest problem. Na rynku ukazało się kilka interesujących pozycji na temat konfliktu wietnamskiego.
Piotra Ostaszewskiego Wietnam - najdłuższy konflikt powojennego świata 1945-1975". I to byłoby chyba to czego Kolega poszukuje.
Nakład książki jest jednak wyczerpany (wydanie 2000 r.)
Może gdzieś w księgarniach internetowych można to otrzymać. Ja szukałem, ale bez rezultatu.
W 2003 roku ukazała się również książka Artura Dmochowskiego pt.:Wietnam 1962-1975", ale tu sprawa jest podobna.

Pozdrawiam
Napisano
Dzięki Kolego. Słyszałem jednak, że książka Dmochowskiego traktuje jednak bardziej o aspektach p[olitycznych i społecznych tego konfliktu a nie o kwestii militarnej. czytał ktoś może i ma jakieś swoje opinie i spostrzeżenia?
Napisano
Polecam ksiązkę Dmochowskiego dobrze sie ją czyta. moze rzeczywiscie bardziej skupia sie na aspektach politycznych ale i działania wojenne też są dobrze opisane. Jak na początek pozycja warta polecenia. Daje dobry całosciowy obraz tej wojny w formie bardzo przystępnej. Jak na początek dobra pozycja wyjściowa do sięgnięcia później po bardziej specjalistyczne opracowania.
Napisano
Dzięki za info! A czy opisany jest w niej przebieg konfliktu w pojęciu militarnym?
Tzn poszczególne kampanie, ich przebieg, wazniejsze bitwy?
Napisano
Przebieg kampanii, poszczególne fazy i bitwy są opisane.Oczywiscie na tyle ile to pozwala objętościowo. ponizej link do recenzji
http://ksiegarnia.bellona.pl/index.php?c=boo&bid=639&page=&showrec=
Napisano
W temacie Wietnamu jest niezła ponoć książka Powiedz, że się boisz" Roberta Masona, wspomnienia pilota śmigłowca, w komentarzach ludzie piszą, że mocna rzecz, niestety ciężka do kupienia.
Napisano
Powiedz....." jest świetna(czytałem) ale to wspomnienia a mnie chodzi bardziej o przbieg itp. Ale Masona mogę polecic każdemu w ciemno!
Napisano
Ja polecam Ci coś takiego:
http://archiwumallegro.pl/wietnam_wojna_w_wietnamie_super_album-228701335.html
Tyle, że poza allegro, to ciężko to zdobyć. A i tam bywa niezbyt często.
  • 2 months later...
Napisano
Ostatnio wpadła mi w ręce pozycja Wietnam-podziemna wojna" - super pozycja! Polecam! Można w necie znaleść w pdf-ie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie