dimmu66 Napisano 11 Listopad 2011 Autor Share Napisano 11 Listopad 2011 Chciałby kupić synowi pod choinkę książkę o konflikcie w Wietnamie. Najlepiej taką opisującą przekrojowo cały przebieg konfliktu-od interwencji Francuzów a potem Amerykanów. Chodzi mi o pozycję aktualnie dostępną(przeglądałem fora ale zawarte tam tytuły już zniknęły) Może ktoś z Kolegów może coś polecić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ammuratow Napisano 14 Listopad 2011 Share Napisano 14 Listopad 2011 WitamNiestety z literaturą na ten temat jest problem. Na rynku ukazało się kilka interesujących pozycji na temat konfliktu wietnamskiego.Piotra Ostaszewskiego Wietnam - najdłuższy konflikt powojennego świata 1945-1975". I to byłoby chyba to czego Kolega poszukuje.Nakład książki jest jednak wyczerpany (wydanie 2000 r.)Może gdzieś w księgarniach internetowych można to otrzymać. Ja szukałem, ale bez rezultatu.W 2003 roku ukazała się również książka Artura Dmochowskiego pt.:Wietnam 1962-1975", ale tu sprawa jest podobna.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dimmu66 Napisano 15 Listopad 2011 Autor Share Napisano 15 Listopad 2011 Dzięki Kolego. Słyszałem jednak, że książka Dmochowskiego traktuje jednak bardziej o aspektach p[olitycznych i społecznych tego konfliktu a nie o kwestii militarnej. czytał ktoś może i ma jakieś swoje opinie i spostrzeżenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wulfgar Napisano 15 Listopad 2011 Share Napisano 15 Listopad 2011 Polecam ksiązkę Dmochowskiego dobrze sie ją czyta. moze rzeczywiscie bardziej skupia sie na aspektach politycznych ale i działania wojenne też są dobrze opisane. Jak na początek pozycja warta polecenia. Daje dobry całosciowy obraz tej wojny w formie bardzo przystępnej. Jak na początek dobra pozycja wyjściowa do sięgnięcia później po bardziej specjalistyczne opracowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dimmu66 Napisano 15 Listopad 2011 Autor Share Napisano 15 Listopad 2011 Dzięki za info! A czy opisany jest w niej przebieg konfliktu w pojęciu militarnym?Tzn poszczególne kampanie, ich przebieg, wazniejsze bitwy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wulfgar Napisano 15 Listopad 2011 Share Napisano 15 Listopad 2011 Przebieg kampanii, poszczególne fazy i bitwy są opisane.Oczywiscie na tyle ile to pozwala objętościowo. ponizej link do recenzji http://ksiegarnia.bellona.pl/index.php?c=boo&bid=639&page=&showrec= Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dimmu66 Napisano 15 Listopad 2011 Autor Share Napisano 15 Listopad 2011 Wielkie dzięki Kolego wufgar!Podany przez Ciebie link wiele mi rozjaśnił! Pozdrowy!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gizeh Napisano 21 Listopad 2011 Share Napisano 21 Listopad 2011 W temacie Wietnamu jest niezła ponoć książka Powiedz, że się boisz" Roberta Masona, wspomnienia pilota śmigłowca, w komentarzach ludzie piszą, że mocna rzecz, niestety ciężka do kupienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dimmu66 Napisano 22 Listopad 2011 Autor Share Napisano 22 Listopad 2011 Powiedz....." jest świetna(czytałem) ale to wspomnienia a mnie chodzi bardziej o przbieg itp. Ale Masona mogę polecic każdemu w ciemno! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AKMS Napisano 22 Listopad 2011 Share Napisano 22 Listopad 2011 Ja polecam Ci coś takiego:http://archiwumallegro.pl/wietnam_wojna_w_wietnamie_super_album-228701335.htmlTyle, że poza allegro, to ciężko to zdobyć. A i tam bywa niezbyt często. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dimmu66 Napisano 14 Luty 2012 Autor Share Napisano 14 Luty 2012 Ostatnio wpadła mi w ręce pozycja Wietnam-podziemna wojna" - super pozycja! Polecam! Można w necie znaleść w pdf-ie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.