Skocz do zawartości

Małogoszcz

tofi1987

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam kolegów.Nie wiem czy to odpowiednie miejsce na zamieszczenie tego typu tematu ,ale zaryzykuje.Może któryś z kolegów eksplorował tę okolice,są tam jakieś ciekawe miejsca warte odwiedzenia??Historia miasta ciekawa,ale nie wiem czy warto zrobić sobie 150km wycieczkę :)..Proszę o konkretne odpowiedzi:)

Pozdrawiam
  • Odpowiedzi 55
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Z uwagi na ilość grup poszukiwaczy działających w tym terenie miejsce mało ciekawe, ale ze względów historycznych bardzo !!!
Napisano
Więc jest to miejsce bardzo oblegane :(..Można było się tego spodziewać.Poczekam jeszcze na inne posty,może ktoś podrzuci mi jakiś pomysł związany z tamtym rejonem..
Pozdro
Napisano
Miejsce bardzo ciekawe w okolicy było kilka walk powstania styczniowego 1 wojna front centralnie przechodził przez Małogoszcz Łopuszno największe walki 1915 kulki łuski nie do przezbierania około 15 km Checiny stary zamek też ciekawe monetki wychodzą !!!
Napisano
Złotko,marzenie w obojętnie jakiej postaci,oby jak największej :)...Dzięki za posty.Ostatnie pytanie,czy któryś z kolegów jest z Małogoszcza lub jego okolic??

Pozdrawiam
Napisano
przeciez koleś dal ci jasna odpowiedz czy sa tam miejsca ciekawe i warte odwiedzenia
Miejsce bardzo ciekawe w okolicy było kilka walk powstania styczniowego 1 wojna front centralnie przechodził przez Małogoszcz Łopuszno największe walki 1915 kulki łuski nie do przezbierania około 15 km Checiny stary zamek też ciekawe monetki wychodzą "

moze poczytaj troche literatury
raczej nikt cie podprowadzi prosto za raczke na pastowanego kabana
Napisano
Mascalero - wyraźnie pytam \"Ostatnie pytanie,czy któryś z kolegów jest z Małogoszcza lub jego okolic??

Doskonale wiem ,że nikt nie zaprowadzi mnie w swoje miejscówki...Z literaturą się zapoznałem, nie wybieram miejsca w ciemno....Mam kilka pytań poza forum,dlatego szukam kogoś kto mieszka w tamtych okolicach..

Pozdro
Napisano
Ciekawy wydaje się być XVII wieczny szlak handlowy Chmielnik - Przedbórz, którego trasa wiedzie własnie przez Chęciny - Małogoszcz - Łopuszno jest zaznaczony na starych mapach. Prawdopodobnie uczęszczany przez Żydowskich kupców na odbywające się w tych miejscowościach Jarmarki" na szlaku tym odnajdowane są Żydowskie złote monety czyli dukaty holenderskie jak również srebrne półtoraki, trojaki, szóstaki i orty !!! I oczywiście w nie zliczonych ilościach boratynki hehehe
  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
Napisano
i to nieźle rozbujaną... wszędzie wychodzą złote monety i złote ruble z powstania styczniowego ;) masakra...chyba się tam osiedlę... i rozumiem ,ze koleś swoim EuroAce trzepiesz teren że aż miło ...hehhh.pozdrawiam wszystkich napaleńców.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie