marek5 Napisano 6 Listopad 2011 Autor Napisano 6 Listopad 2011 Mamm maly problem kupilem akumulatorek 9v 250 mAh i ladowarke9v DC 10 v 25 mA powinna sie wylaczyc po naladowaniu ale laduje sie juz 15 godzin i nic .Czy ona nie jest za slaba?
macbaton Napisano 9 Listopad 2011 Napisano 9 Listopad 2011 15 godzin ładowania nie jest błędem. Czas ładowania zależy od prądu ładowarki i pojemności baterii. Ja swoje ładuję około 17 godzin, tzn. wrzucam wieczorem i około południa wyciągam.
marek5 Napisano 9 Listopad 2011 Autor Napisano 9 Listopad 2011 Dzieki ten 250 okazal sie wadliwy dostalem filipsa 170 i juz laduje 5 godz moze sie uda pozdrawiam
fuks_ag Napisano 10 Listopad 2011 Napisano 10 Listopad 2011 teoretycznie w tym pierwszym po 10ciu godzinach akumulatorek powinien być naładowany na full , zazwyczaj 6godzin powinno wystarczeć.W akumulatorkach NI-MN nie ma potrzeby formatowania i ładowania do końca, a proste ładowarki nie mają funkcji monitorowania Delty V(wzrostu napięcia ogniwa w miarę ładowania)- Mogą ładować i 15godzin.
marek5 Napisano 11 Listopad 2011 Autor Napisano 11 Listopad 2011 Kupilem akumulato i ladowarke ktora po zakonczeniu ladowania powinna sie wylaczac i w komplecie 4 paluszki Akumulator juz mi wymienili a teraz podlaczylem paluszki i kicha .Bylem juz w sklepie to wymienili akumulator .to paranoja .Jaka ladowarke kupic zeby nie jezdzic kilka razy?
fuks_ag Napisano 11 Listopad 2011 Napisano 11 Listopad 2011 np tym, absolutne minimum dobrego ładowania http://allegro.pl/ladowarka-energizer-quattro-4-kan-procesorowa-9v-i1923677741.htmla to dla osób które potrzebują ładowarki bez bajerów zabezpieczeń bez podtrzymania prądów doładowujących, do ładowań tak na ok 70-80% pojemności ogniwa zarzynającego akumulatorki (poprzez zbytnie nagrzewanie)i bardzo dłuuuugiego ładowania tak na ok 15h.(jednym słowem mało wydajnych)http://allegro.pl/ladowarka-akumulatorek-2x-aaa-r3-aa-r6-9v-6f22-hq-i1917899366.htmlAle inwestując w dobrej klasy akumulatorek radzę szarpnąć sie na dobrą stację ładującą, szkoda zarżnąc ogniwo po 15 20tym ładowaniu.Ps podeslij fotkę tego arcyszajsu -ku przestrodze:)
marek5 Napisano 11 Listopad 2011 Autor Napisano 11 Listopad 2011 Albo mam pecha albo nie wiem co? Tamten akumulator zamienili mi na Philipsa 9v/8.4/ 170mah czy nie jest maly .Uzylem go dzisiaj pierwszy raz do CIBOLI .w PONIEDZIALEK POJADE REKLAMOWAC
talgo Napisano 11 Listopad 2011 Napisano 11 Listopad 2011 marku a kup ty sobie porządną ładowarkę i jak już koniecznie chcesz AKU to w media i Saturnie widziałem enelopy na półce
fuks_ag Napisano 11 Listopad 2011 Napisano 11 Listopad 2011 Na czym ten pech polega z tymi akumulatorkami??Jak sie zachowuje ?? opisz z czym jest problem bo jeśli chodzi o nominalne napięcie 8.4V to akumulatorki maja mniejsze niż baterie
dominislaw93 Napisano 11 Listopad 2011 Napisano 11 Listopad 2011 Są jeszcze akumulatorki o napięciu 9,6v
fuks_ag Napisano 11 Listopad 2011 Napisano 11 Listopad 2011 http://sklepwideo.pl/details.php?id=bz109510 tutaj masz akumulatorki o napięciu 9.6v ale o ciut wiekszych parametrach zewnętrznych - różnią sie około 1mm w szerokości czaasem może to stanowić problem bo nie chca sie dac upakować w magazynek na baterie
marek5 Napisano 11 Listopad 2011 Autor Napisano 11 Listopad 2011 Ta ladowarke kupilem tylko dlatego ze mozna nia rowniez ladowac 2 razy 9 v a do niej sa 4 akumulatory dodatkowo 1.5v .Akumulator 9v ktory mi sprzedali byl wadliwy -ale go wymienili .Pomyslalem ze te inne -czyli 1.5v wykorzystam do pilota ,zegarka - i postanowilem dzis naladowac okazaly sie zle- nie laduja sie.Do sklepu mam 14 km -mieszkam na wsitam juz cztery tam jezdzilem wiec paliwo kosztowalo mnie juz druga ladowarke .Kupie Te z al... mam nadzieje ze nie bede jezdzil na poczte.Dzieki za rady
mlynek27 Napisano 8 Marzec 2012 Napisano 8 Marzec 2012 Panowie doradźcie czym naładować taki pakiecik (8 sztuk AA, 1.2 V, 1900 mAh każda)? Jakie parametry powinna mieć ładowarka do takiego zestawu?
desmo Napisano 8 Marzec 2012 Napisano 8 Marzec 2012 BC700 Technoline - najlepsza ładowarka jaką kiedykolwiek miałem. Jedyny minus jest taki, że będzie kolega musiał ładować na dwa razy, bo ładowarka ma 4 gniazda ;-)
Krychus Napisano 8 Marzec 2012 Napisano 8 Marzec 2012 mlynek27 - obstawiam, połączone szeregowo? To w takim razie napięcie 8 * 1,2V * 1,41 = ~13,5VPrąd 1900/10 = 190mA Pozdrawiam, K.
Krychus Napisano 8 Marzec 2012 Napisano 8 Marzec 2012 PS: Tzn ładowarka o takich parametrach :) 13,5V, 190mAPozdrawiam, K.
mlynek27 Napisano 8 Marzec 2012 Napisano 8 Marzec 2012 Właśnie chciałem uniknąć wyjmowania akumulatorków i ładowania ich na dwa razy w ładowarce na 4 AA.
desmo Napisano 8 Marzec 2012 Napisano 8 Marzec 2012 Ja też kiedyś tak kombinowałem, żeby ładować cały pakiet bez wyjmowania akumulatorków, ale podobno nie powinno się tak robić.http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=646803#903056
Krychus Napisano 8 Marzec 2012 Napisano 8 Marzec 2012 Kolega rudolf ładnie tam kombinował. To, że można uszkodzić akumulatorki - to prawda. Ale w przypadku, jeśli nieumiejętnie wykorzystuje się źródło zasilania. (krzywią się te płytki metalowe, czy jakoś tak). Ja też bardzo często ładowałem w pakiecie" akumulatorki - i wszystko grało, pojemność czy żywotność szybko nie uciekały :) Także nie przywiązywałbym do tego szczególnej wagi. Oczywiście, jeśli już budujemy ładowarkę, to należy zwrócić uwagę na połączenie ogniw - czy są połączone szeregowo, czy równolegle, ich pojemność, napięcie ogniwa, liczbę - no i najważniejsze, by każde ogniwo było takie samo. Wtedy jest najmniej problemów.Pozdrawiam, K.
witas03 Napisano 8 Marzec 2012 Napisano 8 Marzec 2012 Witam. A próbował ktoś z was ładować baterie V9 alkaliczne (nie akumulatorki)? Czasami tak robię i jakiś tam efekt jest . . .
Krychus Napisano 8 Marzec 2012 Napisano 8 Marzec 2012 Nie ma to jak 'niebezpieczne' eksperymenty... Ja nie próbowałem, bo nie widzę w tym żadnego sensu - ale założę się, że marny to daje efekt - żywotność jak spada i jak spadnie, to już długości pracy -nawet jakbyś chciał - nie zwiększysz... Pozdrawiam, K.
witas03 Napisano 8 Marzec 2012 Napisano 8 Marzec 2012 he he właśnie je ładuję pierwszy raz (ten komplet) Energizer:)Jak będzie BUM to znaczy że się naładowały;)Żywotność może spada ale Fisher godz wytrzyma na nich ( FUL) a później wymienię je na nowe .
marek5 Napisano 8 Marzec 2012 Autor Napisano 8 Marzec 2012 Ja zakonczylem swoje wymienianie .Skonczylo sie na ladowarka- Philips i akumulatorku Philips 9v/8.4 170 i na dwoch Energizer 9v .Nie sa zle trzymaja ok 5 godz ,ale w kieszeni zapas.Jak bylo chlodno to nawet krocej. Sprzedawca byl mily i przeprosil za kolegow Chinczykow.
desmo Napisano 8 Marzec 2012 Napisano 8 Marzec 2012 Ja kiedyś ładowałem baterie alkaliczne R6, ale na takiej starej ładowarce (nie procesorowej), w której był timer i czas ładowania ustawiało się ręcznie. Z moich obserwacji wynika, że daje to za pierwszym razem nawet dobry efekt. Z każdym kolejnym ładowaniem było już coraz słabiej. Trzeba tylko uważać, żeby baterie nie ładowały się zbyt długo, bo w końcu się rozleją. Nigdy żadna mi nie wybuchła - jedynie, jak przesadziłem z czasem ładowania to było, takie głuche pyknięcie" i wylewał się elektrolit :) Stare baterie są bardziej podatne na rozlewanie, więc takich już przeterminowanych nie ma co ładować.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.