Skocz do zawartości

Feldbluse m1915

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam potrzebuje wszelkich inf o tej Pruskiej Bluzie. Najbardziej interesuje mnie kiedy pojawiała się na froncie wschodnim . I jeśli można jakieś zdjęcia z góry dziękuje.
Napisano
Pod koniec 1915 roku zostaje wprowadzona kurtka zwana Bluse albo Feldbluse (Bawaria wprowadza ten model dopiero w 1916 roku). Jest znacznie prostsza niż Waffenrock modelu 1907/10, dzięki temu przystosowana do warunków wojny. Zapinana na 6 krytych pod materiałem guzików (wczesne kurtki posiadają guziki rogowe, zastapione przez metalowe). Pas jest podtrzymywany przez dwa haki umieszczone na bokach i dwa guziki w części tylnej. Kołnierz mozna ustawić w stójkę (Klappkragen), ma on wysokość 7 cm z przodu 8 z tyłu i 5 cm po bokach. Kołnierz ma kolor zwany Resedagrun (ciemno- zielony)- tylko Bawaria posiada kołnierze w kolorze reszty munduru. W niektórych prywatnie zamawianych bluzach oficerskich znajdują się kieszenie na piersiach (choć jest to niezgodne z regulaminem). Regulaminowa Feldbluse posiada dwie skośne kieszenie w dolnej części zapinane na guziki. Feldbluse posiada bawełnianą podszewkę, w której znajdują się kieszenie, jedna na opatrunek, druga na dokumenty.
Napisano
Feldbluse zapinana jest na guziki modelu 1915, które różnią się poważnie od guzików 1907/10. Są większe i mniej starannie wykonane.
Napisano
Kolego R51 :) Co to za cudna pozycja :) ? Chętnie bym taką przygarnął . Czy jest w języku polskim . Uchylisz rąbku tajemnicy :) ? POZDRAWIAM!
Napisano
Przecież tam wszystko widać :)

http://napoleonv.pl/search/?fraza=Imperial+German+Field+Uniforms+and+Equipment+1907-1918+&submit=+szukaj+%C2%BB+
Napisano
Nic dodać nic ująć. Zdjęcia pochodzą z vol. 2. Wersji polskiej nie ma i chyba długo nie będzie (jak widać jesteśmy kiepskim rynkiem i lepiej sprzedają się u nas książki o mydle i powidle niż wydawnictwa fachowe) Kupiłem ciut taniej, bo za 170 pln. Jasne że zamieniłem modele guzików miejscami, za co przepraszam.
  • 2 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie