Surkan Boris Napisano 1 Listopad 2011 Autor Napisano 1 Listopad 2011 Witam potrzebuje wszelkich inf o tej Pruskiej Bluzie. Najbardziej interesuje mnie kiedy pojawiała się na froncie wschodnim . I jeśli można jakieś zdjęcia z góry dziękuje.
Barson1 Napisano 1 Listopad 2011 Napisano 1 Listopad 2011 Jeżeli interesuje cie krój może by napisać do P.Frankowskiego który ma w ofercie repliki ?
Surkan Boris Napisano 2 Listopad 2011 Autor Napisano 2 Listopad 2011 dokładnie ta bluza mnie interesuje http://allegro.pl/feldbluse-m1915-bluza-mundurowa-wierna-replika-i1901243652.html
R51 Napisano 6 Listopad 2011 Napisano 6 Listopad 2011 Pod koniec 1915 roku zostaje wprowadzona kurtka zwana Bluse albo Feldbluse (Bawaria wprowadza ten model dopiero w 1916 roku). Jest znacznie prostsza niż Waffenrock modelu 1907/10, dzięki temu przystosowana do warunków wojny. Zapinana na 6 krytych pod materiałem guzików (wczesne kurtki posiadają guziki rogowe, zastapione przez metalowe). Pas jest podtrzymywany przez dwa haki umieszczone na bokach i dwa guziki w części tylnej. Kołnierz mozna ustawić w stójkę (Klappkragen), ma on wysokość 7 cm z przodu 8 z tyłu i 5 cm po bokach. Kołnierz ma kolor zwany Resedagrun (ciemno- zielony)- tylko Bawaria posiada kołnierze w kolorze reszty munduru. W niektórych prywatnie zamawianych bluzach oficerskich znajdują się kieszenie na piersiach (choć jest to niezgodne z regulaminem). Regulaminowa Feldbluse posiada dwie skośne kieszenie w dolnej części zapinane na guziki. Feldbluse posiada bawełnianą podszewkę, w której znajdują się kieszenie, jedna na opatrunek, druga na dokumenty.
R51 Napisano 6 Listopad 2011 Napisano 6 Listopad 2011 Feldbluse zapinana jest na guziki modelu 1915, które różnią się poważnie od guzików 1907/10. Są większe i mniej starannie wykonane.
R51 Napisano 6 Listopad 2011 Napisano 6 Listopad 2011 Hak boczny i guziki w tylnej części Feldbluse...
Barson1 Napisano 9 Listopad 2011 Napisano 9 Listopad 2011 Kolego R51 :) Co to za cudna pozycja :) ? Chętnie bym taką przygarnął . Czy jest w języku polskim . Uchylisz rąbku tajemnicy :) ? POZDRAWIAM!
Surkan Boris Napisano 9 Listopad 2011 Autor Napisano 9 Listopad 2011 o właśnie też mnie ciekawi. tam się pomyliłeś z guzikami. :)
mario33 Napisano 9 Listopad 2011 Napisano 9 Listopad 2011 Przecież tam wszystko widać :)http://napoleonv.pl/search/?fraza=Imperial+German+Field+Uniforms+and+Equipment+1907-1918+&submit=+szukaj+%C2%BB+
R51 Napisano 14 Listopad 2011 Napisano 14 Listopad 2011 Nic dodać nic ująć. Zdjęcia pochodzą z vol. 2. Wersji polskiej nie ma i chyba długo nie będzie (jak widać jesteśmy kiepskim rynkiem i lepiej sprzedają się u nas książki o mydle i powidle niż wydawnictwa fachowe) Kupiłem ciut taniej, bo za 170 pln. Jasne że zamieniłem modele guzików miejscami, za co przepraszam.
Stachuss Napisano 28 Listopad 2011 Napisano 28 Listopad 2011 Kolego Mario33, co masz na myśli pisząc Mrówka? Na podanej stronie napisane jest że to produkt Sturma, a nie od mrówki?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.