Tomax Napisano 30 Październik 2011 Autor Napisano 30 Październik 2011 Witam. Już wiem, że pole na którym szukam to miejsce potyczki rosyjsko - niemieckiej z I W.Św. Dziś znalazłem guzik, może pomoże on odtworzyć dokładniej co się tam działo, jakie jednostki walczyły
Martian Napisano 30 Październik 2011 Napisano 30 Październik 2011 Guzik zastosowania szerokiego"... Różne formacje mogły nosić... Producentem bracia Buch. Na własny użytek nazywam ogólnowojskowym" ale jest taki jeden na forum co twierdzi nie było takich... Choć na pagonach grenadiery mogli mieć i takie...;)
Tomax Napisano 30 Październik 2011 Autor Napisano 30 Październik 2011 Dodam, że guzik jest cały miedziany lub mosiężny, a na dole pisze (przetłumaczone literki na polskie) S.P.B
shadowN Napisano 30 Październik 2011 Napisano 30 Październik 2011 po 1904 r. piechota, kawaleria i sporo innych rodzajów wojsk w armii rosyjskiej.pozdrawiam.
slawgo Napisano 31 Październik 2011 Napisano 31 Październik 2011 Sygnatura БР. БУХЪ С.П.Б."Jak już wspomniał kolega Martin guzik jest wyprodukowany przez znaną firmę braci Buch. Skrót S.P.B to Санкт-Петербург, Sankt-Peterburg czyli miasto gdzie guziki zostały wyprodukowane. Można o tym guziku powiedzieć ogólnowojskowy" ponieważ był używany przez różne formacje od 1857 do 1917. Zaliczyłbym go do gatunku populares" - wyprodukowano ich masę, są częstą znajdką.
Tomax Napisano 1 Listopad 2011 Autor Napisano 1 Listopad 2011 Czyli wiem wiele, producenta, miasto. Znajomy powiedział, że jak znalazłem guzik, to na pewno są tam ciekawsze rzeczy. Na razie chcę odszukać cmentarz tych nieszczęśników i postawić im znicz. Ciężko trafić. Oczywiście na teren i w okolice wybiorę się bez piszczałki.Ten guzik zainspirował mnie do zbadania dokładniej co się działo, jaki był przebieg bitwy itp.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.