Skocz do zawartości

Rutus Optima

sebahol

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Sebahol, zrób tak. Połóż te gwoździe które używałeś do testu i zmniejszaj dyskryminację aż wykrywacz będzie je widział (rozumiem że w teście je dyskryminował), potem zwiększ dyskrymę ale tylko o tyle stopni aby gwoździe zostały zdyskryminowane. Następnie dołóż monety, wykrywacz powinien widzieć wszystkie.
  • Odpowiedzi 184
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Witam !

Dokładnie tak jak pisał samulb. Ponadto rzucana garść gwoździ jest obiektem losowym - za każdym razem innym . To też należy brać pod uwagę.

PS ' Ostatnimi laty zrobiła się moda na testy gwoździa.Zwykły ordynarny marketing firm zachodnich.Napędza klientów na taki a nie inny wykrywacz.To,że wykrywacz potrafi zdyskryminować jakiś obiekt żelazny a sygnalizuje ten sam obiekt z monetą tak na prawdę nic nie znaczy. Generalnie brać poszukiwawcza dała się zrobić w balona.I to takiego przez bardzo duże Beee".

pozdrawiam RUTUS
Napisano
Dla mnie ma znaczenie zanim wywalę 1700 pln zeby nie okazał sie zwykłym szajsem gorszym od ace 350. I nie mam zamiaru samemu sprawdzać . Tak że czeka m na test z cienkim łańcuszkiem złotym w powietrzu (Zobaczymy ile warte jest 16 khz) tak ciężko nakręcić filmek? . I jakieś gruntowe w skarpie
Opinie producenta mnie nie interesują
Napisano
Do kolegi emisoo.Dla Ciebie specjalnie wezmę łancuszek ze złota i zrobię test.W sobotę będę robił test w terenie.Teraz odnośnie mojego testu z gwożdziami.Po pierwsze Argo też miał taki test i to przez producenta:)Test był wykonywany na optymalnych ustawieniach jakie są zalecane w instrukcji poza tą korekcją kamieni.A tak naprawdę to jaki jest wykrywacz to okaże się w terenie.Zrobiłem go po to żeby wiedziec mniej więcej jakie jest jego zachowanie i na podstawie innych opini ustawic go w miarę dobrze a nie tracic czas i się wku.... bo mi nic nie znajduje.Mam bardzo duży sentyment do Rutusa bo własnie od solarisa tak naprawdę się wszystko zaczęło kilka lat temu.Pierwsza moja monetka trafiona nim to było sreberko wiec radośc jak cholera:) no a potem reszta.Dlatego własnie kupiłem Optime.Niektórzy od Optimy zaczną przygody i zamiast tracic czas na ustawienia i się szybko zniechęcac i wkurzac to bedą kosic fanty:)Dlatego robię te testy i zadaje pytania do bardziej obeznanych w Rutusach.A więc testowac i się swoja wiedzą ze wszystkimi podzielic.Pozdrawiam
Napisano
A mnie zastanawia jedna rzecz czy jak np. zmniejszymy czułość Optimy która ma najwyższą czułość ustawioną na 45 i zmienimy ją na 22 to czy pomiar zasięgu zmniejszy się o połowę ? Bo powiedzmy przy czułości 30 przy stabilnej pracy taką jaką podpowiada RUTUS to tracimy duży zasięg wyłapania przedmiotu to jaki to jest sens? Zastanawiam się nad zakupem Optimy tylko proszę o szczerą odpowiedz.
pozdr.
Napisano
Z tego co producent mówi na początek czułość 30 pewnie w przedziale 35-45 wykrywacz zaczyna sam się wzbudzać i to mi się w tym nie podoba bo jeżeli chcemy mieć super zasię to przy każdym popierdywaniu musimy kopać. To jest moje skromne zdanie ale jak tak nie jest niech mnie ktoś poprawi a ciekawi mnie czy zmieniając zasięg przykładowo do połowy to czy połowę mniejszy jest zasięg czy minimalnie się zmniejsza bo jeżeli zmienia się minimalnie to nie jest żaden problem natomiast jak straty są duże i chodzimy ze skręconą czułością to jaki to jest sens o to pytam. Czy mógłby ktoś sprawdzić zasięg monety na czułości 40 i 30
Napisano
Witam.Dziś byłem zobaczyc nowe ustawienia czyli dysk 25 czul 40 kor kamieni -10 wzm audio 10 mask 3 i niestety tak jak od nowości mi sie zachowywał czyli dyskoteka.I na gruncie w Łodzi i tu u mnie w Holandii.Dodam może że często robiłem balans do gruntu i przeważnie miałem tak FAZA = -74.8, U = 4 mV. Faza wachania tak miedzy 74 a to drugie do 6 mV.Nie wiem czy to jest normalne bo nie mam zielonego pojęcia.W instrukcji jest tak. Większość
gruntów daje fazę w granicach od -89.0" do -80.0" i napięcie sygnału w przedziale od 40 do 200 mV. Nowy filmik dodałem z tego wzbudznia.Filmik to RUTUS OPTIMA WZBUDZANIE Mam nadzieje że ktos mi pomoze się w tym połapac.Pozdrawiam
Napisano
Pewnie ktoś mądry doradzi ci zęby zjechać z czułości do punktu stabilnej pracy . Sporo wtedy stracisz na zasięgu .
Czekam na tamte filmiki
Napisano
Jak po chodzeniu w lesie przy drodze miałem to samo z Argo z cewką DD. No stop mi się wzbudzał kopałem przy mocniejszym sygnale małe sreberka papierowe. Po wprowadzeniu dyskryminacji wybiórczej wyeliminowałem cześć sygnałów. Wykrywka przestała się wzbudzać i zaczęła mi łapać długie sygnały . Według mnie RUTUS ma bardzo dobrą czułość i przez to nie jesteśmy nic wstanie pominąć a nasze tereny są mocno zaśmiecone. Dyskryminacja jest bardzo dobra tylko jak wytniemy parę elementów to nie wiadomo co tracimy dlatego żeby sprzęt dobrze wyczuć minie trochę czasu .
Napisano
naprawdę nie wiem jak i gdzie Wy chodzicie z tą optimą
ja szukam prawie zawsze na czułości 45 i nie mam żadnych popierdywań...

no chyba ,że moja optima jest wyjątkowa ;-)

pozdrawiam
Napisano
Faktycznie muszę poważnie sie zastanowić czy ja kupic , hmm nie ma większy cewek to poważy minus w zasadzie nie można jej rozbudować ( SEF nie robi NEL nie robi) a cewka standardowa tej wielkości nie daje porządnej głębi no ornych terenach i w lesie
Napisano
emisoo, dodatkowo możesz dokupić cewkę okrągły koncentryk i pewnie SEF i NEL nie będą lepsze, a napewno mniej poręczne. Miałem Proximę z elipsą koncentrykiem i naprawdę jest super, i nie będę pisał jakiej wykrywce według mnie nie ustępuje bo będzie urza".
A do sebahol, wolniej i sprawdzaj te sygnały małym ruchem cewki, patrząc na ten filmik, to ja bym sprawdził co najmniej kilka, a ty walisz do przodu. A z tego co widze to chyba świeżo zaorane pole kukurydzy, w takich miejscach nie będzie dobrych rezultatów z żadnym wykrywaczem dynamicznym.
Napisano
Witam.Kolego emisoo specjalnie dla Ciebie zrobiłem tescik na złoto.UStawienia to czul 43 dysk 0 grunt fabryczny.Na pierścionek ładny sygnał z łancuszkiem bardzo cienkim tyle o ile dawał znac.Filmik na YT.Do samulb Wolniej już się nie dało:)Nie chodzę z wykrywaczem od wczoraj tylko od paru ładnych lat.Jak bym tak miał sprawdzac i zastanawiac się czy kopac to by mi doby zabrakło.Nie zgodzę sie z tym że po takich polach nie ma dobrych rezultatów.Byłem tam już 2 lata temu z Minelabem kolega z Kanarkiem i natrzepaliśmy tam ponad 100 monet sprzęty pracowały stabilnie.Pewnie wiekszosc co zbiera drobnice chodzi po takich polach.Do abbie podaj mi jak możesz swoje ustawienia tylko wszystkie.Pozdrawiam PS Testu w gruncie z whitsem jutro nie bedzie bo kolega nie dojedzie.
Napisano
Witam.Temat pada ale z przyczyn technicznych.Doszliśmy że przyczyną niestabilnej pracy prawdopodobnie jest jakaś usterka.Dostanę do domu nowy sprzęt sprawdzony osobiście przez Pana Arka w terenie.Tak w przyszłym tyg może dojdzie.I tu wielki plus za osobiste podejście do sprawy.Oby więcej było takich firm.Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie