samulb Napisano 25 Październik 2011 Napisano 25 Październik 2011 Sebahol, zrób tak. Połóż te gwoździe które używałeś do testu i zmniejszaj dyskryminację aż wykrywacz będzie je widział (rozumiem że w teście je dyskryminował), potem zwiększ dyskrymę ale tylko o tyle stopni aby gwoździe zostały zdyskryminowane. Następnie dołóż monety, wykrywacz powinien widzieć wszystkie.
nikt Napisano 26 Październik 2011 Napisano 26 Październik 2011 Witam ! Dokładnie tak jak pisał samulb. Ponadto rzucana garść gwoździ jest obiektem losowym - za każdym razem innym . To też należy brać pod uwagę. PS ' Ostatnimi laty zrobiła się moda na testy gwoździa.Zwykły ordynarny marketing firm zachodnich.Napędza klientów na taki a nie inny wykrywacz.To,że wykrywacz potrafi zdyskryminować jakiś obiekt żelazny a sygnalizuje ten sam obiekt z monetą tak na prawdę nic nie znaczy. Generalnie brać poszukiwawcza dała się zrobić w balona.I to takiego przez bardzo duże Beee".pozdrawiam RUTUS
emisoo Napisano 26 Październik 2011 Napisano 26 Październik 2011 Dla mnie ma znaczenie zanim wywalę 1700 pln zeby nie okazał sie zwykłym szajsem gorszym od ace 350. I nie mam zamiaru samemu sprawdzać . Tak że czeka m na test z cienkim łańcuszkiem złotym w powietrzu (Zobaczymy ile warte jest 16 khz) tak ciężko nakręcić filmek? . I jakieś gruntowe w skarpie Opinie producenta mnie nie interesują
nikt Napisano 26 Październik 2011 Napisano 26 Październik 2011 Emisoo - ale ja mam nakręcić ten film czy jakiś użytkownik ?pozdrawiam .
tofi1987 Napisano 26 Październik 2011 Napisano 26 Październik 2011 W końcu zaczyna się coś dziać:)Pozdro
sebahol Napisano 26 Październik 2011 Autor Napisano 26 Październik 2011 Do kolegi emisoo.Dla Ciebie specjalnie wezmę łancuszek ze złota i zrobię test.W sobotę będę robił test w terenie.Teraz odnośnie mojego testu z gwożdziami.Po pierwsze Argo też miał taki test i to przez producenta:)Test był wykonywany na optymalnych ustawieniach jakie są zalecane w instrukcji poza tą korekcją kamieni.A tak naprawdę to jaki jest wykrywacz to okaże się w terenie.Zrobiłem go po to żeby wiedziec mniej więcej jakie jest jego zachowanie i na podstawie innych opini ustawic go w miarę dobrze a nie tracic czas i się wku.... bo mi nic nie znajduje.Mam bardzo duży sentyment do Rutusa bo własnie od solarisa tak naprawdę się wszystko zaczęło kilka lat temu.Pierwsza moja monetka trafiona nim to było sreberko wiec radośc jak cholera:) no a potem reszta.Dlatego własnie kupiłem Optime.Niektórzy od Optimy zaczną przygody i zamiast tracic czas na ustawienia i się szybko zniechęcac i wkurzac to bedą kosic fanty:)Dlatego robię te testy i zadaje pytania do bardziej obeznanych w Rutusach.A więc testowac i się swoja wiedzą ze wszystkimi podzielic.Pozdrawiam
emisoo Napisano 26 Październik 2011 Napisano 26 Październik 2011 Bardziej interesuje mnie test na cienki łańcuszek , bo mam dylemat , czy kupić Optime , czy AT cena nie ma znaczenia
janekKil Napisano 26 Październik 2011 Napisano 26 Październik 2011 A mnie zastanawia jedna rzecz czy jak np. zmniejszymy czułość Optimy która ma najwyższą czułość ustawioną na 45 i zmienimy ją na 22 to czy pomiar zasięgu zmniejszy się o połowę ? Bo powiedzmy przy czułości 30 przy stabilnej pracy taką jaką podpowiada RUTUS to tracimy duży zasięg wyłapania przedmiotu to jaki to jest sens? Zastanawiam się nad zakupem Optimy tylko proszę o szczerą odpowiedz.pozdr.
ElMatys Napisano 27 Październik 2011 Napisano 27 Październik 2011 A ja zapytam w jakim celu chcial bys chodzic z czułością ustawiona na 20 skoro na 42 spokojnie można biegać...Pozdrawiam.
janekKil Napisano 27 Październik 2011 Napisano 27 Październik 2011 Z tego co producent mówi na początek czułość 30 pewnie w przedziale 35-45 wykrywacz zaczyna sam się wzbudzać i to mi się w tym nie podoba bo jeżeli chcemy mieć super zasię to przy każdym popierdywaniu musimy kopać. To jest moje skromne zdanie ale jak tak nie jest niech mnie ktoś poprawi a ciekawi mnie czy zmieniając zasięg przykładowo do połowy to czy połowę mniejszy jest zasięg czy minimalnie się zmniejsza bo jeżeli zmienia się minimalnie to nie jest żaden problem natomiast jak straty są duże i chodzimy ze skręconą czułością to jaki to jest sens o to pytam. Czy mógłby ktoś sprawdzić zasięg monety na czułości 40 i 30
ElMatys Napisano 27 Październik 2011 Napisano 27 Październik 2011 Wzbudzanie sie wykrywki zdarza sie na polu lecz w momencie natrafienia na np monetę,guzik itd dźwięk robi sie czysty głośny i wyraźny.zdrów.
sebahol Napisano 27 Październik 2011 Autor Napisano 27 Październik 2011 Witam.Dziś byłem zobaczyc nowe ustawienia czyli dysk 25 czul 40 kor kamieni -10 wzm audio 10 mask 3 i niestety tak jak od nowości mi sie zachowywał czyli dyskoteka.I na gruncie w Łodzi i tu u mnie w Holandii.Dodam może że często robiłem balans do gruntu i przeważnie miałem tak FAZA = -74.8, U = 4 mV. Faza wachania tak miedzy 74 a to drugie do 6 mV.Nie wiem czy to jest normalne bo nie mam zielonego pojęcia.W instrukcji jest tak. Większośćgruntów daje fazę w granicach od -89.0" do -80.0" i napięcie sygnału w przedziale od 40 do 200 mV. Nowy filmik dodałem z tego wzbudznia.Filmik to RUTUS OPTIMA WZBUDZANIE Mam nadzieje że ktos mi pomoze się w tym połapac.Pozdrawiam
emisoo Napisano 27 Październik 2011 Napisano 27 Październik 2011 Pewnie ktoś mądry doradzi ci zęby zjechać z czułości do punktu stabilnej pracy . Sporo wtedy stracisz na zasięgu . Czekam na tamte filmiki
sebahol Napisano 27 Październik 2011 Autor Napisano 27 Październik 2011 Wolałbym nic nie tracic na zasięgu.Nie po to go kupiłem:(
Pawlo_ Napisano 27 Październik 2011 Napisano 27 Październik 2011 Jak po chodzeniu w lesie przy drodze miałem to samo z Argo z cewką DD. No stop mi się wzbudzał kopałem przy mocniejszym sygnale małe sreberka papierowe. Po wprowadzeniu dyskryminacji wybiórczej wyeliminowałem cześć sygnałów. Wykrywka przestała się wzbudzać i zaczęła mi łapać długie sygnały . Według mnie RUTUS ma bardzo dobrą czułość i przez to nie jesteśmy nic wstanie pominąć a nasze tereny są mocno zaśmiecone. Dyskryminacja jest bardzo dobra tylko jak wytniemy parę elementów to nie wiadomo co tracimy dlatego żeby sprzęt dobrze wyczuć minie trochę czasu .
abbie Napisano 28 Październik 2011 Napisano 28 Październik 2011 naprawdę nie wiem jak i gdzie Wy chodzicie z tą optimąja szukam prawie zawsze na czułości 45 i nie mam żadnych popierdywań...no chyba ,że moja optima jest wyjątkowa ;-)pozdrawiam
emisoo Napisano 28 Październik 2011 Napisano 28 Październik 2011 Faktycznie muszę poważnie sie zastanowić czy ja kupic , hmm nie ma większy cewek to poważy minus w zasadzie nie można jej rozbudować ( SEF nie robi NEL nie robi) a cewka standardowa tej wielkości nie daje porządnej głębi no ornych terenach i w lesie
samulb Napisano 28 Październik 2011 Napisano 28 Październik 2011 emisoo, dodatkowo możesz dokupić cewkę okrągły koncentryk i pewnie SEF i NEL nie będą lepsze, a napewno mniej poręczne. Miałem Proximę z elipsą koncentrykiem i naprawdę jest super, i nie będę pisał jakiej wykrywce według mnie nie ustępuje bo będzie urza".A do sebahol, wolniej i sprawdzaj te sygnały małym ruchem cewki, patrząc na ten filmik, to ja bym sprawdził co najmniej kilka, a ty walisz do przodu. A z tego co widze to chyba świeżo zaorane pole kukurydzy, w takich miejscach nie będzie dobrych rezultatów z żadnym wykrywaczem dynamicznym.
sebahol Napisano 28 Październik 2011 Autor Napisano 28 Październik 2011 Witam.Kolego emisoo specjalnie dla Ciebie zrobiłem tescik na złoto.UStawienia to czul 43 dysk 0 grunt fabryczny.Na pierścionek ładny sygnał z łancuszkiem bardzo cienkim tyle o ile dawał znac.Filmik na YT.Do samulb Wolniej już się nie dało:)Nie chodzę z wykrywaczem od wczoraj tylko od paru ładnych lat.Jak bym tak miał sprawdzac i zastanawiac się czy kopac to by mi doby zabrakło.Nie zgodzę sie z tym że po takich polach nie ma dobrych rezultatów.Byłem tam już 2 lata temu z Minelabem kolega z Kanarkiem i natrzepaliśmy tam ponad 100 monet sprzęty pracowały stabilnie.Pewnie wiekszosc co zbiera drobnice chodzi po takich polach.Do abbie podaj mi jak możesz swoje ustawienia tylko wszystkie.Pozdrawiam PS Testu w gruncie z whitsem jutro nie bedzie bo kolega nie dojedzie.
nikt Napisano 29 Październik 2011 Napisano 29 Październik 2011 Witam ! Sebahol - napisz do mnie maila albo zadzwoń. RUTUS
tofi1987 Napisano 29 Październik 2011 Napisano 29 Październik 2011 Sebahol....I jak tam po rozmowie z panem Rutyną..Dowiedziałeś się czegoś ciekawego :)Pozdro...
tofi1987 Napisano 2 Listopad 2011 Napisano 2 Listopad 2011 SEBAHOL --- napisz coś bo temat pada....Dzwoniłeś?? Co się dowiedziałeś?....POZDRO....
sebahol Napisano 2 Listopad 2011 Autor Napisano 2 Listopad 2011 Witam.Temat pada ale z przyczyn technicznych.Doszliśmy że przyczyną niestabilnej pracy prawdopodobnie jest jakaś usterka.Dostanę do domu nowy sprzęt sprawdzony osobiście przez Pana Arka w terenie.Tak w przyszłym tyg może dojdzie.I tu wielki plus za osobiste podejście do sprawy.Oby więcej było takich firm.Pozdrawiam
tofi1987 Napisano 8 Listopad 2011 Napisano 8 Listopad 2011 Witam ....SEBAHOL ---- I co zmieniło się coś,masz już nowy sprzęcik...??
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.