dygacHQ Napisano 21 Październik 2011 Autor Napisano 21 Październik 2011 Jestem na etapie wyboru jednego z w/w wykrywaczy, ale nurtuje mnie pytanie który z nich lepiej spisuje się z żelaznymi znaleziskami. Mam prośbę do posiadaczy Minelaba i Fishera aby wyjaśnili mi w jaki sposób wykrywacz sygnalizuje takie przedmioty jak:a)hełmb)kana lub duży sagan kojarzone z depozytami :)c)bagnet lub przedmiot podobnej wielkościd)obręcz beczki zakopana na sporej głębokościDo tej pory śmigam na Rutusie Ultra 2 i brakuje mi jednak drugiej wykrywki. Rutusa mam na tyle opanowanego aby w 80% stwierdzić co znajduje się pod sondą i na jakiej głębokości (bez przesadnej precyzji oczywiście :) Mam ochotę poeksperymentować z nowszymi konstrukcjami, lecz bez praktyki obawiam się, że będę po prostu omijał ciekawe żelastwo, głęboko zakopane, które Rutus wydaje mi się, że bardzo lubie (pewnie ze względu na niższą częstotliwość pracy) Ewentualnie może macie do zaproponowania mi coś innego, co nie pomija żelastwa a i tak świetnie nadaje się na kolor.Pozdrawiam
maxim026 Napisano 21 Październik 2011 Napisano 21 Październik 2011 co do F75 wszystko zależy na jakiej głęgokosci zalega, jak płytko to taki specyficzny dzwięk na obiekt zalegający plydko, na średniej glębokosci złomek pordzwiały zygnalizuje na kolorek , ale wszystko zależy od programu
jacho Napisano 21 Październik 2011 Napisano 21 Październik 2011 E-Trac identyfikuje lepiej. Ale na przedmioty o których wspominasz jak nic lepiej kupić jakiegoś statyka z prawdziwego zdarzenia. Po co ci drugi dynamik?No chyba że chcesz znowu dynamika a Rutusa się pozbywasz. To wtedy ma jakiś sens.
Brzęczyszczykiewicz Napisano 22 Październik 2011 Napisano 22 Październik 2011 Jeśli cię interesują głębokie sygnały, również żelazne i chcesz mieć bardzo dobre parametry na wszelki kolor, to odpowiedź brzmi: XLT ustawiony w tryb mieszany. Malo jest sprzętów które się mogą równać z kanałem statycznym w XLT. Tyle że trzeba pamiętać, ze jest to taki ie do końca" statyk. Ale i tak bez porównania z all metal w innych wykrywaczach zaprojektowanych pod kątem koloru.Statyk byłby jeszcze lepszy, tyle że musiałbyś poszukać statyka po byku" a nie takiego z guzikiem eset".
dygacHQ Napisano 23 Październik 2011 Autor Napisano 23 Październik 2011 dzięki chłopaki za odpowiedzi - doczytałem trochę wątków na temat Fishera i Minelaba i stwierdziłem, że to jednak sprzęt jeszcze nie dla mnie. Każdy mówi, że jednak z żelazem nie jest tak jakby sobie życzył, natomiast polifonia E-Traca jak obejrzałem Youtuba to aż mnie odrzuciło :)Wyobrażam sobie, że te sprzęty to kosy na kolorek, ale przemiatając pole nie mogę sobie odmóić wskoczenia do okopów na skraju lasu itp, i tu kol.Brzęczyszczykiewicz przypomniał mi o XLT - wykrywka na którą miałem smaka kilka lat temu, ale fundusze na to nie pozwalały :(Nigdy nie miałem go w rękach, ale po wertowaniu wątków na jego temat - stwierdziłem że czas spełnić dawne marzenia i czas najwyższy go testować :) Do standardowej 9.5 dorzucę cewki Maximę i BullsEye 5.3 dobre sprawdzone programy i będę zadowolony. Lubię experymentować ustawieniami i myślę, że ten sprzęt świetnie do tego się nada.Nie ukrywam też, że intensywnie myślałem nad kolejnym Rutusem, a dokładniej nad Argo.
pacian Napisano 24 Październik 2011 Napisano 24 Październik 2011 Grzegorz a jakiego polecasz statyka po Byku" ?
Brzęczyszczykiewicz Napisano 24 Październik 2011 Napisano 24 Październik 2011 Nie znam oferty rynkowej. Pewnie są jakieś. Różne sprzęty były produkowane na przestrzeni lat.XLT to bardzo dobry sprzęt i o ile się nie trafi na jakiś bublowaty egzemplarz (uwaga na sprzedawców zatajających wady!), to w zasadzie lepiej nie trzeba, jeśli tylko użytkownik zapozna się porządnie z instrukcją obsługi i naturą poszukiwań przedmiotów metalowych wykrywaczami.Chyba że komuś apetyt stale wzrasta :)
bikemax771 Napisano 24 Październik 2011 Napisano 24 Październik 2011 XLT to lichy sprzęt słaby wykrywacz nie polecam go
Brzęczyszczykiewicz Napisano 24 Październik 2011 Napisano 24 Październik 2011 Widać Cię przerósł. I jakoś mnie to nie zaskakuje... :PAle pociesz się - nie jesteś sam :]
VanWorden Napisano 24 Październik 2011 Napisano 24 Październik 2011 XLT to lichy sprzęt" - dzięki za tę myśl tygodnia. Za oknem mam ponuro, więc przyda się trochę uśmiechu:))dygacHQ - zdecydowanie XLT spełni Twoje oczekiwania. Na Twoim miejscu wstrzymałbym się jednak z zakupem dodatkowych cewek aż dobrze poznasz sprzęt i faktycznie stwierdzisz, że są Ci potrzebne, zwłaszcza 15ka która jest dość specyficzna. Z tego co wiem pojawiły sie jakieś nowe cewki z Ukrainy i wato im się przyjrzeć, ale tak jak napisałem, masz na to czas;-)PozdrawiamVW
pacian Napisano 24 Październik 2011 Napisano 24 Październik 2011 Ale i tak chyba na konkretne cele to two box bo nie nakopiesz sie łusek tylko masz do czynienia z czyms wiekszym chyba ze macie jakies spospby aby dynamikiem omijac łuski.
tropiciel13 Napisano 24 Październik 2011 Napisano 24 Październik 2011 Kup małą koparkę do kompletu z xlt jak trafisz coś wielkości tks na ponad 3 metrach będzie lżej.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.