policemayster Napisano 19 Wrzesień 2012 Share Napisano 19 Wrzesień 2012 Jeżeli interesujesz sie historią okolicy, to wybierz temat o okupacji, o represjach, może o kampanii wrześniowej i na początku pracy przedstaw pokrótce o czym chcesz mówić, i od razu z mostu wal że skupiasz sie na terenach tych i tych i nawiązuj do swojej miejscowości/gminy/województwa. Komisja nie będzie miałą nic przeciwko, patrzą tylko na materiały z jakich korzystasz. Na pewno znajdziesz dużo dowodów i ciekawych opowiadań, komisja zrobi duże oczy, ładnie pogratuuje Ci wiedzy i... Nie dostaniesz max punktów bo nie tędy droga. Możesz też przynieść łuski, guziki mundurowe itd, ale niestety nie warto... Bierz jak najwięcej literatury o których komisja nie będzie miałą bladego pojęcia, weź sobie ze dwie lektóry ze szkoły i przeanalizuj od deski do deski, żebyś potrafił odpowiedzieć na pytania. Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 19 Wrzesień 2012 Share Napisano 19 Wrzesień 2012 Tu jest problem, bo u mnie to okupacja się po '45 :) Ale temat historii mojego terenu nie jest zły. Tylko z literaturą szkolną tylko był by problem. PS.Jak to pomoże to jestem z Międzyrzecz - woj. lubuskie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 19 Wrzesień 2012 Share Napisano 19 Wrzesień 2012 Plany obronne Hitlera na wypadek ataku ze wschodu - MRU masz 15 kilometrów od siebie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 19 Wrzesień 2012 Share Napisano 19 Wrzesień 2012 Nawet mniej :), a ze wzgórza 1 km za moim domem artyleria ostrzeliwała miasto (głównie stacje). Kolega mi nawet kiedyś po tym wydarzeniu pamiątkę w postaci pocisku haubicznego przyniósł. Kurcze, tylko literatury mało w domu - trzeba będzie po znajomych pochodzić.Jedyne co mam z lit. mieście to Międzyrzecz i Okolice - praca zbiorowa pod redakcją Tomasza Łuczaka i Doroty Matyaszczyk (chyba miało być Matyjaszczyk?)Studium Międzynarodowe Międzyrzecki Rejon Umocniony Turystyczną Perłą Europy - Jerzy SadowskiZabytki woj. Zielonogórskiego - Stanisław Kowalski Międzyrzecz Dzieje Miasta - praca zbiorowa Z przeszłości Międzyrzecz - St. Kurnaowski J. NalepaObrzyce Dzieje Szpitala - Waldemar Dramowicz (m.in. tu znajdę Aktion T4)Za kratami bezpieki - Stefan CyraniakKroniki dziejów Międzyrzecza i okolic (od średniowiecza do współczesności) - Stefan Cyraniak Widziałem Gomorę w Rokitnie - Andrzej ChmielewskiI jeszcze zbiór pocztówek - Międzyrzecz na dawnych pocztówkachTo jedyna bibliografia jaką posiadam w domu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 19 Wrzesień 2012 Share Napisano 19 Wrzesień 2012 A zapomniałem o MRU to jeszcze mam w każdym numerze Odkrywcy :)Chyba pójdę za radą kol. Woytas'a - o mru zawsze się trochę książek łatwo znajdzie. Może możecie któreś szczególnie polecić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 19 Wrzesień 2012 Share Napisano 19 Wrzesień 2012 Rozpocznij od klasyki - Perzyk, Miniewicz Międzyrzecki Rejon Umocniony".Tam jest wymieniona bibliografia po którą warto sięgnąć. Możesz coś napisać na temat zwiedzania całego systemu - pod względem atrakcyjności turystycznej pozostałości wojennych na terenach gmin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 19 Wrzesień 2012 Share Napisano 19 Wrzesień 2012 A mógłbym prosić aby ktoś mi zrobił skany artykułów na temat MRU z Odkrywcy - styczeń, lipiec 2012 i jak coś ciekawego było to z wcześniejszych numerów (do 2010 roku - 2011 i 2012 mam) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 19 Wrzesień 2012 Share Napisano 19 Wrzesień 2012 Zapomniałem o adresie - ktos451@o2.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 19 Wrzesień 2012 Share Napisano 19 Wrzesień 2012 Napisz do redakcji co i jak. Myślę, że pomogą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 19 Wrzesień 2012 Share Napisano 19 Wrzesień 2012 Poszło - teraz poczekamy na odp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 20 Wrzesień 2012 Share Napisano 20 Wrzesień 2012 Taki fajny temat mi podsunęliście - ale zapytałem się i pani polonistka stwierdziła, że to z polskim mało ma wspólnego (bo jedyne co tu można użyć to lit. fachowa i źródła historyczne) :( Więc albo jakimś cudem podciągnę to pod polski, albo wracamy do propagandy - choć nie ukrywam że wolał bym MRU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 20 Wrzesień 2012 Share Napisano 20 Wrzesień 2012 Poknuję coś... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 30 Wrzesień 2012 Share Napisano 30 Wrzesień 2012 To co wracamy do propagandy? Chyba, że macie do zaproponowania coś bardziej jak MRU z polskim związanego - z historią regionu w tle mile widziane. Jak ktoś zdawał na polskim coś związanego z historią to niech pisze - ja temat trochę pozmieniam żeby pasował do moich realiów i może coś ciekawego wyjdzie.Redakcja odkrywcy zaproponowała pomoc - ale poprosili o sprecyzowanie, niestety MRU już nieaktualne :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 3 Październik 2012 Share Napisano 3 Październik 2012 Bu :(A nietoperze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 3 Październik 2012 Share Napisano 3 Październik 2012 A historia ;)Biologia i netoperki nie bardzo mnie bawią - chociaż kiedyś jednego miałem, zaschniętego http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=690933Ale oddałem do szkoły - może im się bardziej przyda jak mi (i po czasie trochę śmierdział - na początku nie, ale potem może zmiana otoczenia mu zaszkodziła) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.