Skocz do zawartości
  • 0

Rower

himer

Pytanie

Napisano

Witam

Posiadam rower ale niestety nie wiem co to za firma:/ prawdopodobnie z lat 1910-1920. Piasta tylnia jest niemieckiej firmy Fichtel & Sachs Wien-Berlin (bez wybitej daty produkcji) co wskazuje, że piasta jest sprzed 1920 roku- oczywiście moge się mylić.

Załączam zdjęcie.

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wygląda na rower marki Anker, dosyć popularny w którym montowano piasty firmy Fichtel & Sachs Wien-Berlin. Drugą popularną firmą która wyposażała swój produkt w w.w piasty był Express.

Tu masz linka do strony ze starymi rowerami może uda Ci się uściślić typ roweru;

http://www.oldbike.eu/museum/
Napisano

Nie tylko karbidowe. To przykład lampy elektrycznej-zasilana była z dynama a wewnątrz mieściła się płaska bateria 4,5V. Mocowanie na uchwyt mocowany fabrycznie na sztycę kierownicy.

C.

Napisano

Witam

Posiadam rower ale niestety nie wiem co to za firma:/ prawdopodobnie z lat 1910-1920. Piasta tylnia jest niemieckiej firmy Fichtel & Sachs Wien-Berlin (bez wybitej daty produkcji) co wskazuje, że piasta jest sprzed 1920 roku- oczywiście moge się mylić.

Załączam zdjęcie.

Napisano

Rower posiada uchwyt na lampę karbidową.

Wiem, że trudno będzie coś wywnioskować z tych zdjęć za każdą odpowiedź dziękuje :) wszystkie informacje się przydadzą.

Pozdrawiam Adam.

Napisano

Rower zdobyłem w takim stanie
-koła: 28 opony fartuchowe
- lampa raczej nieoryginalna ponieważ był uchwyt na lampę karbidową

Napisano

Dzięki za odpowiedz.

Możliwe, że jest to Anker NR.1. tylko nigdzie nie mogę znaleść zdjęcie tego roweru tylko katalogowe więc ciężko dokładnie określić

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie