Skocz do zawartości
  • 0

Klamra carska ?

huk 100

Pytanie

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
One na guzikach nosiły koronę carską..

urzędnicza raczej nie jest..

Jeżeli jest możliwość którąś z tych klamer skonfrontować z listą jednostek walczących w terenie i listą jednostek noszących status szefowskich to mogę udostępnić ich listę.
pozdrawiam.
Napisano
moze byc czechosłowacka Svobodowa Armada w jakiejs nietypowej wesji (widziałem tłoczone na carskich), wiec moze i były z nakładanym emblmatem..

Ewentualnie rosyjska ale jakaś szkolna czy oddziałów inżynieryjnych typu korpus inżynierów..

pozdro.
Total.
Napisano
huku, po terenie.. dwie możliwości ;-)
poza tym jeżeli skreślisz Rosję Carską to tylko CSA zostaje..

Szybki ma ciekawą teorię, tylko nie wiem czy armię rosyjską stać było na takie bajery w całości, czy tylko np. w oddziałach gwardyjskich...
Napisano
kopijnik2 to jest przetłoczenie klamra jest masywna ciężka i na rewersie są resztki złocenia druty i hak jak pisałem powtórnie lutowane klamra jest za.... prosta nie ma żadnego łuku .

Szybkizpodlasia - zastrzeliłeś mnie - masz jakieś materiały ? -pozdro
Napisano

pisałem o przetłoczeniu ale po obejrzeniu fotek już taki nie jestem pewny , gdyby nie te ranty to uznałbym ją za samoróbkę ,
shadowN a nie brałeś jeszcze pod uwagę Bułgarii, Rumunii , Serbii ???

Napisano
z tego co wiem ta klamra z tej fotografii to klamra ober oficerów piechoty i strzelców pułków i batalionów armeńskich ,tambur majorów piechoty,oraz ober oficerów zarządów więzień wojskowych , ja osobiście kiedyś widziałem na fotografii z podobną klamrą naczelnika/oficera ? Carskiej Straży Pożarnej .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie