Skocz do zawartości
  • 0

półkula w kratkę...

theurge

Pytanie

Napisano

wybaczcie ale nie mam pojęcia jak to nazwać ;]

Wyszlo z pola, w stanie takim jak na zdjęciu. Waga ok 450g, od spodu (slabo widoczne na zdjeciu) jest cos jakby płaska stopka. Patrzac od góry przedmiot jest symetryczny i m kształt owalu o długosci ok 6 cm. Materiał wykonania - mosiądz lub lekki brąz.

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
kompletnie nic, żadnych skojarzen? :(

Jak na razie wprzyszlo mi do glowy, ze to bedzie zakonczenie czegos sluzacego do uderzania/kruszenia, osadzane na jakims solidnym drzewcu. Moze od jakiegoś ubijaka, tarana?
Napisano
pistolet chyba odpada, precyzja wykonania jest, delikatnie mowiac, watpliwa. Wskazuje bardziej na cos z archeo. Ewentualnie bardziej wspolczesny wyrob domoroslego odlewnika.
Napisano
raczej nie...
nie mam pewnosci ale taki sposob mocowania wskazywalby na bardzo dawne czasy. A wtedy mosiadz/braz byl chyba za trudny do zdobycia zeby wykanczac nim dyszel. Zreszta jaki bylby sens ladowania dodatkowego pol kilo metalu na dyszel? Nie pasuje mi tez plaska stopka" na dole, jakby od stawiania albo uderzania.
Napisano
theurge możesz podpierać swoje wypowiedzi źródłem? bo takie teoretyzowanie jest mocno rozwodnione i niepraktyczne..

ps. Kopi, może to jakiś odważnik?
pozdro.
Napisano
:)
nosił to koń

mosiądz - miał się świecić jak złoto"

płaska stopka - do zakończenia drzewca dyszla

-------------
mosiądz był plastikiem" przez kilkaset lat

a ten typ mocowania stosowany jest do dziś
Napisano
shadowN, gdybym mial źródło na wszystko to bym nie prosił Was o pomoc w id;) Poki co jedyne co moge, to luźne teoretyzowanie w nadziei ze jakis trop okaze sie trafiony.

Odwazniki juz przegladalem na googlach i nie znalazlem nic zblizonego ksztaltem.
Napisano

wybaczcie ale nie mam pojęcia jak to nazwać ;]

Wyszlo z pola, w stanie takim jak na zdjęciu. Waga ok 450g, od spodu (slabo widoczne na zdjeciu) jest cos jakby płaska stopka. Patrzac od góry przedmiot jest symetryczny i m kształt owalu o długosci ok 6 cm. Materiał wykonania - mosiądz lub lekki brąz.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie