tytantx Napisano 13 Październik 2011 Autor Napisano 13 Październik 2011 Witam ma zamiar kupić statyk typowo tylko na militarkę i tu pytanie który z tych wykrywaczy będzie lepszy . Interesuje mnie tylko nowy sprzęt?
szpagin Napisano 13 Październik 2011 Napisano 13 Październik 2011 Więc:http://www.odkrywca.pl/search/index.php?sq=sm%EAtek&ws=txt&id_forum=1&forum=onhttp://www.odkrywca.pl/search/index.php?sq=midas&ws=txt&id_forum=1&forum=onza trudne?
marian1984 Napisano 13 Październik 2011 Napisano 13 Październik 2011 Wogóle można kupiś jeszcze smętka? Na allegro nie znalazłem.Do kogo się zwrócić?
Hebda Napisano 13 Październik 2011 Napisano 13 Październik 2011 http://www.odkrywca.pl/wszystko-o-hs-3-smetek,673251.html#673251na dole pierwszego postu Pawła są namiary,
marian1984 Napisano 13 Październik 2011 Napisano 13 Październik 2011 to czytałem, w kontakcie nie ma np mejla do producenta, znacznie ułwia to kontak
marian1984 Napisano 13 Październik 2011 Napisano 13 Październik 2011 mozna zapytac czy sprzedja nowe i za ile?
woytas Napisano 13 Październik 2011 Napisano 13 Październik 2011 Zadzwoń do Pana Henryka - najlepsze informację zawsze są u źródła.
Hebda Napisano 13 Październik 2011 Napisano 13 Październik 2011 Z tego co wiem pan Smętkowski nie korzysta z maila,głównie kontakt telefoniczny.Z tego co mi wiadomo sprzedaje cały czas nowe hs'yRobione na zamówienie,czeka się ok 2tygodnieW zeszłym roku nowy sprzęt z cewką 30cm 850-900złtak jak woytas:zadzwoń,najlepiej:)Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Hebda 20:14 13-10-2011
marian1984 Napisano 13 Październik 2011 Napisano 13 Październik 2011 Wkońcu jakies rozeznanie mam, dzieki Hebda.Na all... patrze już jakiś czas i żednego nie znalazłem, chyba tego nikt nie sprzedaje?
tytantx Napisano 13 Październik 2011 Autor Napisano 13 Październik 2011 może polecicie coś leprzego na militarke za tą kase
woytas Napisano 13 Październik 2011 Napisano 13 Październik 2011 Proponuję zacząć od słownika poprawnej polszczyzny.Potem skorzystać z wyszukiwarki - ewentualnie zerknąć do działu forum zajmującego się sprzętem.
Hebda Napisano 13 Październik 2011 Napisano 13 Październik 2011 marian1984nie sprzedają bo sprzęt robiony na zamówienie i nie ma powodów do narzekań jeśli chodzi o osiągi(konstrukcja nośna to inna bajka)wiec ludzie rzadko się pozbywają,swojego smętka kupiłem na allezło ok 4lata temu jako sprzęt 8letni:)i jak był w serwisie u Pana Henryka to aż się ponoć zdziwił że jeszcze działaPost został zmieniony ostatnio przez moderatora Hebda 20:22 13-10-2011
marian1984 Napisano 13 Październik 2011 Napisano 13 Październik 2011 hehe, jednak niektóre polskie rzeczy sa dobre:)Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Hebda 20:27 13-10-2011
marian1984 Napisano 13 Październik 2011 Napisano 13 Październik 2011 A dla czego, smętek to już legenada, choćby dla tego warto go sprubować:)
cheetah Napisano 14 Październik 2011 Napisano 14 Październik 2011 Czasami to wcale nie jest takie proste kupić nowego smętka - ja na wiosnę czekałem chyba półtora miesiąca...Pokopałem nim trochę przez lato i mogę powiedzieć tak - działa, zwłaszcza, jeśli chodzi o żelastwo. Kolor też znajduje, a dyskryminacja chodzi, jak chodzi - trzeba mieć wyczucie"... Ogólnie, wymaga sporej rutyny w obsłudze.Mechanicznie - bardzo wytrzymały, powiedziałbym - profi - wytrzymał letnie kopania w gęstym lesie i zaroślach, a nie obchodziłem się z nim najdelikatniej.Podstawowa wada - waga, a już z kompletem R-14 to tragedia (naderwałem sobie rękę...). Jak kupisz, pierwsze co zrób, to wykonaj redukcje i korzystaj z paluszków.
Hebda Napisano 14 Październik 2011 Napisano 14 Październik 2011 oj słabyś widać,chyba jesteś pierwszym który narzeka na jego wagę Konstrukcja nośna z rurek jest słaba w starszych egzemplarzach,ale wykrywka jest wg mnie świetnie wyważona i lekka,W stosunku do smętka to midas/traper są cięzkie
Voucur Napisano 14 Październik 2011 Napisano 14 Październik 2011 Smętek ma tyle wad co zalet. Temat był w sumie maglowany już wielokrotnie i to trochę takie wyważanie otwartych drzwi.Konstrukcja z rurek uległa jakimś zmianom? Czy coś przeoczyłem? Bardzo dawno temu rurki z tworzywa sztucznego przy cewce były bardzo cienkie i łamliwe (te szarego koloru o ile dobrze pamiętam), te nowsze czarne są wytrzymalsze ale też się łamią. Mi pękła w pracy, a akurat musiałem szybko skończyć sprawdzać wyznaczoną działkę i byłem nieco wkurzony, gdyby nie piłka do metalu w bagażniku i taśma naprawcza, to miałbym problem.Rurki aluminiowe też szału nie czynią, zatrzask do ustawiania długości (płaska sprężyna i mosiężny trzpień) potrafi się rozsypać. Przełączniki ze starszych modeli, również słabizna (chociaż naprawdę najczęściej używa się ON/OFF i tylko ten zmieniłem, resztę mam starego typu, mniejsze ryzyko przełączenia niechcący). Isostat w rękojeści też czasem potrafi paść. Podłokietnik jest dla osób z sześciokątnym ramieniem, ale bez niego jeszcze gorzej.Sprzęt nadrabia głębokością i w miarę stabilną pracą. Zarzutów co do wagi szczerze mówiąc nie rozumiem - ostatnio na Mierzei brałem np. na próbę Proximę kolegi i jest wyraźnie cięższa. Wyważenie z R14 powinno być lepsze, bo dociąża tył wykrywacza, ja różnicy między paluszkami a R14 specjalnej nie czuję. Ciężko to się szukało nim, kiedy były jeszcze pełne cewki i nie było podłokietników :)
cheetah Napisano 15 Październik 2011 Napisano 15 Październik 2011 no, Herkulesem to ja nie jestem... :)Dla mnie jest ciężki, zwłaszcza z cewką 30-tką lub 40-tką, co nie znaczy, że jest najcięższy...Co do R14, to komplet tych, co ja używam waży 0,56kg, a komplet R6 to 0,16kg. Jakaś różnica to jest.Inna rzecz, że producent twierdzi, iż właśnie użycie R14 zapewnia odpowiednie wyważenie wykrywacza, ale chyba ma na myśli duże cewki 30 i 40-tkę (te mi się faktycznie w miarę równoważą), bo przy 20-tce i R-14 to nawet wysunięcie na full wysięgnika średnio mi pomaga.Wkładam więc teraz 'paluszki' i operuje lewą ręką - raptem to jakieś kilkadziesiąt godzin kopania w porównaniu do 200 na R-14 i inne wyważenie - ale co tam... :)I jeszcze co do stabilności - jak dla mnie jest OK - zarówno w wysokich temperaturach i kurzu (cewki z materiału utrudniającego zbieranie się ładunków statycznych), jak i w wilgotnym lesie i trawie - tu dopiero po dniu pracy zaczął mieć lekkie objawy wzbudzania się przy kontakcie z otoczeniem (drzewa, krzaki, korzenie, etc...)
tytantx Napisano 15 Październik 2011 Autor Napisano 15 Październik 2011 wszyscy wypowiadają się na temat smętka może napisze ktoś coś o midasie
karabin Napisano 16 Październik 2011 Napisano 16 Październik 2011 Looknij w wyszukiwarę forum,dużo tam opisałem.pzdr
adrian950 Napisano 12 Listopad 2011 Napisano 12 Listopad 2011 Odświeżam temacik :))Czy w zime mozna spokojnie latac midaskiem ? Nic mu sie nie stanie ??
danielw4 Napisano 12 Listopad 2011 Napisano 12 Listopad 2011 Midas to sprzęt nie do zajechania(posiadam)ale smętek jednak z osiągami jest lepszy twierdzę tak bo miałem okazje sprawdzić w terenie.Jak dla mnie oba sprzęty to już zabytek do gabloty i wydawanie na nie 700-850 zł to strata kasy,ale wybór należy do ciebie
adrian950 Napisano 12 Listopad 2011 Napisano 12 Listopad 2011 Znaczy ja mam juz midaska :) i poki co w lato wszystko dobrze;). Ale chodz mi o to czy w zimę można z nim latać po dworzę czy temperatura może jednak coś w nim uszkodzić :(Pozdrawiam
danielw4 Napisano 13 Listopad 2011 Napisano 13 Listopad 2011 W Midasie nie ma co się popsuć.Rozkręć obudowe i zobacz jak prymitywnie jest zrobiony.Mój osobiście miał okazję zatonąć a po osuszeniu okazało się że działa tak samo,więc nie przejmuj się temperaturą
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.