Skocz do zawartości

Od czego zależy zasięg w wykrywaczu?

marian1984

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Prawda jest taka, że wiele rzeczy, które może mieć wpływ na głębokość
1) rozmiar obiektu

2) przewodności metalu
: ogólnie rzecz biorąc metale, które mają wyższe
przewodności takich jak miedź czy srebro będzie
podniósł na większych głębokościach niż metale
niższej przewodności, takich jak złoto
3) Jak długo obiekt został w ziemi
(Efekt halo)
: co się dzieje tutaj jest metalem pogarsza się
czas i wypłukuje się pod ziemię czyniąc
obiektu wydają się większe niż jest
4) Mineralizacja gruntu
(Ile żelaza jest naturalnie w glebie)
: grunt, że ma bardzo wysoką zawartość żelaza więcej
trudne dla sygnału przeniknąć
b: ten można pokonać w pewnym stopniu przez multi-
częstotliwości lub impulsów czujników indukcyjnych
5) Częstotliwość pracy z wykrywaczem metali
: to zależy głównie od tego, co szukasz
b: najbardziej Złoty maszyn poszukuje mają wyższy
częstotliwości niż standardowe czujniki. Lub impulsowe
Indukcyjny
Napisano
Chwaliłeś sie ze ci lapie w pow monetę z 65 cm na f75ltd prawda (nowy sposób na zachętę stosowany przez producentów)
Ale takową monete pokaże ci w gruncie moze z 32-36 cm i to jesze nie dokładnie ze jest to kolor tylko odłamek skorodowanego żelaza , przy dyskryminacji ustawionej 4-5 , przy wyciętym żelazie zapomnij
Napisano
Napisałem ten temat z czystej ciekawości, nie dlatego że moja wykrywka ma słaby zasięg, wręcz przeciwnie, jestem bardzo zadowolony.
A ty emisoo już się czepiasz, co z wami?
Przecież nie napisałem że F75 ma słaby zasięg!
Napisano
Tak wogóle to dzięki za wyczerpująca odpowiedz, troche lektóry nie zaszkodzi.
Taki temat też jest fajny, można się wiele dowiedzieć, może ktoś mądry dopisze coś ciekawego.
Mi bardziej chodziło, o głębokość różnych wykrywaczy, normalne jest że nie każdy ma taki sam zasięg.
Sa takie które mają max 30cm na daną monetę, a są takie co wyłapią ją z 65 :) np. moja:).
W wykrywaczu jest jakiś wzmacniacz?, czym droższy wykrywacz tym więkrza moc, chociaż już wiemy że tak nie jest, np Argo - nie drogi a mocny,
Napisano
Z tym 65cm to akurat chodzi mi w powietrzu:) Nie jestem zwolennikiem ściem:) Ale poruwnywałem zasięgi z innym wykrywaczem i tak tez było.
Mniejsza o to, nie o to tu chodzi.
Może wielkośc cewki? Ilość bateri?
No zgodzicie się że to ciekawy temat.
Są wykrywacze po 1800zł i mają takie zasięgi jak za 3000zł. No zasięg to nie wszystko. Wiadowmo, ale jak jest więkrzy to napewno lepiej.
Ciekawy jestem, od czego to zależy?
Dlaczego producenci zmniejszają lub zwiękrzają zasięg?
Czy to naprzykład nie jest kosztem czegoś innego?
Pewnie się nigdy nie dowiemy, musiałby jakiś producent się wypowiedzieć.
Napisano
Żeby wykryć nawet masywne 5 kopiejek miedzianych z 65cm w gruncie, potrzebny jest fart, żeby po drodze miedzy monetą a wykrywaczem był jeszcze jakiś obiekt, który zostanie wykryty najpierw, zanim wsadzisz sondę na więcej niż szpadel w dziurę :)
W powietrzu to sobie można majtki wysuszyć, najlepiej wieszając je na sznurku.

Popracuj trochę i poszukaj, to bez problemu znajdziesz wystarczające odpowiedzi na Twoje pytania. To jest ogólny dział techniczny a nie zatytułowany jak zrobić wykrywacz".
Poradziłbym inne forum do czytania konkretniejszych konkretów, ale znowu moderator się będzie buldoczył, że eklamuję inne serwisy wbrew regulaminowi" :)
Napisano
Ja nie chce robic wykrywacza, chce wiedzieć od czego to zależy, ciekawi mnie to.
jak ktoś nie wiem to nie musi się udzielać, a z zasięgiem w powietrzu to różne wykrywacze maja różne zasięgi, ma się to pewnie proporcjonalnie do gruntu, tylko np gorzej o 40%.
Ale porównanie jest
Napisano
Skoro już Ci się wydaje że wiesz lepiej, to po co pytasz? :)
Ciesz się swoją wiedzą.
A jeśli jednak uznasz, albo przeczuwasz, że g.... (guzik) wiesz, to skoro Cię to CIEKAWI, poszukaj gotowych odpowiedzi na forach, bo one tam są(!). I czekają na spragnionych wiedzy, którym się chce wysilić i poczytać trochę. To nie jest wysoka cena do zapłacenia.
Napisano
Jakiś ty mądry.
Ciekawe czy w życiu prywatnym też taki jesteś, typowy polak.
Najmondzrzejszy ze wszystkich, jakoś nikt tak nie pisze tylko ty.
Jestem ciekawy to pisze, jak ci nie pasuje to nie czytaj, tym bardziej nie odpisuj.
Ja może po tym właśnie poście bede miał ostrzeżenie, a ty już masz 2, ciekawe czego, pewnie za tą mądrość.
Napisano
Kolego, gdyby typowy Polak (z dużej litery się pisze narodowości w rzeczowniku) znał odpowiedzi na Twoje pytania i potrafił to dokładnie wyjaśnić, to miałbyś już tutaj parę odpowiedzi. A właśnie dlatego nie masz, bo typowy Polak tego nie wie albo wie trochę i nie jest do końca jest pewien. Nietypowych Polaków jest tu zaledwie kilku, pewnie na palcach jednej ręki by się dało policzyć.

NajmĄdrzejszy ze wszystkich nie jestem, ale akurat wiem tyle (a nawet więcej) ile Ci do szczęścia potrzeba. Tyle że nie zamierzam pisać, bo wolę Cię zmusić do poszukania, dla Twojego dobra.
W czym widzisz problem? Kto najpierw czyta, ten niepotrzebnie nie pyta.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie