kuk1914 Napisano 12 Październik 2011 Autor Napisano 12 Październik 2011 Mam prośbę proszę o pomoc w identyfikacji bagnetu. Dokładnie jaki to wzór bo szukałem go, ale jest jakiś dziwny ??
Argonauta Napisano 12 Październik 2011 Napisano 12 Październik 2011 Twierdzenie ze bagnet to najprawdopodobniej M88 opieram nie na gdybologii tylko na tym co widze - hak pochwy wskazuje wyraznie na ktoryś z bagnetow: M88 M90 M93(rumun) i M95, bagnety M93 i M95 wsadzone do pochwy przyciski zatrzasku maja od strony zewnetrznej wiec jest to bagnet M88 badz M90 ( bo tu przycisku zatrzasku nie widac), widac też temblak podoficerski mimo ze bagnet jest zołnierski - nie ma ani antabki na temblak ani haka jelca - wiec logiczne jest ze jest zapetlony na pierscieniu jelca - to tyle w kwestii domniemanej gdybologii ;-)
kuk1914 Napisano 13 Październik 2011 Autor Napisano 13 Październik 2011 czyli jest to M88 przerobiony ??
bayohawk Napisano 20 Październik 2011 Napisano 20 Październik 2011 Nie widzę dokładnie, ale wygląda mi jakby ten bagnet M.1895 miał stosowaną czasem wstawke z blaszki (imitujacą antabkę) mocowaną w prowadnicy zaczaskiem, która umozliwiała założenie temblaka do bagnetu żołnierskiego. Tyle że jest ona tu zamocowana odwrotnie. Zazwyczaj towarzyszyła jej druga blaszka wygięta w hak, która była zakładana na głownię i dociskana pochwą jak na załączonej fotografii. Umożliwiało to noszenie temblaka podoficerkiego w klasyczny sposób z zapętleniem w antabce i na haku jelca.
kuk1914 Napisano 12 Październik 2011 Autor Napisano 12 Październik 2011 Mam prośbę proszę o pomoc w identyfikacji bagnetu. Dokładnie jaki to wzór bo szukałem go, ale jest jakiś dziwny ??
Krychus Napisano 14 Październik 2011 Napisano 14 Październik 2011 Witam.A mnie się wydaje, iż jest to bagnecik M95 :)Pozdrawiam.K.
Sōji Okita Napisano 14 Październik 2011 Napisano 14 Październik 2011 Podzielam zdanie zukuriego. Podcięcie pod głowicą i małe nity mocujące okładziny sugerują raczej bagnet prywatny, a nie bojowy.
zukuri Napisano 13 Październik 2011 Napisano 13 Październik 2011 Mnie się wydaje, że to bagnecik prywatny- nieregulaminowy. Nity zbyt małe, ale można to zgonić na karb matowej niewidocznej na fotce podkładki i widocznego lśniącego łba. Niestety, żaden ze znanych mi bagnetów A-W nie ma chyba aż tak niskiej głowicy rękojeści (chyba, żeby to był Mannlicher 1895, którego ktoś w pochwę wbił odwrotnie).Pozdrawiam, Piotr.
Argonauta Napisano 12 Październik 2011 Napisano 12 Październik 2011 Wyglada jak żołnierski M88 z dołozonym temblakiem podoficerskim- dlatego nie widac pierscienia jelca - temblak jest na nim najprawdopodobniej zapętlony.
Pytanie
kuk1914
Mam prośbę proszę o pomoc w identyfikacji bagnetu. Dokładnie jaki to wzór bo szukałem go, ale jest jakiś dziwny ??
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.