Skocz do zawartości
  • 0

bagnet A-W ?

kuk1914

Pytanie

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Twierdzenie ze bagnet to najprawdopodobniej M88 opieram nie na gdybologii tylko na tym co widze - hak pochwy wskazuje wyraznie na ktoryś z bagnetow: M88 M90 M93(rumun) i M95, bagnety M93 i M95 wsadzone do pochwy przyciski zatrzasku maja od strony zewnetrznej wiec jest to bagnet M88 badz M90 ( bo tu przycisku zatrzasku nie widac), widac też temblak podoficerski mimo ze bagnet jest zołnierski - nie ma ani antabki na temblak ani haka jelca - wiec logiczne jest ze jest zapetlony na pierscieniu jelca - to tyle w kwestii domniemanej gdybologii ;-)
Napisano

Nie widzę dokładnie, ale wygląda mi jakby ten bagnet M.1895 miał stosowaną czasem wstawke z blaszki (imitujacą antabkę) mocowaną w prowadnicy zaczaskiem, która umozliwiała założenie temblaka do bagnetu żołnierskiego. Tyle że jest ona tu zamocowana odwrotnie. Zazwyczaj towarzyszyła jej druga blaszka wygięta w hak, która była zakładana na głownię i dociskana pochwą jak na załączonej fotografii. Umożliwiało to noszenie temblaka podoficerkiego w klasyczny sposób z zapętleniem w antabce i na haku jelca.

Napisano
Mnie się wydaje, że to bagnecik prywatny- nieregulaminowy. Nity zbyt małe, ale można to zgonić na karb matowej niewidocznej na fotce podkładki i widocznego lśniącego łba. Niestety, żaden ze znanych mi bagnetów A-W nie ma chyba aż tak niskiej głowicy rękojeści (chyba, żeby to był Mannlicher 1895, którego ktoś w pochwę wbił odwrotnie).

Pozdrawiam,
Piotr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie