sordyl10 Napisano 3 Październik 2011 Autor Share Napisano 3 Październik 2011 Witam proszę o poradę:-Czy można przechowywać te monetki w woreczkach strunowych, nie zaszkodzi im? -I czym konserwować monety oliwką czy woskiem ze świeczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sordyl10 Napisano 4 Październik 2011 Autor Share Napisano 4 Październik 2011 Nic nie poradzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diago Napisano 4 Październik 2011 Share Napisano 4 Październik 2011 Oliwka Woreczki strunowe ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sordyl10 Napisano 4 Październik 2011 Autor Share Napisano 4 Październik 2011 Bardzo dziękuje.Bo wyczytałem że w klaserach nie warto trzymać bo coś się z nimi dzieje dlatego zapytałem czy woreczki strunowe są ok.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigis3 Napisano 5 Październik 2011 Share Napisano 5 Październik 2011 Klasery znanych firm są także dobrą opcją, przypadki zmian monet o których czytałem na forach wynikały raczej z niewłaściwej konserwacji, nie właściwości klasera.Co do woreczków strunowych, to starym miedziakom nie powinny zaszkodzić. Choć mnie na przykład skorodowały 2 zł GN zostawione w mieszkaniu w takim woreczku. Może przypadek, ale fakt. Od tej pory osobiście unikam dłuższego przechowywania monet w woreczkach. Lepsze, choć droższe, ale sprawdzone są np. takie torebki na monety (w inych firmach inne wielkości)http://www.kolekcje.dikappa.pl/index.php?cPath=130_149Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sordyl10 Napisano 6 Październik 2011 Autor Share Napisano 6 Październik 2011 A gużiczki można przechiwywać w woreczkach strunowych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sordyl10 Napisano 6 Październik 2011 Autor Share Napisano 6 Październik 2011 Warto konserwować guziczki i monetki najpierw oliwkom a potem woskiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
margor Napisano 6 Październik 2011 Share Napisano 6 Październik 2011 Wosk to chyba lepiej nakładać na odtłuszczoną powierzchnię, ale też bez przesady. Parę warstw oliwki aż do wchłonięcia spokojnie wystarczy, po za tym w razie czego łatwiej umyć (odtłuścić) przedmiot niż pozbyć się wosku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samter Napisano 23 Październik 2011 Share Napisano 23 Październik 2011 U mnie moneciaki leżą dłuższy czas w zwykłych woreczkach strunowych i nic się z nimi nie dzieję. Trzymam w nich GN'y i zwykłe ziemniaki", nawet jakieś gorsze srebra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karabin Napisano 26 Październik 2011 Share Napisano 26 Październik 2011 Tłusta warstwa olejku/oliwki izoluje przed czynnikami zewnętrznymi a nawet kwasami,bardziej należy obawiać się mechanicznych uszkodzeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiktoro98 Napisano 5 Listopad 2011 Share Napisano 5 Listopad 2011 Ja bym polecał kolego taki bajer http://allegro.pl/kapsle-na-monety....na pewno jak dobrze zabezpieczysz NIC ci się z nimi stac nie może.PzdrPost został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 17:38 05-11-2011 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.