Skocz do zawartości

guzik z orłem Munchheimer i Syn

a77

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nie.
Problem polega na tym że rysunek zbliżony do orła z guzików wz. 1916, a rewers natomiast tego typu widywałem na guzikach guberni produkowanych w latach 1844-1869, i tu jest tzw. karuzela"..

Katalogi nie notują guzików wz. 16 tego producenta, a i wykonanie też daje do myślenia..

Najpewniej jest to nietypowy oficerski guzik Armii Królestwa Kongresowego wyprodukowany przez firmę Munchheimerów.
pozdro.
Napisano
Niestety przy powiększeniu zdjęcia niewiele widać. Może to być zarówno Z. - więc Królestwo Kongresowe lub L. - czyli Legiony Polskie.
Napisano
Ja za pierwszym razem zobaczyłem L i skojarzyłem z podobnymi ozdobnymi sygnowaniami z lat 1916- 1920. Tu jest jednak Z i do tego syn. Takie sygnatury występowały w Królestwie Kongresowym. Widziałem taki na guberni mazowieckiej.
Napisano
Moim zdaniem nie jest to guzik z okresu 1815-1831. Nigdy nie spotkałem się dotychczas z taką technologią wykonania (guzuk dwuwarstwowy) i sygnaturą producenta, jeśli chodzi o guziki z okresu KP. Stylistycznie najbardziej pasuje mi do okresu I wojny.
Pozdrawiam
Napisano
potocznie Królestwo Kongresowe; ros. Царство Польское- 1815-1918 Do 1867 roku istniała pewna forma niezależności i możliwe, że guzik jest z okolic Powstania Styczniowego lub troszkę wcześniej.
Forma guzika rzadko spotykana na owe czasy- delikatny dwu warstwowy ze zdobieniami jak na guzikach wykonanych w podobnej technice w latach I wś i po niej. Pytanie kto mógł nosić? Czysto Polski orzeł? Może Prokuratoria Generalna, gdyż jako jedyna zachowała zupełną odrębność od Rosji...????
Napisano
Moim zdaniem wyprodukowanie tego guzika było możliwe dopiero po wkroczeniu Niemców do Warszawy w 1915 r.
W okresie Powstania Styczniowego Muenchheimer z pewnością nie ryzykowałby więzienia, konfiskaty majątku i zszyłki na Sybir, produkując guziki z orłem sygnowane własnym nazwiskiem. Więzienie i zsyłka groziły wtedy za dużo mniejsze przewinienia, np. za próbę postawienia krzyża upamietniającego poległych na pobojowisku grochowskim.
Nie wydaje mi się, żeby pod zaborem rosyjskim było możliwe, żeby jakakolwiek instytucja państwowa mogła uzywać herbu z orłem innym niż carski.
Pozdrawiam
Napisano
http://allegro.pl/guzik-z-munchheimer-i-syn-w-warsz-unikat-i1820501674.html zakończona...
Właśnie ten orzeł... to zagwozdka. Może użyto starych sztanc lub półproduktów z sygnaturą z wcześniejszego okresu do produkcji guzików na potrzeby polskich sił zbrojnych powstających w czasie I wś???
Napisano
Faktycznie możliwe, że wykorzystano stare sztance sprzed pół wieku. Firma miała ciągłość, a dawni ludzie byli do przesady oszczędni.
Pozdrawiam
  • 1 month later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie