aleksanderprzybylski Napisano 29 Wrzesień 2011 Autor Napisano 29 Wrzesień 2011 WitamJestem dziennikarzem TVN24. Ostatnio realizowałem w Szamotułach temat dotyczący przepełnionych składnic archeologicznych. Niejako przy okazji pracownicy muzeum pokazali mi 20 fotografii przedstawiających zdjęcia oficera Wehrmachtu witanego przez HJ i Algemaine SS na dworcu w Szamotułach. Pani kustosz nie miała żadnych dodatkowych danych, zdjęcia były nie opisane, osoba, która je przekazała zmarła. Na szczęście na szi ofciera dyndał krzyz rycerski krzyża żelaznego. Po dość żmudnej kwerendzie udało mi się faceta zidentyfikować. Okazął się nim urodzony w Szmoatułach w 1904 roku pułkownik (wówczas jeszcz jako major) Ernst Wellmann. Facet miał dość długi i ciekawy szlak bojowy – od Sudetów, przez Polskę, Francję, Rosje (min. Czerkasy Moskwa, Terek, Charków) potem znów Polska (pomorze) oraz Frankfurt nad Odra i ostatecznie Dania. Dowodził grenadierami pancernymi. Regimentem nr 3 (diabli wiedza w jakiej dywizji) potem pod koniec dowodził Dywizją Silesia. Zmarł w 1970 w Karlsruhe. Gdyby ktoś miał jakiekolwiek info dot. jego jednostek i tego co mógł robić w czasie wojny to będę wdzięczny. Nie mam pojęcia czy ma czyste konto czy może, któraś z jego jednostek dopuszczała się jakichś zbrodni wojennych. Na wikipedii jest krótka notatka o nim i odsyłacz do leksykonu Wehrmachtu gdzie są wyszczególnione jego jednostki.Tutaj załączsm link i krótką notatke prasową z jego wizyty, którą znalazłem w Ostdeutsche Beobachter. http://en.wikipedia.org/wiki/Ernst_Wellmann15-11-1942 OBKas. SamterRitterkreutztraeger Wellmann bei der Hitler Jugend. Bei seinem besuch in seiner Vaterstadt Samter besuchte Ritterkreuztraeger Oberstleutnant Wellmann eine Feierstunde der HJ, die dem Gedenken der jungen Helden von Langemarck galt. Ritterkreutztraeger Wellmann ergriff abschleissend das Wort zu einem Veberblick ueber das heutige kampfgeschehen. Er brachte in herzlichen Warten den Dank zum Ausdruck fur den Empfang, den ihm die Vatgerstadt bereitet hat. Den Abschluss seines Besuches bildete eine Rundfahrt durch den Kreis.
Sōji Okita Napisano 29 Wrzesień 2011 Napisano 29 Wrzesień 2011 Wellman służył w 3 dywizji pancernej. W 1942 dowodził Kdr. I./Pz.Gren.Rgt 3
vonbromberg Napisano 29 Wrzesień 2011 Napisano 29 Wrzesień 2011 Ale byków narobiłeś, nawet jak na gościa z TVN :)
aleksanderprzybylski Napisano 30 Wrzesień 2011 Autor Napisano 30 Wrzesień 2011 A czy jezeli dostal Krzyz Zelazny z liscmi debu to np. w wojskowych gazetkach byly o tym wzmianki? Albo np. uzasadnienie? Bo w internecie mozna oczywiscie znalezc date nadania, nazwisko i stopien. Ale bez wyjasnienia szczegolow za co dostal.
sacapotras Napisano 1 Październik 2011 Napisano 1 Październik 2011 Panie dziennikarz" z tvn, zajmij się lepiej tym, co wam wychodzi, czyli wspieraniem zaprzyjaźnionego rządu".
Martian Napisano 2 Październik 2011 Napisano 2 Październik 2011 Powinno się przydać...http://www.scribd.com/doc/56487847/Panzer-Grenadiers-1939-45-AlmarkPs. Nie jeździjcie już tak po tym biednym premierze i syjonistach;)
nomyss Napisano 2 Październik 2011 Napisano 2 Październik 2011 O dywizji Silesia (jest też fota Wellmannahttp://pomorze1945.com/?co=173Mała biografia we wspomnianym Lexikoniehttp://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Personenregister/W/WellmannE-R.htm A w niej można wyczytać iż: 8.VI.1942 Za zasługi w walce nad Oskołem Krzyż Niemiecki w złocie (albo smażone jajo :) ) 2.IX.1942 Za zasługi podczas letnich walk nad górnym Donem jako dowódca I./Pz.Gren.Rgt 3 Krzyż Rycerski ŻK 30.XI.1943 Za ponowne odznaczenie się w walkach tym razem latem i jesienią 43r. o Biełgorod i Charków dostał liście do RK Przypuszczam więc że został odznaczony w większym stopniu za bardzo dobre dowodzenie niż za odwagę. I literatura o 3 pancernejGeschichte der 3. Panzer-Division Berlin-Brandenburg 1935 - 1945 - Günther Richter, Hrsg. Traditionsverband der 3. Panzer-Division, Berlin 1967
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.