Skocz do zawartości

Guzik z cyfrą 9

tomek64

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Też tam byłem :/
Na buttonarium nie znalazłem jeśli nikt nie pomoże napisz tu rwbguziki@wp.pl

Ps. Skąd wiesz, że z 1831 roku, a może z 16 lutego 1807 roku ;)
  • 5 months later...
Napisano
To guzik oficera 9 ppl z okresu Powstania Listopadowego. Wytarcie wskazuje na to, że był donaszany jeszcze długo po powstaniu. Kula też jest ciekawa, bo została wystrzelona z broni gwintowanej, używanej w powstaniu przez nieliczne formacje, głównie strzelców celnych. Jeśli to oczywiście kula z powstania, a nie późniejsza.
Pozdrawiam
  • 2 weeks later...
Napisano
To by sie zgadzało. 9 ppl powstal dopiero w czasie powstania (10 stycznia 1831). Wówczas guziki wyższych pułków często nie miały żadnych sygnatur (jak ten). Zastanawiam się tylko (pytanie do SZZ) jak to było z tymi mundurami i guzikami. Ten pułk wyglądał troche jak kosynierzy z kościuszkowskiego:) Nosił strój cywilny (stroje włościańskie) i na takie doszywane były regulaminowe guziki pułkowe?
Napisano
Owszem, umundurowanie nawiązywało formą do stroju włościańskiego, było jednak ujednolicone i nosili przy nim cynowe guziki z numerami. Widziałem juz guziki cynowe z numerami: 11,13,14,15,16,17,18,23. Guziki oficerskie często nie są sygnowane. Oprócz tej 9 widziałem takie 11,12 i 15.
Pozdrawiam
Napisano
Raczej na pewno nie jest to guzik 9 pułku ułanów, bo 2 pułk Jazdy Sandomierskiej został przemianowany na 9 pułk ułanów dopiero 30 lipca 1831 r. i walczył tylko pod Rybnem (10.VIII.1831).
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie