Kuba115 Napisano 27 Wrzesień 2011 Autor Napisano 27 Wrzesień 2011 WitamUdało mi się kupić od kolegi po bardzo okazyjnej cenie, całkiem ładny bagnecik. I tu mam pytanie do Kolegów. Jak poprawić jego stan? Wiem, ze temat wielokrotnie wałkowany na forum, ale w sprawach konserwacji do każdego fanta lepiej podchodzić indywidualnie. Oczywiście wcześniej już przejrzałem podobne tematy, ale nic konkretnego nie znalazłem. Myślałem, żeby go podczyścić fosolem a okładziny nasączyć podgrzanym olejem lnianym. Co o tym Panowie sądzicie?
dimmu66 Napisano 27 Wrzesień 2011 Napisano 27 Wrzesień 2011 Na moje oko to już nic tu się nie da poprawić. Zakonserwował bym i wsio
Kuba115 Napisano 28 Wrzesień 2011 Autor Napisano 28 Wrzesień 2011 A czym najlepiej zakonserwować? I jak ruszyć nieruchomy zatrzask?
dimmu66 Napisano 28 Wrzesień 2011 Napisano 28 Wrzesień 2011 Zatrzask=moczenie w ropie,nafcie lub palnik. Wpisz w szukajkę to Ci wyskoczy. Konserwacja=paraloid,wosk.
PAWEL*STRC Napisano 28 Wrzesień 2011 Napisano 28 Wrzesień 2011 na zatrzask to mozesz psiknac wd40 odczekac z 5 min. i mlotkiem gumowym stuknac delikatnie , ewentualnie czyms innym tak zeby nie uszkodzic zatrzasku
por.pil.020 Napisano 28 Wrzesień 2011 Napisano 28 Wrzesień 2011 Bagnet możesz podoczyszczać w niektórych miejscach drucianą szczotką na wiertarce (miękką mosiężną) uważając na okładki! Okładki tak jak pisałeś, nasącz kilkukrotnie gorącym olejem lnianym (troche Ci sciemnieją, ale się dobrze zakonserwują), no a zatrzask da się bez problemu rozruszać, najlepiej poprzez moczenie w ropie i delikatne stukanie młotkiem przez np. aluminiową płytkę albo przez drewno (a to po to zeby nie rozklepać sobie guzika zatrzasku). Jak najbardziej możesz też palnikiem - bardzo skuteczna metoda. Całość metalu zakonserwuj rozrobionym paraloidem B44.Powodzenia i do dzieła!:)
Kuba115 Napisano 28 Wrzesień 2011 Autor Napisano 28 Wrzesień 2011 Dzięki wszystkim za rady :) Zastosuję się na pewno :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.