Skocz do zawartości

Guzik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
sorry, ale jakoś nie widzę związku sygnatur z linku do prezentowanego guzika ...

http://www.pugoviza.ru/files/plant_butt_cat.shtml?d=1&n=kop&fn=kop
Napisano
jeżeli dobrze zrozumiałem, to na pugoviza" piszą, że takie gładkie guziki nosili urzędnicy.

Na przykład urzędnicy Urząd Komunikacji w 1809 roku otrzymali mundury z gładkimi guzikami, a w roku 1817 otrzymali mundury z guzikami, na których widnieje kotwica i topór.

Podobnie było z urzędnikami innych ministerstw, ale to trzeba by sobie przetłumaczyć z rosyjskiego na nasze ...
Napisano
guziki gładkie tego typu w okresie 1857-1904 nosiły jednostki wojskowe wszystkie oprócz pułków gwardyjskich i szefowskich, w 1904 r. wprowadzono dla jednostek nie mających charakteru gwardyjskiego guziki z orłem takie jak od 1857 r. nosili gwardziści.

reformą cara Mikołaja II. z 1904 r. guziki z godłem państwowym otrzymały więc jednostki nie-gwardyjskie m.in:
Artyleria
Piechota
Kawaleria
Saperzy
Marynarka wojenna

Warto pamiętać iż gwardia posiadała nie tylko piechotę, bo także kawalerię, artylerię, marynarkę itp.
Wzór guzika z 1857 r. opatrzony orłem, bądź orłem z dodatkami dla danego rodzaju jednostek do 1904 r. nosiły wyłącznie jednostki gwardyjskie.

nie pamiętam jak było w przypadku pułków grenadierskich po 1857 r., ale mam to gdzieś zanotowane.
pozdrawiam.
Napisano
ps. urzędnicy wojskowi nosili różnego rodzaju guziki wojskowe takie także, ale nie było wzoru guzika, który ich wyróżniał od wojska.
pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie