sowikX Napisano 19 Wrzesień 2011 Autor Napisano 19 Wrzesień 2011 Ostatnimi czasy wśród Żagańskich fascynatów historii pojawił się pomysł pozyskania środków unijnych na odbudowę obozu STALAG LUFT III i zorganizowanie w nim prywatnego muzeum poświęcanego historii samego obozu, a także historii ziemi Żagańskiej. Chcieli byśmy poznać wasze zdanie na ten temat, czy takie przedsięwzięcie jest dobrym pomysłem?
szwejk4 Napisano 20 Wrzesień 2011 Napisano 20 Wrzesień 2011 Mam trochę mieszane uczucia co do pomysłu choc inicjatywa wydaje się ciekawa.
pankracy1972 Napisano 20 Wrzesień 2011 Napisano 20 Wrzesień 2011 Pomysł jak najbardziej przedni, o ile będziecie mieli do pokazania więcej niż w muzeum, które się już tam znajduje, bo jeżeli chcecie pokazać parę mundurów i tonę guzików to lepiej dajcie sobie spokój.
Czlowieksniegu Napisano 20 Wrzesień 2011 Napisano 20 Wrzesień 2011 A Stalag III Luft nie jest wystarczająco w wyeksponowany?Przecież jest chyba również wystawa związana z Harrym i Dickiem + tablice upamiętniające Wielką Ucieczkę.Mam na myśli, oczywiście, Muzeum Obozów Jenieckich.
sowikX Napisano 20 Wrzesień 2011 Autor Napisano 20 Wrzesień 2011 Chodzi o odbudowę baraków w miejscu gdzie były one rzeczywiście o wymiarach zgodnych z prawdą historyczną, a nie postawienie kilku tablic i wykonanie tunelu z kilku krawężników wysypanych kamyczkami. Tu chodzi o konkretną odbudowę i pokazanie jak to wszystko wyglądało, jak ci ludzie żyli. Chodzi nam o to aby każdy zwiedzający mógł dotknąć historii a nie tylko poczytać co jest napisane na tablicach które prędzej czy później i tak się przewrócą.
Iron Duke Napisano 20 Wrzesień 2011 Napisano 20 Wrzesień 2011 Myślę, że rekonstrukcja tunelu Harry z możliwością ucieczki" nim to byłby strzał w dziesiątkę.
kicereb Napisano 20 Wrzesień 2011 Napisano 20 Wrzesień 2011 jak już budować to do końca.Wstawić kilkatysiecy jeńców , do tego paręset szkopów na wieżyczkach , i niec h kopia tunele i niech uciekaja.Do du..tablice.Show must go one.
Oskarus Napisano 20 Wrzesień 2011 Napisano 20 Wrzesień 2011 Prawdę mówiąc to jest porażka co jest pokazane w tym muzeum totalna beznadzieja byłem parokrotnie i jest zonk...Zdanie moje jest takie jeśli jest możliwość i chęci to pewnie że tak napisz do mnie na pocztę z chęcią poswiece chwile na pomoc bo mam naprawdę blisko
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.