wiktor3030 Napisano 18 Wrzesień 2011 Autor Napisano 18 Wrzesień 2011 Witam chciałem dodać wątek do wcześniejszego tematu ale oczywiście nie mogłem dlatego założyłem nowy .Szykowałem się z zamiarem kupna Optimy ale po przeczytaniu wielu postów na tym forum zaczołem mieć wątpliwoci i w chwili obecnej juz mi chodzi po głowie Argo czy ktoś wie który z wykrywek ma większy zasięg na monety? Jak to jest w koncu z tym zasięgiem z tego co znalazłem RUTUS przedstawił test w powietrzu :Optima 5gr. - około 34 cm Argo 5gr. - około 37 cmZ tego testu wynika że Argo głebiej widzi monety ale jak jest naprawde to nie wiem.Co ma takiego Optima czego nie ma Argo bo w zasadzie Argo to ma wszystko bo jest uniwersalnym wykrywaczem a są w podobnej cenie.Co myslicie o tym ? Zgłupiałem już do reszty
azza1 Napisano 22 Wrzesień 2011 Napisano 22 Wrzesień 2011 Tez mam taki dylemat.Najlepiej gdyby jakis uzytkownik Optimy wypowiedzial sie jak sie sprawuje.Pozdrawiam
ElMatys Napisano 26 Wrzesień 2011 Napisano 26 Wrzesień 2011 Siema Panowie.Ten post specjalnie dla Kolegi Kopijnika teleportuj to gdzie uwazasz.Rutus Optima cewka Koncentryczna DD:Alu-50groszy-19cm-5zł-20cm-2zł-20cm-1zł-20cmMiedzionikiel-20gr prl-18cm-20zł prl-23cm-10gr prl-18cm-10zł prl-22cm-one dolar-18cm-2gr obecne-17cm-1gr obecny-19cmmoze cos pokreciłem z nazwami materiału jak tak to przepraszam,testy były oczywiscie powietrzne.Zdrów.
wiktor3030 Napisano 26 Wrzesień 2011 Autor Napisano 26 Wrzesień 2011 bardzo fajnie kolego brakuje do testu 5 groszy Jak mi przyjdzie Argo zrobię test z sondą DD dla porównania w połowie następnego miesiąca
beaviso Napisano 26 Wrzesień 2011 Napisano 26 Wrzesień 2011 Nowotko" z 23 cm w powietrzu? Szału ni ma, ale zasięgi to nie wszystko. :)M.
ElMatys Napisano 26 Wrzesień 2011 Napisano 26 Wrzesień 2011 No to sa fakty dzis przeprowadziłem testy-ale moze jakies inne ustawienia bym mogl wprowadzić lecz pomysłu brak,moze jakaś sugestia?pozdrawiam
kopijnik2 Napisano 27 Wrzesień 2011 Napisano 27 Wrzesień 2011 dzięki za testjednak coś strasznie niski pomiar Ci wyszedłsprawdź ustawienia - bo aż niemożliwe...
nikt Napisano 28 Wrzesień 2011 Napisano 28 Wrzesień 2011 Witam ! A ja mam mocne przeczucie,że te testy były robione na czułości fabrycznej" czyli 30. A w Optimie można pojechać do 45. Na tym poziomie czułości ( czyli 45 ) zasięg w powietrzu na 1gr to około 29 do 33 cm - zależy jak się machnie.Jeśli tyle nie wyjdzie to bardzo proszę o telefon do przyjaciela czyli do mnie. pozdrawiam .RUTUS
ElMatys Napisano 28 Wrzesień 2011 Napisano 28 Wrzesień 2011 Leciałem na czułości 40 dyskryminacja 36 praca dynamiczna to tak w skrócie bo jest jeszcze kilka innych ustawień lecz teraz nie pamiętam Dokladnie a wykrywki pod ręką nie mam.Postaram sie podkrecic czułość i jeszcze raz uczynić test.Pozdrowki.
melich Napisano 28 Wrzesień 2011 Napisano 28 Wrzesień 2011 ElMatys czekamy na testy, najlepiej jakieś ziemne. Gdybyś tak na czystym" miejscu zakopał ze 3 monetki 1 groszówki" np. na 17cm, 20cm, 23cm to coś konkretniejszego byśmy się dowiedzieli. Na polskich forach wiadomości na temat optimy" jak na lekarstwo. Na angielskich stronach jest dużo pochlebnych opinii na temat jupitera" ale ... tu pytanie do Rutusa:Jakie są różnice między optimą a jupiterem?U nas wszyscy przyjęli że oprócz napisów, żadnych, a kolega na jednym z for twierdzi że to inne wykrywacze.Pozdrawiam
kopijnik2 Napisano 28 Wrzesień 2011 Napisano 28 Wrzesień 2011 niezależnie od kol. Melich...jedynie testy powietrzne dają możliwość porównania potencjalnych zasięgów...świeżo zakopana moneta - to osłabiony" test powietrznyo tłumienność - suchego/mokrego/spulchnionego/zbitego/itp: piasku, żwiru, glinyczyli czynników zmiennych
ElMatys Napisano 28 Wrzesień 2011 Napisano 28 Wrzesień 2011 Postaram sie zrobić kilka dziurek i posiac tam jakies monety bedzie bardziej wiarygodne niż powietrze testy bo ziemia a luft to sporą różnica pewnie wyjdzie tylko jeszcze przydały by sie jakies wskazówki od Pana Arka na optymalne ustawienie wykrywki(częstotliwość,syg wiodący,maskowanie itd).Bardzo bym prosił jezeli nie bedzie to wielki kłopot dla Pana.Pozdrawiam.
Pawlo_ Napisano 28 Wrzesień 2011 Napisano 28 Wrzesień 2011 WitamPodepnę się pod temat czy do Argo sonda DD nadaje się również na militaria ? Czy lepsza będzie podstawowa która jest w zestawie.
ElMatys Napisano 28 Wrzesień 2011 Napisano 28 Wrzesień 2011 A i teraz jeszcze mi sie przypomniało odnosnie słuchawek czy sa jakies które polecacie szczególnie do rutusa czy to bez znaczenia?
tofi1987 Napisano 28 Wrzesień 2011 Napisano 28 Wrzesień 2011 hm...Sorki Matys ,że zmieniam temat..Zamierzam w okresie zimowym kupić nową wykrywkę.W 100% stawiam na Rurusa ,tylko nie mam pojęcia którego kupić.Który lepszy na monety(szukam tylko drobnicy)???Argo czy Optima.Mam Proxime jestem z niej bardzo zadowolony,ale licze na lepszy zasięg,może wrzuci ktoś jakieś testy na monetkach??Więc co polecacie??Może producent coś doradzi:)?Pozdro
nikt Napisano 28 Wrzesień 2011 Napisano 28 Wrzesień 2011 Witam ! Jakie są różnice między optimą a jupiterem?" - pewne różnice są. Wynikają z oczekiwań odbiorców z GB ,oraz specyfiki lokalnej. W każdym razie na brytyjskim gruncie stanowczo lepiej chodzić z Jupiterem, w Polsce lepiej z Optimą. Argo sonda DD nadaje się również na militaria ? " - nadaje się, ale duże kluski lepiej jeść dużą łyżką... ;-) przydały by sie jakies wskazówki od Pana Arka na optymalne ustawienie wykrywki" - częstotliwość nr 1 , czułość 45 , dyskryminacja 30 , maskowanie 3 , sygnał wiodący na słyszalnym poziomie. Gdybyś tak na "czystym miejscu zakopał ze 3 monetki "1 groszówki np. na 17cm, 20cm, 23cm to coś konkretniejszego byśmy się dowiedzieli." - niby tak a jednak nie. TRZEBA zrobić test porównawczy z innym wykrywaczem. Jak kolega zakopie te monety w mieszaninie piasku,koksu,magnetycznych kamieni i innego śmiecia - to dojdzie do wniosku że wykrywacz do...bani. A jak weźmie inny wykrywacz ogólnie uznany za enomowany i super" i też nie będzie detekcji to dopiero się zamyśli....pozdrawiam.
ElMatys Napisano 28 Wrzesień 2011 Napisano 28 Wrzesień 2011 Dzieki za ustawionka Panie Nikt:)Jutro wolne wiec mysle,ze uda mi sie zrobic jakis test na innym ustawieniu.Kolego Tofi podziałam ze swoja Optima i bede relacje zdawał na biezaco wiec do jakiegos sensownego wniosku dojdziemy co wybrac:)Mysle,ze Skoro Optima jest typowo na drobnice to jakas róznica bedzie miedzy tymi sprzetami(dodam,ze sam miałem Argo i zmieniłem na Optime...)
tofi1987 Napisano 28 Wrzesień 2011 Napisano 28 Wrzesień 2011 To czekam z niecierpliwością na relacje :)....Ja jutro też wybieram się na wykopki ostatnie dni Proximy może mnie jeszcze czymś zaskoczy:p..Pozdro
Pawlo_ Napisano 4 Październik 2011 Napisano 4 Październik 2011 Jak tam kolego ElMatys z porównaniem Optimy z Argo z tego co pisałeś to obydwie testowałeś która według ciebie będzie lepszym wyborem.
tofi1987 Napisano 5 Październik 2011 Napisano 5 Październik 2011 no właśnie ELMATYS,może coś napiszesz na temat optimy :) Mam zamiar kupic argo lub optime,tylko nie wiem co wybrać,może pomożesz...Zrobiłeś jakieś testy??
sebahol Napisano 5 Październik 2011 Napisano 5 Październik 2011 Witam.Mam optime od niedawna.Niestety ale nie chodzilem z nia duzo bo i czasu malo.Ogolnie powiem tak ze wagowo jest ok.Reka sie nie meczy, czuly na drobnice czasem az plecy bola od czestego schylania:)Ale dzwieki to zupelna porazka.Nie mam problemu ze sluchem ale jest za cicho.I dzwieki tonow tez nie za specjalne tym bardziej na lepszy kolor np srebro.Wczesniej mialem rozne wykrywacze wiec jakies porownanie mam.Panie Rutyna mam taka nadzieje ze wersja 2.0 jak bedzie to to bedzie poprawione:)
tofi1987 Napisano 5 Październik 2011 Napisano 5 Październik 2011 czesć... a dzwięki są takie same jak w argo?? Zamierzam kupic któryś z tych i sam nie wiem co wybrać na drobnice....może pomożecie???
popek Napisano 5 Październik 2011 Napisano 5 Październik 2011 a teraz humorystycznie ..... Argo ma te same dzwięki (ta sama tonacja) co mój dzwonek telefonu numer Prodigy ... mnie to masakrowało...:)))
fidzir Napisano 6 Październik 2011 Napisano 6 Październik 2011 ja mam argo i dzwieki są w zupelności glośne nie mam najmniejszych problemów z ich słyszeniem podczas chodzenia,poza tym argo jest super i naprawdę polecam na drobnicę..
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.