mensguth6 Napisano 7 Wrzesień 2011 Autor Napisano 7 Wrzesień 2011 witam,oto kilka guzikow ktore mi wyszly ostatnio i potrzeba pomocy przy nich.sred.-23mmmat.-mosiadztyl guzika-korona,kon,glowa lwa w koronie,roza.
tyfus Napisano 7 Wrzesień 2011 Napisano 7 Wrzesień 2011 3a - guzikohak mundurowy - sporo o nich było na forum4a - http://www.odkrywca.pl/search/index.php?sq=knopik&ws=txt&id_forum=all7a - wygląda na guzik pruski rangowy - Gefreiter, np. :http://myvimu.com/exhibit/2713417-guzik-pruski-rangowy-gefreiterPost został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 15:11 07-09-2011
mensguth6 Napisano 7 Wrzesień 2011 Autor Napisano 7 Wrzesień 2011 ten rangowy rozni sie jednak od tego mojego.po lewej-sred,30mmpo prawej-23mmw dodatku inny orzel,bardzo malutka korona,jesli to korona.
snake170381 Napisano 7 Wrzesień 2011 Napisano 7 Wrzesień 2011 ten z lewej to tzw. sergeantenknopf śr. 29mm +1,5mm tolerancjiten z prawej to tak jak mówi tyfus gefreiterknopf 25mm + - 0,50 mm tolerancji, z tym że wydaje mi się że ten twój to jeden z pierwszych modeli tego rodzaju guzików(motyw używany od 1842 r.)pozdrowienia
odyn12 Napisano 8 Wrzesień 2011 Napisano 8 Wrzesień 2011 Witam! Guzik na fot. nr 7a, to nie jest guzik rangowy kaprala, guziki dla sierżantów" i kaprali" posiadały dookoła orła rant, natomiast guzik ze zdjęcia przedstawia pruskiego orła na gładkiej powierzchni i jest lekko wypukły. W 100% jest to guzik z plisy rękawa bluzy mundurowej absolwentów pruskiej szkoły wojskowej. Stąd wymiar guzika 23 mm. Guziki angowe" dla absolwentów, noszone na stójce kołnierza posiadały wymiar 27 mm. Guziki tego typu wprowadzono w 1856 roku.Fot.3a guzikohak na pewno posiada sygnatury na blaszce pod zagiętymi zaczepami,delikatnie go wyczyść to na pewno je odczytasz.Fot.4a to knopiki od pasków, raczej wszystkie XX wiek wojskowe.Fot.8a guzik z kotwicą, szukałbym w guzikach Royal Nevy.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.