bassista Posted September 5, 2011 Author Posted September 5, 2011 Mało mam czasu ostatnio na wykopki, do tego złamałem szpadel, więc tylko kilka elementów do ID
bassista Posted September 5, 2011 Author Posted September 5, 2011 Taki guzik z napisem Excelsior. Aluminium, wydaje mi się, że jakies takie tandetne wykonanie - zalatuje współczesnymi ciuszkami. Zero sygnatur
bassista Posted September 5, 2011 Author Posted September 5, 2011 Guzik z koroną pięciopałkową, posrebrzany, średnica też ok 19,3mm. Z tego co znalazła mi wyszukiwarka liberyjny, jakiegoś zwykłego szlachcica. Proszę o potwierdzenie. Niestety żadnych sygnatur, przełom XIX i XXw? znalezione na nieistniejącej już stacji na nieistniejącej już lini kolejowej :)
bassista Posted September 5, 2011 Author Posted September 5, 2011 takie coś - guzik / wpinka? Awers gładki - bez napisów (albo wyżarty), średnica ok 20,8mm, cienki, cynkowy
bassista Posted September 5, 2011 Author Posted September 5, 2011 druga strona. Inaczej zagięte ucho niż w innych guzikach, Sygnatury:na dole w owalu M&Sna lewo i prawo ku górze gałązka z liśćmigórna część ledwo widoczne: [][][][][][]LAM gdzie [] to jedna literka, a L jest takie trochę niepewne.Widać restki złocenia na rewersie
bassista Posted September 5, 2011 Author Posted September 5, 2011 mały guziczek. Generalnie nie dałbym do id gdyby nie to, że znalazłem go wśród kilkunastu różnych guzików z przełomu XIX i XXw.
bassista Posted September 5, 2011 Author Posted September 5, 2011 brak bić. Miedź lub mosiądz. Średnica ok 15,5mm
bassista Posted September 5, 2011 Author Posted September 5, 2011 Taki fragment nabijki? Wierzch pozłacany. Wygląda jak fragment jakiejś ozdoby (broszka, ozdobny guzik, wpinka). Choć zalegał dość płytko, nie wiem, czy nie współczesny
bassista Posted September 5, 2011 Author Posted September 5, 2011 Plomba ołowiana. Kiedyś już dałem na ID, nikt nie pomógł. może teraz...Litery: M S V
bassista Posted September 5, 2011 Author Posted September 5, 2011 Druga strona, średnica odbitej pieczęci ok 15mmW środku litera S przeszyta w pionie strzałą.z lewej strony napis [][][][][][]Yz prawej []RK[]na dole []RNBUR[] tak jak poprzednio - nieczytelna litera
bassista Posted September 5, 2011 Author Posted September 5, 2011 I jeszcze taka obręcz. Od zegarka, czy od jakiegoś medalika / fotografi? Nie widzę otworu na pokrętło do nakręcania zegarka, czy były takie, które by się tu zmieściły i nakręcane były w innym miejscu? Średnica ok 44mm, mosiądz
bassista Posted September 5, 2011 Author Posted September 5, 2011 druga strona. Na dole resztki zawiasów
Martian Posted September 5, 2011 Posted September 5, 2011 2 liberyjny, może być z końcówki XIX w. 3 cywilny, może być z poł. XIX w1 wspóćzesny
tyfus Posted September 5, 2011 Posted September 5, 2011 Guzik z koroną pięciopałkową" - liberyjny, zwykły szlachcicgórna część ledwo widoczne: [][][][][][]LAM gdzie [] to jedna literka, a L jest takie trochę niepewne."BIRMINGHAM - prawdopodobnie ... guzik produkcji angielskiej
bassista Posted September 6, 2011 Author Posted September 6, 2011 heh, tyfus, musisz chyba dużo krzyżówek rozwiązywać :D Przede wszystkim teraz interesuje mnie plomba i obudowa od zegarka / medalionu. Ktoś podpowie?
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.