Skocz do zawartości

Guzik z koroną; herbem excelsior, plomba ołowiana, obudowa od medalika / zegarka i inne

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Taki guzik z napisem Excelsior. Aluminium, wydaje mi się, że jakies takie tandetne wykonanie - zalatuje współczesnymi ciuszkami. Zero sygnatur

Napisano

Guzik z koroną pięciopałkową, posrebrzany, średnica też ok 19,3mm. Z tego co znalazła mi wyszukiwarka liberyjny, jakiegoś zwykłego szlachcica. Proszę o potwierdzenie. Niestety żadnych sygnatur, przełom XIX i XXw? znalezione na nieistniejącej już stacji na nieistniejącej już lini kolejowej :)

Napisano

druga strona. Inaczej zagięte ucho niż w innych guzikach, Sygnatury:
na dole w owalu M&S
na lewo i prawo ku górze gałązka z liśćmi
górna część ledwo widoczne: [][][][][][]LAM gdzie [] to jedna literka, a L jest takie trochę niepewne.
Widać restki złocenia na rewersie

Napisano

Taki fragment nabijki? Wierzch pozłacany. Wygląda jak fragment jakiejś ozdoby (broszka, ozdobny guzik, wpinka). Choć zalegał dość płytko, nie wiem, czy nie współczesny

Napisano

Druga strona, średnica odbitej pieczęci ok 15mm

W środku litera S przeszyta w pionie strzałą.
z lewej strony napis [][][][][][]Y
z prawej []RK[]
na dole []RNBUR
[] tak jak poprzednio - nieczytelna litera

Napisano

I jeszcze taka obręcz. Od zegarka, czy od jakiegoś medalika / fotografi? Nie widzę otworu na pokrętło do nakręcania zegarka, czy były takie, które by się tu zmieściły i nakręcane były w innym miejscu? Średnica ok 44mm, mosiądz

Napisano
Guzik z koroną pięciopałkową" - liberyjny, zwykły szlachcic

górna część ledwo widoczne: [][][][][][]LAM gdzie [] to jedna literka, a L jest takie trochę niepewne."

BIRMINGHAM - prawdopodobnie ... guzik produkcji angielskiej
Napisano
heh, tyfus, musisz chyba dużo krzyżówek rozwiązywać :D Przede wszystkim teraz interesuje mnie plomba i obudowa od zegarka / medalionu. Ktoś podpowie?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie