bassista Napisano 5 Wrzesień 2011 Autor Napisano 5 Wrzesień 2011 Mało mam czasu ostatnio na wykopki, do tego złamałem szpadel, więc tylko kilka elementów do ID
bassista Napisano 5 Wrzesień 2011 Autor Napisano 5 Wrzesień 2011 Taki guzik z napisem Excelsior. Aluminium, wydaje mi się, że jakies takie tandetne wykonanie - zalatuje współczesnymi ciuszkami. Zero sygnatur
bassista Napisano 5 Wrzesień 2011 Autor Napisano 5 Wrzesień 2011 Guzik z koroną pięciopałkową, posrebrzany, średnica też ok 19,3mm. Z tego co znalazła mi wyszukiwarka liberyjny, jakiegoś zwykłego szlachcica. Proszę o potwierdzenie. Niestety żadnych sygnatur, przełom XIX i XXw? znalezione na nieistniejącej już stacji na nieistniejącej już lini kolejowej :)
bassista Napisano 5 Wrzesień 2011 Autor Napisano 5 Wrzesień 2011 takie coś - guzik / wpinka? Awers gładki - bez napisów (albo wyżarty), średnica ok 20,8mm, cienki, cynkowy
bassista Napisano 5 Wrzesień 2011 Autor Napisano 5 Wrzesień 2011 druga strona. Inaczej zagięte ucho niż w innych guzikach, Sygnatury:na dole w owalu M&Sna lewo i prawo ku górze gałązka z liśćmigórna część ledwo widoczne: [][][][][][]LAM gdzie [] to jedna literka, a L jest takie trochę niepewne.Widać restki złocenia na rewersie
bassista Napisano 5 Wrzesień 2011 Autor Napisano 5 Wrzesień 2011 mały guziczek. Generalnie nie dałbym do id gdyby nie to, że znalazłem go wśród kilkunastu różnych guzików z przełomu XIX i XXw.
bassista Napisano 5 Wrzesień 2011 Autor Napisano 5 Wrzesień 2011 brak bić. Miedź lub mosiądz. Średnica ok 15,5mm
bassista Napisano 5 Wrzesień 2011 Autor Napisano 5 Wrzesień 2011 Taki fragment nabijki? Wierzch pozłacany. Wygląda jak fragment jakiejś ozdoby (broszka, ozdobny guzik, wpinka). Choć zalegał dość płytko, nie wiem, czy nie współczesny
bassista Napisano 5 Wrzesień 2011 Autor Napisano 5 Wrzesień 2011 Plomba ołowiana. Kiedyś już dałem na ID, nikt nie pomógł. może teraz...Litery: M S V
bassista Napisano 5 Wrzesień 2011 Autor Napisano 5 Wrzesień 2011 Druga strona, średnica odbitej pieczęci ok 15mmW środku litera S przeszyta w pionie strzałą.z lewej strony napis [][][][][][]Yz prawej []RK[]na dole []RNBUR[] tak jak poprzednio - nieczytelna litera
bassista Napisano 5 Wrzesień 2011 Autor Napisano 5 Wrzesień 2011 I jeszcze taka obręcz. Od zegarka, czy od jakiegoś medalika / fotografi? Nie widzę otworu na pokrętło do nakręcania zegarka, czy były takie, które by się tu zmieściły i nakręcane były w innym miejscu? Średnica ok 44mm, mosiądz
bassista Napisano 5 Wrzesień 2011 Autor Napisano 5 Wrzesień 2011 druga strona. Na dole resztki zawiasów
Martian Napisano 5 Wrzesień 2011 Napisano 5 Wrzesień 2011 2 liberyjny, może być z końcówki XIX w. 3 cywilny, może być z poł. XIX w1 wspóćzesny
tyfus Napisano 5 Wrzesień 2011 Napisano 5 Wrzesień 2011 Guzik z koroną pięciopałkową" - liberyjny, zwykły szlachcicgórna część ledwo widoczne: [][][][][][]LAM gdzie [] to jedna literka, a L jest takie trochę niepewne."BIRMINGHAM - prawdopodobnie ... guzik produkcji angielskiej
bassista Napisano 6 Wrzesień 2011 Autor Napisano 6 Wrzesień 2011 heh, tyfus, musisz chyba dużo krzyżówek rozwiązywać :D Przede wszystkim teraz interesuje mnie plomba i obudowa od zegarka / medalionu. Ktoś podpowie?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.