TomiTom Napisano 4 Wrzesień 2011 Autor Napisano 4 Wrzesień 2011 Dziś wykopałem ołowianą sztabkę. Wymiary 100 x 50 x40mm.Do czego ona służyła? Kto i w jakim okresie wytapiał takie sztabki?
ks63B Napisano 4 Wrzesień 2011 Napisano 4 Wrzesień 2011 Witam.Kolego Tomi ,z tej sztabki ołowiu żołnierze odlewali sobie ,własnoręcznie kule do swoich muszkitów.Pozdro
janushew Napisano 4 Wrzesień 2011 Napisano 4 Wrzesień 2011 Albo nurkowie odlewali :)) ciężarki do pasów obciążeniowych.Ołów z epoki muszkietów powinien mieć grubszy biały osad patyny
robert_k Napisano 4 Wrzesień 2011 Napisano 4 Wrzesień 2011 Zobacz jakie są tam widoczne sygnatury, a powinny być jakieś bo widać na górze ramkę, wewnątrz powinno coś być i daj znać to może się rozszyfruje.pzdr
torba5 Napisano 4 Wrzesień 2011 Napisano 4 Wrzesień 2011 może być sztabka używana do odlewów w poligrafii ,pamietam podobne sztabki używane do składów zecerski automatycznychhttp://pl.wikipedia.org/wiki/Stop_drukarski
TomiTom Napisano 4 Wrzesień 2011 Autor Napisano 4 Wrzesień 2011 Dziś wykopałem ołowianą sztabkę. Wymiary 100 x 50 x40mm.Do czego ona służyła? Kto i w jakim okresie wytapiał takie sztabki?
Czlowieksniegu Napisano 4 Wrzesień 2011 Napisano 4 Wrzesień 2011 A nie, np, biały metal, o którym szukajka opowiada?
Pytanie
TomiTom
Dziś wykopałem ołowianą sztabkę. Wymiary 100 x 50 x40mm.
Do czego ona służyła? Kto i w jakim okresie wytapiał takie sztabki?
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.