Skocz do zawartości
  • 0

Polski nieśmiertelnik z pobojowiska

Tominew

Pytanie

Napisano

Witam kolegów,
Poszukuje tropu odnalezienia (jeśli jest to możliwe)tego oto żołnierza. Wiem że istnieje ksiażka pt. ,, Księga pochowanych żołnierze polskich w II wojnie światowej'' wydana przez Ajaks w 1994r może ktoś posiada z was taką książkę i mógłby zerkąć czy ten żołnierz jest tam zapisany. Być może jest tam więcej informacji, jeśli tak to prosze o wszyskie informacje.

Z góry dziekuję i czekam na info.

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dzięki Panowie, naprawde odwaliliście kawał dobrej roboty :)

Tomasz70- sprawdz jeszcze proszę czy pod nazwiskiem Antoszewski Kazimierz figuruje data urodzenia 1917.

Andzrzej18- sadzę że to jest ten człowiek http://www.stankiewicz.e.pl/index.php?kat=50&sub=903
z opisu jego życiorysu, jak również miejsce znalezienia nieśmiertelnika, a jego dostanie się do niewoli też się zgadza. Obstawiam na 90% że to ten człowiek, tylko muszę sie jeszcze upewnić.....
Zastanawia mnie jedynie dlaczego znalazłem połówke nieśmiertelnika i to tą co dowódca zabiera, jeśli był ciężko ranny,ale przeżył...
Napisano

Witam kolegów,
Poszukuje tropu odnalezienia (jeśli jest to możliwe)tego oto żołnierza. Wiem że istnieje ksiażka pt. ,, Księga pochowanych żołnierze polskich w II wojnie światowej'' wydana przez Ajaks w 1994r może ktoś posiada z was taką książkę i mógłby zerkąć czy ten żołnierz jest tam zapisany. Być może jest tam więcej informacji, jeśli tak to prosze o wszyskie informacje.

Z góry dziekuję i czekam na info.

Napisano

A to druga strona nieśmiertelnika, może te informacje pomogą w odnalezieniu tego żołnierza.

Z mojego śledztwa wynika że napewno walczył w grupie gen. Mikołaja Bołtucia(rejon znalezienia), prawdopodobnie może byc to ułan z któregoś z pułku kawalerii, ale nie koniecznie, bo grupa którą dowodził Bołtuć to zlepek wielu oddziałów piechoty i kawalerii. Chciałbym właśnie ustalić z jakiego oddziału pochodził, ale nie wiem czy jest to możliwe ustalić po tym nieśmiertelniku.To pomogło by zawęzić krag poszukiwań. Grudziądz może sugerowac że to kawaleria, bo tam znajdowała się szkoła kawalerii, może maja tam jakieś akta które mogą tą tezę zweryfikować?Może ktoś z was pochodzi z Grudziądza i pomoże mi.

Jeśli komuś uda się coś ustalić na ten temat, będę bardzo wdzięczny, i Pozdrawiam wszystkich pasjonatów Historii. :)

Napisano
Na nieśmiertelniku znajduja się:
(Awers):
KAZIMIERZ ANTOSZEWSKI - imię i Nazwisko
KAT - Wyznanie: Katolik

STRONA DRUGA (Rewers):
2 B - numer karty ewidencyjnej i powiat (powiat Brodnicki - Brodnica?)

GRUDZIĄDZ - Powiatowa Komisja Uzupełnień (PKU) lub Rejonowa Komisja Uzupełnień (RKU)

1917 - roku urodzenia (miał 22 lata w 1939 roku)
Napisano
Witaj

Nie znam się na oznaczeniach polskich nieśmiertelników, ale skoro wnosisz że litera B" oznacza powiat brodnicki to sięgnąłem na półkę po pracę zbiorową - Szkice Bronickie" Brodnica -Toruń, 1988 W indeksie osób i pseudonimów przewija się podchorąży Kazimierz Antoszewski pseudonim Soból" urodzony 1917. A tu masz więcej - http://www.stankiewicz.e.pl/index.php?kat=50&sub=903
Może to dobry trop ?

Z rejonu jakieś miejscowości ta blacha pochodzi ?

pozdrawiam
Napisano
W Księdze pochowanych żołnierzy polskich w II wojnie światowej. Żołnierze września" nazwisko Antoszewski figuruje w rozdziale Lista żołnierzy WP poległych w 1939 o nieznanym miejscu pochowania":
ANTOSZEWSKI, plut. 26 pp, poległ 09.1939 w Sierpcu".
W zestawieniu poległych o znanym miejscu pochowania, nazwisko Antoszewski nie występuje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie