robgnia Napisano 30 Sierpień 2011 Autor Napisano 30 Sierpień 2011 Witam Dostałem taką boratynke moje pytanie czy to fals czy oryginał?Jestem ciekaw bo chciałbym wiedzieć co posiadam w kolekcji.Za pomoc będę wdzięczny.Pozdrawiam
robgnia Napisano 30 Sierpień 2011 Autor Napisano 30 Sierpień 2011 Sprawdzając boratynki falsy już nie podobał mi się nos Jana taka klucha :-).Pozdrawiam
Martian Napisano 30 Sierpień 2011 Napisano 30 Sierpień 2011 Moim zdanie dobra. Zobacz w http://myvimu.com/museum/1549310-boratynka?ref=1549310-Virtualne-Muzeum%20Boratynki
algor Napisano 30 Sierpień 2011 Napisano 30 Sierpień 2011 Oryginał.Bardzo nieostre zdjęcie dałeś ale po kształcie orła obstawiałbym 1663
algor Napisano 30 Sierpień 2011 Napisano 30 Sierpień 2011 Chociaż, nie - wycofuję się z tego rocznika :)Sorki za spam.
robgnia Napisano 30 Sierpień 2011 Autor Napisano 30 Sierpień 2011 Witam Narazie boratynka się moczy w oliwie już pomału widać patyne co do daty to sam nie mogłem się doczytać,postaram się dodać fotki lepszej jakości.Pozdrawiam
robgnia Napisano 30 Sierpień 2011 Autor Napisano 30 Sierpień 2011 Witam Lepszych fotek już nie dam rady zrobić nie posiadam lustrzanki.Pozdrawiam
sigis3 Napisano 30 Sierpień 2011 Napisano 30 Sierpień 2011 A po co ci lustrzanka do takich fotek? Jak wielokrotnie pisałem, wszelkie dyskusje w tym dziale zaczynają się od czytelnego zdjęcia. Popatrz czym i JAK koledzy pstrykają przyzwoite fotki. http://odkrywca.pl/jak-zrobic-wystarczajaco-poprawne-zdjecie-monety,691904.html#691904Nie jest to tzw. klepak", ale czy np. nie pochodzi z fałszerskiej mennicy poza granicami, trudno stwierdzić przy takiej fotce. Pozdrawiam
zbyniek Napisano 30 Sierpień 2011 Napisano 30 Sierpień 2011 Zdecydowanie orginał. Nic nadzwyczajnego w niej nie widzę, mam taką samą, tylko nie mogę odczytać daty. pozdr
robgnia Napisano 30 Sierpień 2011 Autor Napisano 30 Sierpień 2011 Witam Kolego sigis3 pamiętaj że nie każdy posiada aparat 7.2 mega pixels ja niestety dysponuje samsung digimax 530 5.0 mega pixels i wież mi że fotki to tragedia te ostatnie to już lepiej mi wyszły na telefonie omnia i900,co do daty to faktycznie jest nie czytelna narazie zostawie to w oliwie jak będzie coś czytelnego to zrobię fotki lepszej jakości żeby date było widać.Dzięki wszystkim za pomocpozdrawiam
sigis3 Napisano 30 Sierpień 2011 Napisano 30 Sierpień 2011 3 mln pixeli wystarcza do zrobienia odpowiedniej fotki, nie przeceniajmy roli sprzętu. Kluczem jest mocne oświetlenie, użyj też trybu makro, Twoim można zrobić zdjęcie monecie z odległości 6 cm. Wierz mi, moneta wypełni prawie cały kadr, szczegóły będą widoczne bardzo dobrze. Po oliwce monetka na pewno też będzie wyraźniejsza. Ale przy tej boratynce chyba niewiele już się ciekawego dopatrzymy. A rok czasem łatwiej odczytać ze zdjęcia, niż gołym okiem, dlatego m.in. warto próbować zrobić dobrą fotkę. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.