IdeL Napisano 26 Sierpień 2011 Autor Napisano 26 Sierpień 2011 Heyka. Parę lat temu szukając jak zwykle monetek znalazłem taką wpinkę jak na zdjęciu. Domyślam się, że była ona powypełniana jakąś kolorową żywicą. Kilka razy już podejmowałem próby znalezienia choćby czegoś podobnego w necie, ale jako osoba kompletnie nieznająca się na tego typu symbolach zawsze kończyło się to niepowodzeniem.Żaden ze mnie spec od takich rzeczy dlatego poproszę znających się na tych sprawach o podpowiedź co to za wpinka?Średnica: 1,6 cm. Z drugiej strony są dwa uszka i ślad po przylutowanej igle. Przedmiot wykonany chyba z brązu. Kropeczki w środkowym polu mają złoty kolor.PozdroofkiIdeL
IdeL Napisano 27 Sierpień 2011 Autor Napisano 27 Sierpień 2011 Taaa, tylko dlaczego bez napisów?Dziwna jakaś - nawet w starej niemieckiej książce, w rozdziale z emblematami, dystynkcjami i innymi bajerami różnych formacji, ugrupowań i związków tego ani niczego podobnego nie znalazłem....Wygląda na to, że to jakieś iewiadomoco" :(PozdroofkiIdeL
steell Napisano 28 Sierpień 2011 Napisano 28 Sierpień 2011 Pochodzenie nie koniecznie niemieckie ten symbol używany był na całym świecie, Nie jest to tez znana odznaka naszych przedwojennych pułków.Tu masz trochę ciekawostek na ten temat, niestety nie ma odpowiedzi, musisz szukać dalejhttp://www.rbi.webd.pl/swarga/index.php
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.