LukaszRadom Napisano 21 Sierpień 2011 Autor Napisano 21 Sierpień 2011 Witam , prosze o fachową pomoc z waszej strony , dziś znalazłem 5-cio groszówke z 1923 roku , z tego co wiem to w tym roczniku wychodziły monety z mośiądzu , moneta jest w takim stanie jak na zdjęćiu , poćierałem rant monety gumką i nie widać śladu że to moneta mośieżna , czy to jest moneta z brązu ? prosze o podpowiedz w tej sprawie
LukaszRadom Napisano 21 Sierpień 2011 Autor Napisano 21 Sierpień 2011 Dla porównania przedstawiam 5gr 1923r mośiądz i 5gr 1938r brąz
LukaszRadom Napisano 21 Sierpień 2011 Autor Napisano 21 Sierpień 2011 wszystkie te monety zostały znalezione , robiłem próbe poćierając rant monety gumka i nie widać żeby moneta była wykonana z mośiądzu - pozdrawiam
Weles Napisano 21 Sierpień 2011 Napisano 21 Sierpień 2011 ..-ilustrowany katalog monet polskich 1916-1977.. pozdr.
LukaszRadom Napisano 21 Sierpień 2011 Autor Napisano 21 Sierpień 2011 jeżeli to nie brąz ? to czy wychodziły 5-cio groszówki z miedzi ? z datą 1923r
LukaszRadom Napisano 21 Sierpień 2011 Autor Napisano 21 Sierpień 2011 Dla dalszego porównania przedstawiłem drugą 5-cio groszówke (z lewej strony ) z 1923r z mośiądzu , widoczna jest na niej ciemna patyna , moneta jest porysowana
LukaszRadom Napisano 21 Sierpień 2011 Autor Napisano 21 Sierpień 2011 Rewers - charakterystycznie wygląda zużyćie monety mośiężnej , na orzełku , wytarćia i jasny kolor metalu
Weles Napisano 21 Sierpień 2011 Napisano 21 Sierpień 2011 http://www.e-numizmatyka.pl/portal/strona-glowna/monety/lista-artykulow/Czy-istnieje-pieciogroszowka-1923-z-brazu-.html
Weles Napisano 21 Sierpień 2011 Napisano 21 Sierpień 2011 na różnych forach numizmatycznych ten temat był już przerabiany..w googlowni mnogo.. http://www.katalogmonet.pl/index.php?option=com_kunena&func=view&catid=15&id=18494&Itemid=1300138#18552
heniek1978 Napisano 21 Sierpień 2011 Napisano 21 Sierpień 2011 Mam pytanie czym czysciłeś te monety bo ja używam środka do poloerowania złota i srebra ale w dłuższej reakcji robią się wrzery.
tyfus Napisano 21 Sierpień 2011 Napisano 21 Sierpień 2011 nie wiem co to za maniera, żeby zmiękczać co zmiękczone ... śi, ći Miękkość spółgłosek oznaczamy w dwojaki sposób.A/ przez kreczkę nad literą: ś, ć, ń, ź, dźnp. śnieg, późno, leńTego typu zmiękczenia występują, jeżeli głoska miekka stoi przed spółgłoską lub jest na końcu wyrazu i wyraźnieją słychaćB/ poprzez literę i": si, ci, ni, zi, dzi, itd.np.ciasto, siostra, konie, ziarno, dzieckoPrzez literę i" zmiękczenie występuje przed samogłoską. Jeżeli usłyszysz sylaby, np: sia, sio,siu, sie,się, sią, cia, cio, ciu, cie,cią, cię, zia, zio, ziu, zie, zię, zią, nia, nio, niu, nie, nią, nię - zawsze zmiekczaj przez i".
LukaszRadom Napisano 21 Sierpień 2011 Autor Napisano 21 Sierpień 2011 Mam taką paste polerską do czyszczenia monet , kupilem kiedyś u numizmatyka , nie pamiętam nazwy ? srebro też dobrze sie czyści , sory ze tak opisalem ten temat ze zmiekczeniem liter , aż za bardzo
sigis3 Napisano 21 Sierpień 2011 Napisano 21 Sierpień 2011 Chyba to mnie, niestety, przyjdzie uświadomienie Ciebie, że takie traktowanie monet powoduje, że stają się bezwartościowymi destruktami. Co widać na załączonych zdjęciach. Być może ich stan był już tragiczny po znalezieniu, ale nie ma co się szczycić jakimiś pastami polerskimi, bo ktoś może się tym jeszcze zasugerować. A monetę niszczy się raz, i cofnąć tego się nie da. Poczytaj trochę, z pewnymi zastrzeżeniamihttp://www.numizmatyka24.pl/czyszczenie.phphttp://odkrywca.pl/forum.php?id_forum=4Pozdrawiam
LukaszRadom Napisano 21 Sierpień 2011 Autor Napisano 21 Sierpień 2011 każdy popełnia błędy nawet w tej dziedzinie , ja też , dzieki za spostrzegawość i dobra rade ! , poczytam o tym , wiekszość monet które mam , srebrnych zachowuje dobry stan , nie pojawia się na nich nalot , pozatym nie czyszcze monet kwaskiem ani pastą do zębów bo to było by już przesadą - pozdro
sigis3 Napisano 21 Sierpień 2011 Napisano 21 Sierpień 2011 Możesz mi uwierzyć, czyszczenie monet, zwłaszcza srebrnych, pastą polerską, którą kupiłeś u umizmatyka", to, delikatnie mówiąc, nie jest dobry pomysł. Z błędów, także własnych, trzeba wyciągać wnioski, czego życzę. Pozdrawiam
LukaszRadom Napisano 21 Sierpień 2011 Autor Napisano 21 Sierpień 2011 wpożądku , biore to pod uwage , twoją opinie na temat czyszczenia i dbania o monety , dzięki ! ! :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.