Skocz do zawartości

Tesoro Lobo SuperTRAQ - wymiana doświadczeń

pablorex

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wątek ten chciałem poświęcić Tesoro Lobo SuperTRAQ. Z racji tego, iż nie jest to dość popularny wykrywacz, a i w sieci nie ma zbyt wiele przydatnych informacji będzie mi bardzo miło poznać kolegów/koleżanki posiadających obecnie, bądź w przeszłości ten sprzęt.

Nie chodzi mi o ogólne opinie, typu świetny", eznadziejny", itd., bo te niewiele wnoszą do tematu i są subiektywne.
Jak wiadomo Tesoro Lobo działa na innej częstotliwości niż większość sprzętu ze stajni Tesoro. Ma to swoje zalety, jak i wady.

Bardziej interesują mnie Wasze opinie w kwestii:

- jak najbardziej optymalnie dokonać ustawień wykrywacza na drobnicę w warunkach polowych w trybie dyskryminacji?
- czy lepiej chodzić na kolorek w trybie All Metal czy jednak z włączoną Dyskryminacją?
- czy mierzyliście faktyczne osiągi - zasięg - wykrywacza w ziemi? Jeśli tak proszę o podanie danych w cm np. na monetę typu boratynka.
- czy dysponujecie jakimiś testami lub też możecie polecić jakieś ciekawe strony w sieci gdzie są podane porównawcze testy w odniesieniu do innych wykrywaczy tej klasy?
- na jakiej cewce chodzicie, i czy zmiana standardowej cewki 10x5 cali powoduje zwiększenie zasięgu?

Generalnie, chętnie poznam opinie użytkowników tego sprzętu, chcących podzielić się ze mną swoimi doświadczeniami.

Pozdrawiam,

Witam
Znajomy lata z Lobo.Bardzo dobry sprzęt.Ja latam z x-terką 70 i kiedyś ominąłem dwa ciekawe guziki a Lobo pokazał jako fant.
Jutro poproszę aby wypowiedział się na temat,bo śmiga z lobo dwa lata..i ciekawe fanty wyciąga.Jedyny minus brak wyświetlacza ,i więcej kulek się kopie:)
Pozdrawiam Camiusss

OK to poproś swojego kolegę aby podzielił się swoją wiedzą i obserwacjami na temat Tesoro Lobo, tj.:
1. Na jakich zazwyczaj ustawieniach chodzi po polach i łąkach - mam na myśli kolorową drobnicę?
2. Czy robił testy głębokości w powietrzu i glebie na poszczególne monetki np. 1 gr., 5 gr., 50 gr., 2 zł, 5 zł w trybie All metal i Dyskryminacja?

Jeśli tak, prosiłbym o podzielenie się swoją wiedzą w tych tematach.

Dzięki i pozdrawiam.

Nie chce mi się teraz szukać, ale założę się, że jeśli użyłbyś forumowej wyszukiwarki to znalazłbyś sporo informacji na temat tego wykrywacza bo kilka razy już o nim pisaliśmy.
Jeśli chodzi o testy to nie polecam żadnych powietrznych bo są TOTALNIE niewiarygodne a większość testów w gruncie jest przeprowadzona błędnie i zapomina się, że w różnych gruntach osiąga się różne (czasami krańcowo) wyniki. To bardzo dobry wykrywacz na kolorową drobnicę - ma ciekawą identyfikację tonową, która po bliższym poznaniu i osłuchaniu się umożliwia bardzo precyzjną identyfikację. Jego zasięgi na drobny kolor dorównują Tejonowi, przewyższając go czułością na niektórych cewkach, które są wymienne z Tejonem i Vaquero. Najlepszą cewką jest według wielu osób 8.5DD, ale według mnie lepszą kombinacją jest 12x10 lub 9x8. Obsługa jest prosta jak drut - czułość na maksa do momentu w którym nie ma żadnych zakłóceń, dyskryminacja minimalna na tyle żeby wykluczyć drobne żelazo (pomiędzy 1 a 3), grunt Normal, sygnał wiodący (tylko w trybie All Metal) lekko słyszalny w tle. All metal został zaprojektowany z myślą o poszukiwaniu samorodków złota (stąd wyjątkowa czułość sprzętu) i tylko w tym trybie wykrywacz automatycznie śledzi zmiany mineralizacji gruntu. W trybie dyskryminacji grunt jest ustawiony fabrycznie więc na ultra dobrej miejscówce warto spróbować all metal.

Pozdrawiam

VW

No fakt, że na współczesne złotówki Rutus może być lepszy:))
A tak na serio to nie trać wiary w swój sprzęt JEŚLI szukasz wyłącznie drobnicy. To naprawdę jeden z najlepszych wykrywaczy na drobne złoto i srebro i w realnych/normalnych warunkach terenowych wychwyci Ci takie rzeczy, których nie zobaczy żaden Etrac czy Explorer. Elipsa została zaprojektowana do poszukiwań samorodków i cechuje się dobrą separacją i czułością, ale nie powala zasięgiem co nie zmienia postaci rzeczy, że na dobrej miejscówce ten sprzęt to kiler. Nie czytaj testów i nie szukaj wciąż potwierdzenia swoich obaw tylko ruszaj w teren;-)

Pozdrawiam

VW

Ciekawe jeszcze czemu Tesoro Lobo wzbudza się na kamienie i koks?
Chodząc po zakamienionym polu często daje wyraźne sygnały na kamienie. Czyżby aż tak czuły był?

A może trzeba zjechać z czułością z 10 na np. 6 kresek na skali?

Jeśli chodzi o tereny zaśmiecone to być może Lobo bije Rutusa, ale umówmy się na polach i łąkach aż tak dużo śmieci nie ma.
Wystarczy odpowiednio ustawić dyskryminację i kopie się albo kolor albo duże kawałki żelastwa.

W Lobo i tak trzeba chodzić na dyskryminacji w przedziale 1-3 bo jak podkręci się wyżej to odrzuca np. aluminiową folię ale i większość monetek przy okazji.

Z tego co wiem, to raczej nie był używany z inną cewką. Dodam jeszcze, że na plaży w piasku wykrywacz zachowywał się rewelacyjnie. Jak widać ustawienie zbyt dużej czułości w glebie z kamieniami powoduje lekkie wzbudzanie się wykrywki. Nie przeszkadza to w sumie w szukaniu ale może być na dłuższą metę lekko denerwujące.

Dokładnie, poszukiwania prowadzę tylko i wyłącznie w trybie dyskryminacji z reguły pokrętło z dyskryminacją mam ustawione na 2 poziomie, czyli jednym z najniższych. Mógłbym podkręcić powiedzmy na 4 ale wówczas może być problem ze złotem:)

• 2 weeks later...
Witam na drobnice a szczególnie drobne sreberka jak np.dwu denarki dyskryminacja pomiędzy 2 a 3 czułość ile się da najlepiej lekko za 10 no i ja chodzę na alkali. jest bardziej czulszy i ma większy zasięg. Co do łapania kamieni to niemożliwe u mnie było to samo i okazało się że była uszkodzona sonda pęknięcia pod osłoną-prawdopodobnie przez chodzenie w ujemnych temperaturach po naprawie u fachowca śmiga dalej.)Myślę że dostrojenie do gruntu w trybie all-metal też pomaga, a porównywanie do Ace heh -bez komentarza-

pozdrawiam

• 2 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie