Skocz do zawartości
  • 0

Polski Mundur

Strugu2

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tak wygląda regulaminowe przedwojenne godło radiotelegrafistów.Metalowe dla szergowych, wyszywane dla oficerów.

Skoro tak to zazdroszcze.Jakbyś mógł porobić dokładne fotki i założyć wątek na Nasze Odkrycia to byłoby super.

Sprawdzałeś czy nie ma pieczątek?Zdejmowałeś orzełki?...bo też warto byłoby zerknąć na rewersy.Może są sygnowane.Pzdr

Napisano
Zdjąłem orzełki. Jeden jest sygnowany (SKotwicaF) BM, oraz ma nakrętke B.Grabski Łódź. 2 niestety ma przerobioną śrube, orzełek jest przewiercony na wylot i jest lutowana śrubka, nakrętka niesygnowana. Pieczątek niestety nieznalazłem w bluzie i pelerynie ale są czerwone w spodniach.
Napisano
Godła naramienne noszone były do końca lat 20ych później zaniechano tradycji ich noszenia.Kurtka mundurowa jest wzoru z połowy lat trzydziestych.Nigdy się nie spotkałem ze zdjęciem wojskowego z godłem naramiennym na tym wzorze kurtki.Więc jest to niemożliwe.

Sygnowanie (SkotwicaF) to znak producenta - Skarnik i Fiszbein z Warszawy ul.Nowolipki nr.34.BM to skrót nazwy stopu z którego został wyprodukowany - Biały Metal.Nakrętka w takim razie nie jest z kompletu...
Napisano
Ok, ale pytanie po co ktoś niby miał naszywać ten emblemat po wojnie tak jak sugerujesz? Nikt na tym mundurze nie zarobił. Jest on zrobiony z takiego samego sukna co patki kołnierzowe czyli oznacza to, że były wyszywane u 1 wytwórcy. Odpruwać go nie mam zamiaru. Widziałem wiele nieregulaminowych udziwnień w Polskim umundurowaniu i zostawie ten emblemat tak jak jest. Co do nakrętki, napisałem do specjalisty od orłów poczekamy co on powie. Może ta nakrętka jest od tego orła z przerabianą śrubą? Zobaczymy

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie