Strugu2 Napisano 16 Sierpień 2011 Autor Napisano 16 Sierpień 2011 Witam.Z jakich lat pochodzi ten mundur? I co oznacza ta naszywka?Ile mogę za niego zapłacić bo gość chce mi go sprzedać.~Strugu
stock84 Napisano 17 Sierpień 2011 Napisano 17 Sierpień 2011 Tak wygląda regulaminowe przedwojenne godło radiotelegrafistów.Metalowe dla szergowych, wyszywane dla oficerów.Skoro tak to zazdroszcze.Jakbyś mógł porobić dokładne fotki i założyć wątek na Nasze Odkrycia to byłoby super.Sprawdzałeś czy nie ma pieczątek?Zdejmowałeś orzełki?...bo też warto byłoby zerknąć na rewersy.Może są sygnowane.Pzdr
Strugu2 Napisano 17 Sierpień 2011 Autor Napisano 17 Sierpień 2011 Zdjąłem orzełki. Jeden jest sygnowany (SKotwicaF) BM, oraz ma nakrętke B.Grabski Łódź. 2 niestety ma przerobioną śrube, orzełek jest przewiercony na wylot i jest lutowana śrubka, nakrętka niesygnowana. Pieczątek niestety nieznalazłem w bluzie i pelerynie ale są czerwone w spodniach.
Strugu2 Napisano 16 Sierpień 2011 Autor Napisano 16 Sierpień 2011 Witam.Z jakich lat pochodzi ten mundur? I co oznacza ta naszywka?Ile mogę za niego zapłacić bo gość chce mi go sprzedać.~Strugu
Hebda Napisano 17 Sierpień 2011 Napisano 17 Sierpień 2011 naszywka może ma jakiś związek z łącznością,coś a'la radiotelegrafista?
stock84 Napisano 17 Sierpień 2011 Napisano 17 Sierpień 2011 Godła naramienne noszone były do końca lat 20ych później zaniechano tradycji ich noszenia.Kurtka mundurowa jest wzoru z połowy lat trzydziestych.Nigdy się nie spotkałem ze zdjęciem wojskowego z godłem naramiennym na tym wzorze kurtki.Więc jest to niemożliwe.Sygnowanie (SkotwicaF) to znak producenta - Skarnik i Fiszbein z Warszawy ul.Nowolipki nr.34.BM to skrót nazwy stopu z którego został wyprodukowany - Biały Metal.Nakrętka w takim razie nie jest z kompletu...
stock84 Napisano 17 Sierpień 2011 Napisano 17 Sierpień 2011 Tak gwoli ścisłości, nie jest to odznaka.Można pisać godło, emblemat, oznaka, znak...
Strugu2 Napisano 17 Sierpień 2011 Autor Napisano 17 Sierpień 2011 Ok, ale pytanie po co ktoś niby miał naszywać ten emblemat po wojnie tak jak sugerujesz? Nikt na tym mundurze nie zarobił. Jest on zrobiony z takiego samego sukna co patki kołnierzowe czyli oznacza to, że były wyszywane u 1 wytwórcy. Odpruwać go nie mam zamiaru. Widziałem wiele nieregulaminowych udziwnień w Polskim umundurowaniu i zostawie ten emblemat tak jak jest. Co do nakrętki, napisałem do specjalisty od orłów poczekamy co on powie. Może ta nakrętka jest od tego orła z przerabianą śrubą? Zobaczymy
Pytanie
Strugu2
Witam.
Z jakich lat pochodzi ten mundur? I co oznacza ta naszywka?
Ile mogę za niego zapłacić bo gość chce mi go sprzedać.
~Strugu
33 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.