tyfus Napisano 15 Sierpień 2011 Autor Napisano 15 Sierpień 2011 Guzik ołowiano-cynowy. U góry płonący granat, skrzyżowane armaty i cyfra 9. Jakoś w sieci nie udało mi się znaleźć podobny ...Podejrzewam, że Powstanie Listopadowe, ale czy na pewno ?Czy taki pułk w tym okresie istniał ? A może jest z innego okresu ?Może ktoś z kolegów posiada więcej danych w tym temacie ?z góry dzięki za potwierdzenie lub nie oraz za wszelkie dodatkowe info.
bero501 Napisano 15 Sierpień 2011 Napisano 15 Sierpień 2011 Tyfus a poszukaj może we wczesnej Rosji carskiej coś mi się zdaje że może być Rosja
tyfus Napisano 15 Sierpień 2011 Autor Napisano 15 Sierpień 2011 Guzik jest w kiepskim stanie, ale widac po prawej stronie fragment linii ...przejrzałem Buttonarium chyba po raz dziesiąty i nasuwa mi się pytanie : napoleoński ?http://www.buttonarium.eu/szczegoly.php?id=2937z innego forum podobny :http://forum.ioh.pl/viewtopic.php?t=17285co myślicie ?
bero501 Napisano 15 Sierpień 2011 Napisano 15 Sierpień 2011 Bardzo, bardzo prawdopodobne przed carskim guzikiem zastanawiałem się and napoleonem
Martian Napisano 16 Sierpień 2011 Napisano 16 Sierpień 2011 A może by tak wymiary się przydały?;), będzie wiadomo czy cały czy obgryziony...
tyfus Napisano 16 Sierpień 2011 Autor Napisano 16 Sierpień 2011 ... moczy się w oleju. jest kruchy więc jak z jajkiem się z nim obchodziłem - nawet nie czyszczony specjalnie tylko umyty, coby mu kuku większego nie zrobić :)
tyfus Napisano 16 Sierpień 2011 Autor Napisano 16 Sierpień 2011 oki, już mam :)z wymiarami tak kombinowane trochę, bo obżarte brzegi, ale tak jak na fotce pierwszej :-szerokość, czyli w stronę widocznego fragmentu linii - około 21 mm- wysokość, cyfra 9 i gorejący granat - około 19,6 mmpo oględzinach wzrokowych krawędzi guzika - w żadnym miejscu nie widać oryginalnego zakończenia brzegu - na całej średnicy ubytki.
Korowiow Napisano 16 Sierpień 2011 Napisano 16 Sierpień 2011 Guzik napoleoński, artyleria, wersja oficerska,
Martian Napisano 17 Sierpień 2011 Napisano 17 Sierpień 2011 korowiow, możesz podeprzeć swoją wypowiedź jakimiś argumentami?
Martian Napisano 17 Sierpień 2011 Napisano 17 Sierpień 2011 Uszanowanie! Kopijnik. Chciał bym dowiedzieć się czemu oficerski...
Korowiow Napisano 17 Sierpień 2011 Napisano 17 Sierpień 2011 Guziki oficerów, zaznaczam wyższych były warstwowe. Stylistyka guzika typowo napoleońska. Żeby stwierdzić coś więcej trzeba by obejrzeć eksponat._________________________Kopi spoko, Martian jest pod najwyższą ochroną :)))
kopijnik2 Napisano 17 Sierpień 2011 Napisano 17 Sierpień 2011 Obaj jesteście...i dlatego się przywitałem"proponowane kierunki:merytorycznośći http://pl.wikipedia.org/wiki/Splendid_isolation
tyfus Napisano 17 Sierpień 2011 Autor Napisano 17 Sierpień 2011 wracając do tematu ...mam jeszcze w kolekcji typowy napoleoński guzik, ołowiano-cynowy z uszkiem typu koszyczek.zbieżne dla obu tych guzików jest to, że wykonane są tą samą lub podobną techniką ...http://myvimu.com/exhibit/94-guzik-napoleonski-nr-9
Korowiow Napisano 17 Sierpień 2011 Napisano 17 Sierpień 2011 tyfus guziki oficerskie - warstwowe zazwyczaj miały jedno oczko. Gdzieś miałem fotkę takiego guzika w stanie bdb. Ten artyleryjski znaleziony w okolicach grodu Kopernika? Zresztą to nieistotne, dla mnie jest on na 99% francuski z okresu napoleońskiego.
tyfus Napisano 17 Sierpień 2011 Autor Napisano 17 Sierpień 2011 temat uszek w guzikach napoleońskich gdzieś czytałem ... nie jest zasadą i regułą, że powinny mieć koszyczek - chociaż takie najczęściej się zdarzają w przypadku guzików z brązu.jak byś znalazł fotkę, byłoby fajnie.Zresztą, tak jak napisałeś, znaleziony na trasie odwrotu wojsk napoleońskich, ale dalej od grodu :)
Martian Napisano 17 Sierpień 2011 Napisano 17 Sierpień 2011 Jedyne co świadczy, że to nie jest Księstwo czy Królestwo to fakt , że nie istniała w nich jednostka mogąca nosić podobne guziki... korowiow guzik warstwowy a cynowy to dwie zupełnie odmienne rzeczy...Tłumaczę: Guzik warstwowy to wykonany z cienkich blaszek miedzianych, pusty w środku lub wypełniony gipsem, tekturą albo jeszcze innym materiałem. Natomiast cynowy to guzik, najczęściej zastępczy, odlany w formie ze stopu cyny...
kopijnik2 Napisano 17 Sierpień 2011 Napisano 17 Sierpień 2011 ...jak wiemy - doraźnie uzupełniano brakipatrz forma guzików - pociągów artylerii"---więc odlew - jak najbardziej prawdopodobnynawet oficerskiego
Korowiow Napisano 17 Sierpień 2011 Napisano 17 Sierpień 2011 Tyfus może jednoznacznie rozstrzygnij sprawę czy Twój guzik jest warstwowy (a dla mnie na taki wygląda) czy odlewany bo tu ktoś znowu ma problem ze zrozumieniem co się pisze.
Martian Napisano 17 Sierpień 2011 Napisano 17 Sierpień 2011 korowiow ślepy spostrzeże, że to cynowy odlewany...
kopijnik2 Napisano 17 Sierpień 2011 Napisano 17 Sierpień 2011 czyli ustaliliśmy różnice - widzenia obiektu...nie mieszajmy fizjologii userów do tego tematu...
Martian Napisano 17 Sierpień 2011 Napisano 17 Sierpień 2011 Kopijnik... Jeśli ktoś nie rozróżnia guzika warstwowego od lanego... na podstawie fotki to wybacz. Jeśli ktoś ma problem z przeczytaniem co napisał Tyfus w opisie przedmiotu to wybacz tym bardziej.
tyfus Napisano 17 Sierpień 2011 Autor Napisano 17 Sierpień 2011 Panowie ... proszę ....dodaję fotki krawędzi - sami zobaczcie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.