aquater Napisano 11 Sierpień 2011 Autor Napisano 11 Sierpień 2011 Witam. jestem nowy na forum. Znalazłem kilka łusek.Zastanawia mnie bicie jednejjest orzełek, literka K, skład- 67, oraz data 29.ktoś coś podpowie?druga to:-PK-E-29-67*
Tradytor Napisano 11 Sierpień 2011 Napisano 11 Sierpień 2011 Oby dwie polskie więcej co do oznaczeń poszukaj sam np. tu http://www.historia.pun.pl/viewtopic.php?id=127
Hebda Napisano 11 Sierpień 2011 Napisano 11 Sierpień 2011 Orzełek-Panstwowa Wytwórnia Uzbrojenia-Fabryka Amunicji-Skazyska-KamiennaK-kod dostawcy mosiądzu(ktoś z kolegów podpowie jaki?)Pk-fabryka amunicji Pocisk"w Rembertowie pod Warszawą29-rok67-zawartość miedzi czyli skład"E-dostawca mosiadzu to austriacka walcownia Eisesfeldgwiazdka przy składzie oznacza zagranicznego dostawcę mosiądzu(j.w)-gratuluję,mało spotykana,w każdym razie my trafiliśmy ok 40sztuk łusek zagranicznych"i wszystkie z jednego doła:)
m4sherman Napisano 11 Sierpień 2011 Napisano 11 Sierpień 2011 Łuska jest polska, K - Kynoch, Anglia, 67 - procent miedzi w stopie, :, druga jak wyżej; Pk - Pocisk S.A., E - Enzesfeld, Austria, gwiazdka oznacza mosiądz zagranicznej produkcji.
GeneralRemek Napisano 11 Sierpień 2011 Napisano 11 Sierpień 2011 witam,pierwsza łuska:Producent: Fabryka Amunicji w Skarżysku (1927-1939). Mosiądz 67% Cu 33% Zn, wyprodukowano w 1929. Dostawca mosiądzu nieznany (Końskie?)Druga:Producent: Zakłady Amunicyjne Pocisk" Spółka Akcyjna (1922-1939). Mosiądz tak jak powyżej, pochodzenia zagranicznego (gwiazdka) , a konkretniej Enzesfelder Metallwarenfabrik, Enzesfeld, Austria, dość rzadka łuska, choć nie ekstremalnie.
Pytanie
aquater
Zastanawia mnie bicie jednej
jest orzełek, literka K, skład- 67, oraz data 29.
ktoś coś podpowie?
druga to:
-PK
-E
-29
-67*
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.