Skocz do zawartości

Bzura 2011

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.może ktoś wie kiedy i gdzie odbędzie się X BZURA 2011.Jest kilka miejsc i teraz nie wiem gdzie a muszę tam być.Ostatnio słyszałem o Witkowicach,Sochaczewie i Brochowie.Wiec już sam nie wiem gdzie.
Napisano
Na pewno nie odbędzie się w Witkowicach i w Brochowie. chociaż kto wie.....

Bzura odbywa się w dwóch niejako etapach i będzie pokazana od Końca" .

11 września w Wólce Węglowej i Łomiankach pokazany zostanie ostatni akord bitwy nad Bzurą - przebicie się kawalerii gen. Abrahama do Warszawy. Wszystko pod kierunkiem Pawła Rozdżestwieńskiego. i z udziałem czołgu 7 TP !!!

w dniach 16-18 września w Sochaczewie w ramach Teatru Historii Bogusława Wołoszańskiego pokazane zostaną dwa widowiska : Obrona Sochaczewa i Bój o przeprawy nad dolna Bzurą.

Oba wydarzenia przygotowuje od strony rekonstrukcyjnej przygotowuje ekipa od lat organizująca Bzurę pod wodzą Pawła.
Więcej na portalu dobroni.

pozdrawiam

JaH - FWP
  • 2 weeks later...
Napisano
Są jakieś nowe, pewne wieści odnośnie odsłon" Bzury 2011 ?
Z wiadomości etowych" wynika, że najpierw Sochaczew (w ramach Teatr Historii - ale jakoś mało danych świeżych), później w Witkowicach niby ? Ja mam mętlik w głowie w tym temacie, może są osoby lepiej rozeznane ? Z góry dzięki za info.
pozdr.
Napisano
Poszperałam trochę w necie i mam dwa miejsca rekonstrukcji:

Sochaczew 16-18 września:

http://www.teatrhistorii.com.pl/index.php?page=sochaczew_zaproszenie

Witkowice 24 września:

http://www.dobroni.pl/rekonstrukcje,rekonstrukcja-bzura-2011-x-jubileuszowa-edycja,5316
Napisano
http://www.1939.pl/rekonstrukcje-historyczne-katalog/bitwa-nad-bzura-rekonstrukcja-2011/index.html

To kolejne potwierdzenie że w Witkowicach.

A na portalu do broni" coś musiano skopać...
Link ściągnęłam i wkleiłam wczoraj z kalendarium imprez".
Warto jest też poczytać ostatnie wpisy pod tym wątkiem...
Napisano
Nic nikomu nie ujmując wydaje mi się, że jednak kto jak kto, ale redakcja internetowego DoBroni" chyba jest w temacie najbardziej wiarygodna. Przecież to ludzie, którzy to od lat robią ... a nie jakiś tam portalik jeden z miliona w sieci o 1939.
Napisano
dlatego też piszę, że to informacja nie prawdziwa.

To znaczy, nie ujmując nic nikomu, bo może ktoś coś chce tam zrobić, X edycja Bzury odbywa się gdzie indziej i jest podzielona na dwa etapy - w Łomiankach i w Sochaczewie.

Jacek Haber
organizujący Bzurę od pierwszej edycji.
Napisano
To teraz już wcale nie wiem gdzie się udać.Przecież nie będę jeździł cały dzień i szukał !!! Może ktoś z organizatorów się wypowie,
Napisano
Sochaczewska impreza będzie nosiła tytuł Miasto w Ogniu i będzie dotyczyła obrony Sochaczewa- integralnej części Bitwy nad Bzurą 1939 r.
Całość w dniach 17-18.09
17- polowe muzeum
18- rekonstrukcja
Jest to element cyklu Teatr Historii" B. Wołoszańskiego.

Zaś w dniach 24-25 jest pomysł zorganizowania wieczornego IV Marszu Szlakiem Odwrotu znad Bzury".
Marsz ten od 4 lat organizuje MGRH II/ 18 pp z Sochaczewa.

Chętni rekonstruktorzy WP, którzy chcieliby przejść ok 15 km w pełnym rynsztunku i przenocować pod namiotami nad Bzurą w Witkowicach przy ognisku, proszeni są o zgłaszanie się na :
jakub.wojewoda1@wp.pl

Trasa : Młodzieszyn-Mistrzewice-Witkowice
Szczegóły wkrótce.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie