Skocz do zawartości

Bzura 2011

Rekomendowane odpowiedzi

Na pewno nie odbędzie się w Witkowicach i w Brochowie. chociaż kto wie.....

Bzura odbywa się w dwóch niejako etapach i będzie pokazana od Końca" .

11 września w Wólce Węglowej i Łomiankach pokazany zostanie ostatni akord bitwy nad Bzurą - przebicie się kawalerii gen. Abrahama do Warszawy. Wszystko pod kierunkiem Pawła Rozdżestwieńskiego. i z udziałem czołgu 7 TP !!!

w dniach 16-18 września w Sochaczewie w ramach Teatru Historii Bogusława Wołoszańskiego pokazane zostaną dwa widowiska : Obrona Sochaczewa i Bój o przeprawy nad dolna Bzurą.

Oba wydarzenia przygotowuje od strony rekonstrukcyjnej przygotowuje ekipa od lat organizująca Bzurę pod wodzą Pawła.
Więcej na portalu dobroni.

pozdrawiam

JaH - FWP

• 2 weeks later...
Są jakieś nowe, pewne wieści odnośnie odsłon" Bzury 2011 ?
Z wiadomości etowych" wynika, że najpierw Sochaczew (w ramach Teatr Historii - ale jakoś mało danych świeżych), później w Witkowicach niby ? Ja mam mętlik w głowie w tym temacie, może są osoby lepiej rozeznane ? Z góry dzięki za info.
pozdr.

Poszperałam trochę w necie i mam dwa miejsca rekonstrukcji:

Sochaczew 16-18 września:

http://www.teatrhistorii.com.pl/index.php?page=sochaczew_zaproszenie

Witkowice 24 września:

http://www.dobroni.pl/rekonstrukcje,rekonstrukcja-bzura-2011-x-jubileuszowa-edycja,5316

http://www.1939.pl/rekonstrukcje-historyczne-katalog/bitwa-nad-bzura-rekonstrukcja-2011/index.html

To kolejne potwierdzenie że w Witkowicach.

A na portalu do broni" coś musiano skopać...
Link ściągnęłam i wkleiłam wczoraj z kalendarium imprez".
Warto jest też poczytać ostatnie wpisy pod tym wątkiem...

dlatego też piszę, że to informacja nie prawdziwa.

To znaczy, nie ujmując nic nikomu, bo może ktoś coś chce tam zrobić, X edycja Bzury odbywa się gdzie indziej i jest podzielona na dwa etapy - w Łomiankach i w Sochaczewie.

Jacek Haber
organizujący Bzurę od pierwszej edycji.

Sochaczewska impreza będzie nosiła tytuł Miasto w Ogniu i będzie dotyczyła obrony Sochaczewa- integralnej części Bitwy nad Bzurą 1939 r.
Całość w dniach 17-18.09
17- polowe muzeum
18- rekonstrukcja
Jest to element cyklu Teatr Historii" B. Wołoszańskiego.

Zaś w dniach 24-25 jest pomysł zorganizowania wieczornego IV Marszu Szlakiem Odwrotu znad Bzury".
Marsz ten od 4 lat organizuje MGRH II/ 18 pp z Sochaczewa.

Chętni rekonstruktorzy WP, którzy chcieliby przejść ok 15 km w pełnym rynsztunku i przenocować pod namiotami nad Bzurą w Witkowicach przy ognisku, proszeni są o zgłaszanie się na :
jakub.wojewoda1@wp.pl

Trasa : Młodzieszyn-Mistrzewice-Witkowice
Szczegóły wkrótce.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie