Skocz do zawartości

żołnierz z Monte Cassino

buli1011

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam.
mój pradziadek walczył na Monte Cassino na jednych ze stron znalazłem taki wpis obok jego nazwiska
1912/19 kpr. 4. bn. KW
1912 to rok urodzenia
kpr to kapral
a co oznacza reszta?
może ma ktoś więcej inf o tym żołnierzu?
Napisano
1912/19 - numer ewidencyjny ( niepełny - rok ur. i pozycja w zeszycie ewidencyjnym )
4 bn - 4 Batalion Strzelców Karpackich
KW - odznaczony Krzyżem Walecznych po raz pierwszy
Napisano
a można coś więcej dowiedzieć sie z tego nr? gdzie walczył jakie odznaczenia dostał itp.
wiem tyle że pradziadek był policjantem pojmali go i wywieźli następnie wstąpił do armia Andersa, kilkakrotnie ranny znaleziony konający między zabitymi na Monte Cassino nigdy nie powrócił do polski założył rondzie we Włoszech
Napisano
Witaj, posiadam oryginalna książkę z kwatery głównej 3 dywizji strzelców karpackich, podaj nazwisko , może coś się tam znajdzie( jeżeli nie chcesz na forum , to smiało na priv)
Napisano
u mnie niestety nikogo takiego nie znalazłem.

A tak na przyszłość gdyby ktoś potrzebował to posiadam:
Obsadę personalną armii w dniu 1 września 1939 r." , całej armii.

Jak coś to proszę pisać.

Pozdro
Napisano
Całej armii kraków" , zgubiłem, a co do Pańskiego pytania to wszystkich dosłownie nie, ale podoficerów takich jak; broni, gospodarczych czy łączności- tak. szeregowców- nie.
Napisano
trudno ale ale bardzo dziękuje za chęci może ktoś wie gdzie mogę poszukać jakiś informacji.
jeśli to coś komuś pomoże to nr w/w mojego dziadka znalazłem na tej stronie http://www.stankiewicze.com/index.php?kat=42&sub=647

taka ciekawostka
mam a raczej moja babcia ma po pradziadku dziennik pamiętnik nie wiem jak to określić w formacie A4 w którym pisał co dziennie. jest w nim data godzina itp nie pamiętam od jakiego okresu ale jest to z wojny
  • 5 months later...
Napisano

znalazłem zdjęcie pradziadka może ktoś z was rozpoznaje jakiś medal?
zdjęcie zrobione w 1971 podczas rocznicy na Monte Cassino.
prawdopodobnie w poniedziałek będę miał w/w pamiętnik, notatnik jest on pisany po polski oraz włosku.

Napisano
Na pewno na zdjęciu są dwie lub trzy gwiazdy brytyjskie: The 1939-1945 Star i The Italy Star. Jako, iż dziadek dostał Krzyż Walcznych to pewnie on też tam jest, no i Krzyż Pamiątkowy Monte Cassino. W dolnym rzędzie po prawej stronie to będzie Medal War.
Na samym dole jest odznaka pamiątkowa 3. Dywizji Strzelców Karpackich.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie