Skocz do zawartości

menażka silesia

s_boj

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 175
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Witam, wiedziałem że odpiszesz:] No niestety na kociołku nie ma, ale czy na pewno było na obu częściach zawsze?? No to muszę rocznik 27 namierzyć:]
Napisano
Panowie szykuję się do napisania czegoś o naszych menażkach wz.23/31, mam prośbę o informację o nich, skany, przypisy, artykuły, wpisy z regulaminów(np. piechoty), książki i jakiekolwiek info z czego mógłbym skorzystać w tworzeniu takiego opracowania. Również linki na aukcję ze zdjęciami gdzie widoczni by byli nasi żołnierze z menażkami.
Napisano
MST28, a jednak, ta moja Silesia 39 to raczej składak, dopiero zauważyłem różnice w kociołku, blaszka do troczenia paska jest zakończona prostokątnie a nie owalnie jak w przypadku Silesi. Ja mam taka tylko jedną menażkę gdzie kociołek jest Ideal a patelenka Ludwików. Wygląda na to że jest któregoś tych producentów. Kolejna różnica do opisania:]
  • 3 weeks later...
Napisano

Kolego mst28 trafił mi się taki kociołek Światowit Myszków bez daty z mocowaniami jak w silesi wz.23 i dziwnym oznaczeniem okręgu korpusu O.K O.K.N.1, Wisziałeśkiedyś cos takiego albo ktoś z Was??

Napisano
No pieknie, takiej kombinacji to nie spotkałem i na dodatek burzy pewien porządek....., kolejny element układanki - temat jak widze rozwojowy.....
Ten skrót gdzieś mignął, ale co oznacza????
Pozdr.
Napisano
No widzisz:] Bałem się ją odkupić, myślałem że może na rynek cywilny, bo bez daty(chyba że wyjdzie przy czyszczeniu. No ale jak zobaczyłem Korpus to zgłupiałem, na dodatek mocowania jak przed 31 a przecież póki co nie było znanej przynajmniej dla mnie innej produkowanej niż w Silesi. Myślałem o Obronie Narodowej ale to nie to podobne do Korpusu Bałtyckiego ale to też nie ten, może jakieś próbne, chociaż jest odbiór Korpusu więc gdzieś musiał już zostać przyjęty na stan. Ale zaryzykowałem 20 zł to nie miliony a oko cieszy.
Napisano
No ale pogrzebałem w necie i znalazłem kilka już znanych menażek z tym odbiorem nawet z tym mocowaniem drucianej rączki. Tyle że bez producenta:] http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=646622
Napisano
Myślałem na sygnatura producenta. Możliwe że to sygnatura przejściowa czyli koniec 37 a początek 38, bo nie jest prostokątna jak w przypadku manierek wz. 37 ani nie ma daty jak w przypadku już manierek z 38 czy 39 roku, a wzór zaczepów na drut to jeszcze pozostałości po pierwszym wzorze wz. 23. Pozostaje tylko kwestia odbiorów.
Napisano
Obserwowałem go, to już drugi na all dopisany do naszej armii który widzę. Ten ma przynajmniej znajomą barwę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie