Wyro Posted July 30, 2011 Author Posted July 30, 2011 Podczas tegorocznego pobytu w Bieszczadach, we wsi Prełuki, która przed wojną liczyła ok. 400 mieszkańców, a obecnie stoją tam dwie chaty i dom leśniczego, spacerowałem po ruinkach,odnajdywałem studnie, piwnice, zarysy fundamentów i miejsce, w którym kiedyś stała cerkiew. W krzakach znalazłem rozbite baptysterium, chrzcielnicę. Dla mnie to było niesamowite znalezisko. Złożyłem ją w całość jak potrafiłem. Dno wyłożone było zielonym szkłem. I zostawiłem na miejscu. Takie odkrycia są piękne. Szkoda, że te pozostałości tak tam tylko leża i są niszczone przez czas i ludzi.
koppelmann Posted July 31, 2011 Posted July 31, 2011 A niebyło przypadkiem w tej miejscowości huty szkła?
huk 100 Posted July 31, 2011 Posted July 31, 2011 koppelmann witam wysłałem do ciebie wiadomość 2 ? miechy temu - chciałem ci tylko powiedzieć cobyś się już nie trudził z odpowiedzą - pozdro
koppelmann Posted August 1, 2011 Posted August 1, 2011 Huku praktycznie nie zaglądam na tą pocztę, sorki, jeśli się poczułeś zignorowany. Wyro jesteś pewny, że to chrzcielnica? Widywałem bardzo podobne rzeczy w miejscach starych Hut szkła, były to sporych rozmiarów misy z szkliwionego na biało materiału, z pozostałościami szkła w środku.Pozdrawiam
Wyro Posted August 5, 2011 Author Posted August 5, 2011 tam nie było huty szkła. Pewny nie jestem. Mieszkańcy mi mówili, że była chrzcielnica, ale czy jest - nie wiedza i ja znalazłem, ale oni tak to nazywali a czy właściwie - nie wiem. Tak wygląda trochę. No a poza tym tam była cerkiew i nic więcej. Wieś po drugiej stronie rzeki. Teraz tylko chaszcze.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.